Μπορεί η Μπαρτσελόνα έχει επιστρέψει φέτος δυναμικά και το ιστορικό της γήπεδο παραμένει το μεγάλο της όπλο.

Είναι μεγάλη αλήθεια ότι η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε να αποκτάει περισσότερους φίλους από τη μέρα που ο Ροναλντίνιο ξεκίνησε τα «μαγικά» του, ωστόσο γιγαντώθηκε όταν έδωσε στον Μέσι τα ηνία του συλλόγου. Σήμερα ούτε ο ένας, αλλά ούτε και ο άλλος είναι παρόντες στο σύλλογο και το καμάρι της Καταλονίας βρίσκεται ίσως στην πιο περίεργη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, αν και φέτος δείχνει να επιστρέφει δυναμικά με την έλευση του Λεβαντόφσκι.

Για την πόλη της Βαρκελώνης, η Μπαρτσελόνα είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα ("més que un club"), το ίδιο ωστόσο ισχύει και για την ιστορική της έδρα, το επιβλητικό Camp Nou που μια μέρα σαν σήμερα (24/9) εγκαινιάστηκε το 1957, αποτελώντας έκτοτε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ευρώπη (99.354 θέσεις) και δεύτερο παγκοσμίως πίσω από το βραζιλιάνικο Μαρακανά.

 

 

Μαθήματα ιστορίας: Camp Nou

Η συγκεκριμένη ονομασία δεν έχει να κάνει με κάμπινγκ ή κάτι αντίστοιχο που να θυμίζει η πρώτη λέξη της, αλλά σημαίνει στην καταλανική αργκό τον όρο «καινούργιο γήπεδο». Ήταν φθινόπωρο του 1957 όταν η πρώτη έδρα της ομάδας, «Camp de les Corts» παρέδιδε τη σκυτάλη στο νεοσύστατο γήπεδο με το όνομα Estadi del FC Barcelona (σ.σ. Στάδιο της Μπαρτσελόνα), ωστόσο το 2000 πήρε τη σημερινή του ονομασία λαμβάνοντας την συντριπτική πλειοψηφία από τα τότε 29.102 μέλη της ομάδας (68.25%).

Στην εποχή της δικτατορίας στην Ισπανία, μια εποχή όπου η αστυνομία είχε τη δικαιοδοσία να σε πυροβολήσει έτσι και ανακάλυπτε ότι μιλάς καταλανικά, ο «διάδοχος» του «Camp de les Corts» έγινε και αυτός ιδέα, όπως και η Μπαρτσελόνα, καθώς ήταν ο μόνος χώρος όπου μπορούσαν οι άνθρωποι να μιλήσουν την τοπική διάλεκτο χωρίς να φοβούνται τη σύλληψη ή τον πυροβολισμό.

Ένα γήπεδο-κλουβί που σε κάνει να ξεχάσεις το χρώμα του ουρανού από τις επιβλητικές κερκίδες του αλλά σε υπνωτίζει με τα «μπλαουγκράνα» χρώματά του (μπλε και μοβ) είναι σήμερα γνωστό ως το άντρο της ομάδας-συμβόλου της πόλης. Όσο τα σύμβολα έχουν νόημα στη Βαρκελώνη, είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή η ομάδα θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν επί Μέσι και Ροναλντίνιο.

Απόλαυσε το «φρούριο» της Μπαρτσελόνα μέσα από δέκα φωτογραφίες που προκαλούν ρίγος (στο παρακάτω άλμπουμ):

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved