Eric Cantona: Μήπως όντως έχει χαθεί η ουσία του ποδοσφαίρου πλέον

Ο πρώτος άνθρωπος που δήλωσε πως δεν πρόκειται να δει το Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος. Τον αδικείς; Σίγουρα όχι.

Ο Eric Cantona έχει τα νεύρα του τελευταία αλλά με το δίκιο του. Όλοι γνωρίζουμε πως το επόμενο Μουντιάλ θα γίνει στο Qatar και αυτό το γεγονός θα συμβεί κάτω από ύποπτες συνθήκες, μιας και πολύς κόσμος έχει σκοτωθεί κι έχει χάσει τη ζωή του για να φτιαχτούν τα γήπεδα όπου θα φιλοξενηθούν τα παιχνίδια.

 

 

«Δεν με απασχολεί να δω το επόμενο Μουντιάλ, το οποίο για μένα δεν είναι πραγματικό» δηλώνει ο Cantona που τα έχει βάλει με το Qatar, το οποίο διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, καθώς «εργάτες έχουν πεθάνει προσπαθώντας να χτίσουν τα γήπεδα».

 

 
 

H αλήθεια είναι πως ο Cantona δεν έχει καθόλου άδικο σε αυτό που λέει. Υπάρχουν αποδείξεις και μάλιστα πολλές για να μπορέσει κάποιος να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του, κι εμείς είμαστε φυσικά μαζί του σε αυτό. Από έγκυρο άρθρο του Guardian μαθαίνουμε πως πάνω από 6.500 άνθρωποι που εργαζόντουσαν στα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχασαν τη ζωή τους κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας.

 

 
 

Περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Qatar από τότε που κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από 10 χρόνια, αποκαλύπτει ο Guardian.

Τα ευρήματα, που συγκεντρώθηκαν από κυβερνητικές πηγές, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 12 μετανάστες εργάτες από αυτές τις πέντε χώρες της Νότιας Ασίας πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από τη νύχτα του Δεκεμβρίου του 2010, όταν οι δρόμοι της Doha γέμισαν με εκστασιασμένα πλήθη που πανηγύριζαν τη νίκη του Qatar.

 

 

«Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν φιλοξενηθεί διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή τα Μουντιάλ, σε χώρες που αναπτύσσονται όπως η Ρωσία ή η Κίνα. Όμως το Qatar δεν είναι χώρα του ποδοσφαίρου. Ούτε είμαι αντίθετος στο να φιλοξενούν το Μουντιάλ χώρες όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης και προώθησης του ποδοσφαίρου όπως η Αφρική ή η ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90» δηλώνει ο θρύλος του ποδοσφαίρου Cantona στη Daily Mail.

 

 
 

Στοιχεία από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκάλυψαν ότι υπήρξαν 5.927 θάνατοι μεταναστών εργαζομένων την περίοδο 2011–2020. Ξεχωριστά, στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Qatar ανέφεραν επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργατών, μεταξύ 2010 και 2020.

«Όμως, στο Qatar, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Όλα γίνονται για τα λεφτά νομίζω. Τους νοιάζουν μόνο τα χρήματα. Ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκαν τους εργάτες που έχτισαν τα γήπεδα είναι φρικτός. Έχουν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι κι εμείς θα πανηγυρίσουμε για το Μουντιάλ;» τόνισε ο Cantona αναφερόμενος στους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή του αθλητικών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενηθεί το Μουντιάλ του 2022.

Όπως βλέπουμε κι από τα στοιχεία που είναι επίσημα, ο Eric Cantona όχι μόνο έχει δίκιο σε αυτό που λέει αλλά σίγουρα πρέπει κάποιος να κάνει κάτι γι' αυτή την αδικία με τους τόσους πολλούς θανάτους. Πάνε οι εποχές που οι παίκτες μέσα στο γήπεδο προέρχονταν από φτωχές οικογένειες και είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι καλύτερο στην κοινωνία, πλέον όλα γίνονται για το χρήμα ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο ίδιος ο Cantona.

Με λίγα λόγια έχει κάπου χαθεί η ουσία του ποδοσφαίρου που δεν είναι άλλη από το να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους σκοτώνει για το χρήμα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved