ΙΝΤΙΜΕ Ολυμπιακοί Αγώνες: Ας αντικαταστήσουμε και το στίβο με το PlayStation

Μετά την άρση βαρών, το μοντέρνο πένταθλο και την πυγμαχία, ποιος ξέρει τι άλλο έχει σειρά.

Όσοι γεννήθηκαν στα 90’s, σίγουρα έχουν βιώσει ημέρες που παίζοντας Game Boy ή NES ξεπερνούσαμε τους νόμους της τριβής, κάθε φορά που πιάναμε το κέρμα και το τρίβαμε με μανία στο ένα από τα δύο κουμπιά του controller παίζοντας Track & Field, απλά και μόνο για να νιώσουμε έστω και από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για λίγο Ολυμπιονίκες.

 

 

Πού να ξέραμε ότι μετά από χρόνια εκείνη η ενασχόλησή μας με τα Ολυμπιακά αθλήματα, σε έναν παράλληλο και πιο προοδευτικό κόσμο, μπορεί να είναι ό,τι πιο κοντινό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα ιδεώδη τα οποία διδαχτήκαμε. Είμαι υπερβολικός; Μπορεί και να ισχύει, ωστόσο και το skateboard δεν περιμέναμε ποτέ να γίνει Ολυμπιακό άθλημα και πλέον δείχνει να εδραιώνεται.

Μη με παρεξηγείτε φανς της σανίδας και εγώ μικρός έκανα skateboard ενώ έλιωνα στο PC παίζοντας «Tony Hawk» και δεν το βρίσκω λάθος να συγκαταλέγεται στα ολυμπιακά αθλήματα εφόσον έχει τόση δημοφιλία. Μπορεί να είναι αρκετά περίεργο για όσους παρακολουθούν κλασικό αθλητισμό και γνωρίζουν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η αποθέωσή του, ωστόσο θεωρώ πως μαζί με την εποχή ακόμα και η Ολυμπιάδα πρέπει να εξελίσσεται.

 

 

Άλλο όμως εξέλιξη άλλο να διαγράφουμε εντελώς το παρελθόν. Τουλάχιστον αυτό να δείχνει η απόφαση της ΕΟΕ να μην συμπεριλάβει την άρση βαρών, την πυγμαχία και το μοντέρνο πένταθλο στο πρόγραμμα των Αγώνων του 2028.

 

Μα πυγμαχία και άρση βαρών;

Δεν ξέρω τι προβλήματα υπάρχουν με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες πυγμαχίας, άρσης βαρών και το μοντέρνου πεντάθλου, αλλά το να γίνει μια Ολυμπιάδα χωρίς ορισμένα από τα βασικά της αθλήματα μοιάζει πραγματικά εξωφρενικό. Ένα «φάουλ» ξεγυρισμένο που σηκώνει άπειρη συζήτηση, που το βλέπεις στο VAR και το βλέπεις ξανά και ξανά όχι επειδή δεν έχεις δει την παράβαση, αλλά γιατί δεν πιστεύεις αυτό που βλέπεις. Σαν να λες στον προγραμματιστή ότι θα δουλεύει χωρίς ποντίκι, στον πιλότο της F1 θα τρέχει με τρίκυκλο, ότι το νερό δεν επιτρέπεται να το πιείς από το ποτήρι. Και για να το πω πιο ορθά (και σχετικά), ότι η εκκίνηση της Ολυμπιάδας θα γίνεται χωρίς την Αφή της Φλόγας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν χάσει την αίγλη τους -είδαμε πόσο λίγο τους διαφήμισαν το περασμένο καλοκαίρι- δεν παύουν όμως να εκπροσωπούν ορισμένα ιδεώδη και αρχές, με χιλιάδες αθλητές να τα εφαρμόζουν μέσω συγκεκριμένων αθλημάτων τα οποία έχουν αποτελέσει τα θεμέλια της σύγχρονης Ολυμπιάδας. 

Αθλήματα όπως ο στίβος, η πάλη, η πυγμαχία, ο μαραθώνιος και άρση βαρών είναι ουσιαστικά όλα τα στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν και το παρόν της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Αν βγάλεις το ένα (πόσο μάλλον τα δύο) αισθάνεσαι πως δεν θα αργήσει η στιγμή που θα εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο και στο τέλος θα μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες με βασικό ολυμπιακό άθλημα το σόφτμπολ.

Πάλι καλά δηλαδή που είχαμε Πύρρο Δήμα στα 90's και προλάβαμε να δούμε κάποιο μετάλλιο:

 

 

Πού ξέρεις, μπορεί κάποια μέρα να υπάρξει και άθλημα videogaming και ο στίβος να είναι μια υποκατηγορία μέσα σε αυτό. Οι υπόλοιπες θα είναι Call of Duty, Uncharted, Grand Theft Auto, FIFA, James Bond και 2Κ ΝΒΑ. Μοιάζει ουτοπικό, σχεδόν αδύνατο, αλλά εδώ την άρση βαρών αφαίρεσαν και έβαλαν το skateboard, προτάθηκε ο μαξιλαροπόλεμος για αντι-ιππασία, δεν θα έρθει και η ώρα που θα αντικαταστήσουν το στίβο με το Fortnite;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved