Assosiated Press Αν σταματήσει και ο Hamilton πόσα ακόμα να αντέξουμε;

Μετά τον Valentino Rossi, ενδεχόμενη αποχώρηση και του Lewis Hamilton θα είναι ασήκωτο βαρίδι για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Όσο απρόβλεπτο και αν ήταν το φινάλε της φετινής κούρσας της Formula 1, είναι μεγάλη αλήθεια πως ό,τι έγινε στον τελευταίο γύρο με την απόφαση του Michael Masi να «δώσει» ουσιαστικά το τρόπαιο στον Verstappen, ο καπνός από τον αναβρασμό στο στρατόπεδο της Mercedes ακόμα ίπταται και δεν λέει να ηρεμήσει.

 

 

Άλλοι εκτίμησαν το απρόβλεπτο και δέχτηκαν το αποτέλεσμα, άλλοι πάλι μίλησαν για ξεκάθαρη αλλοίωση και απαξίωση προς το πρόσωπο του επτάκις πρωταθλητή της Formula 1, Lewis Hamilton. Και είναι δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από όλους δεν το δέχτηκε η Mercedes, ούτε το κοινό, αλλά ο ίδιος ο Βρετανός.

 

Ένα πλήγμα που δεν κλείνει;

Μέσα σε όλες τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών και τα όσα ακολούθησαν από την συγκλονιστική κούρσα του Abu Dhabi, βγήκαν προς τα έξω σκέψεις και συναισθήματα από το στρατόπεδο της Mercedes και τα τελευταία νέα είναι ικανά να ανατρέψουν αρκετά το σκηνικό που θα βλέπουμε από του χρόνου.

Ο λόγος; Ο Lewis Hamilton σκέφτεται πολύ σοβαρά να πάρει το κράνος με το νο.44 σπίτι του, εγκαταλείποντας τη Formula 1, δύο χρόνια πριν τη λήξη του συμβολαίου του (σ.σ. λήγει το 2023). Ακόμα και φαν του Hamilton να μην είναι κανείς, η παρουσία του και μόνο στα κυριακάτικα Grand Prix είναι ίσως ο λόγος που το άθλημα έχει την όποια απήχηση διαθέτει στη μετά Schumacher εποχή.

 

 

Θα μας πεις, ίσως είναι καιρός για τους νεότερους πιλότους να πάρουν κεφάλι, ωστόσο όπως έχει δείξει η ιστορία, ο Hamilton δεν βρίσκεται στις πίστες για να κοσμεί με τις δόξες του παρελθόντος το άθλημα. Σε αντίθεση με τους Vettel, Alonso ή Raikkonen που υπήρξαν πρωταθλητές αλλά τα τελευταία χρόνια οδηγούσαν σε ομάδες με εμφανώς αδύναμα μονοθέσια, ο Hamilton αναζητά κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, για αυτό και είναι η σύγχρονη προσωποποίηση της Formula 1.

 

Γιατί όμως να φύγει;

Όπως σε κάθε ομαδικό σπορ του πλανήτη, έτσι και στη Formula 1, δεν φτάνει να είσαι μονάχα καλός παίκτης αλλά να βρίσκεσαι και στην κατάλληλη ομάδα που να μπορείς να μεγαλουργήσεις. Στα Grand Prix λοιπόν από του χρόνου το τοπίο αλλάζει, οι κανονισμοί αλλάζουν ριζικά και νέα μονοθέσια ενδέχεται να ξεπεταχθούν από το πουθενά, όπως άλλωστε και νέοι πιλότοι. Με λίγα λόγια, το ότι ο Hamilton και η Mercedes κατέκτησαν το πρωτάθλημα των κατασκευαστών, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξεκινάνε του χρόνου ως φαβορί για τη διεκδίκηση του όγδοου τίτλου. Αντιθέτως μάλιστα, κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα έχει πλεονέκτημα για το βάθρο.

Η ιστορία έχει δείξει ότι με κάθε αλλαγή κανονισμών, ηγεμόνες του αθλήματος (βλ. Ferrari) χάθηκαν και προσπαθούν ακόμα να επιστρέψουν, κάτι που ενδέχεται να γίνει και με τη Mercedes αν οι προδιαγραφές δεν την ωφελήσουν. Στο μυαλό όμως του Hamilton, δεν χωράει ο νους ότι θα επαναληφθεί ό,τι συνέβη το 2008, όταν την επόμενη του παρθενικού του πρωταθλήματος η McLaren χάθηκε κυριολεκτικά από το χάρτη, για να επιστρέψει φέτος με βελτιωμένο μονοθέσιο και τις ελπιδοφόρες κούρσες του ανερχόμενου Lando Norris.

Για τον Βρετανό δεν αρκεί απλώς η συμμετοχή αλλά να βρίσκεται στο πάνθεον και να ανταγωνίζεται για τον τίτλο που του «έκλεψαν» μέσα από τα χέρια φέτος. Αν κάτι τέτοιο όμως δεν καθίσταται δυνατό, τότε αυτός και ο Toto Wolff θα χωρίσουν τους δρόμους τους και η Mercedes θα βγει στην αγορά για νέο οδηγό, προκειμένου να πλαισιώσει τον νεοφερμένο, George Russell. Τουλάχιστον αυτό ακούγεται από το γκαράζ της φετινής πρωταθλήτριας κατασκευαστών.

 

 

Καλώς ή κακώς ο Hamilton σύντομα θα αποφάσιζε να κρεμάσει το κράνος του καθώς στην ηλικία των 36 ετών, τα χρόνια κυριαρχίας πλησιάζουν στο τέλος τους, παρόλα αυτά το κίνητρο της κατάκτησης του όγδοου τίτλου και την προσπέραση στον Michael Schumacher είναι πραγματικά πολύ μεγάλο για να τον στείλει στη σύνταξη. Αυτό είναι και το σενάριο που απεύχονται οι πιο φανατικοί φαν της Formula 1 και του γενικότερα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μια πραγματικότητα χωρίς τον Hamilton.

Ο Valentino Rossi αποχαιρέτησε το Moto GP, αν αποχωρήσει και ο Hamilton ο μηχανοκίνητος αθλητισμός θα χάσει άλλο ένα θεμέλιο λίθο του και κυρίως, πολλούς από τους φαν του.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved