O Kevin Garnett δεν σταμάτησε ποτέ να βελτιώνεται

Η ζωή δεν σταματάει στη μπασκετική συνταξιοδότηση και ο KG το ξέρει καλύτερα από όλους.

Το επαγγελματικό μπάσκετ παίζεται σε παρκέ, η μπάλα είναι πορτοκαλί και τα στεφάνια τραντάζονται από τα καρφώματα. Αυτά δεν είναι απλά στοιχεία του αθλήματος, αλλά σταθερές. Χωρίς κάποια από αυτά, το μπάσκετ χάνει την αξία του. Χωρίς ορισμένες εξ αυτών το άθλημα θα πάψει να είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Κάπως έτσι ίσως αισθανόμαστε πλέον που ο Kevin Garnett δεν βρίσκεται στην ενεργό δράση, έστω και αν αποχώρησε με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο της προσφοράς του στο παιχνίδι. Δηλαδή αθόρυβα.

 

 

Διότι δεν ήταν απλώς ένας παίκτης που πέρασε και προσέφερε όμορφες βραδιές στους φανς των Timberwolves, Celtics και Nets. Έδωσε τη δική του φινέτσα σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα ΝΒΑ. Ήταν ο λόγος που το μπάσκετ έμεινε ψηλά στη μετά-Jordan εποχή.

 

Τι μπορεί να σου διδάξει ο «Big Ticket» για τη ζωή;

 

Η υπομονή είναι αρετή

Σίγουρα είναι ένας τύπος που δεν ήθελες ποτέ να τον έχεις αντίπαλο. Όχι μόνο λόγω ικανοτήτων σε άμυνα και επίθεση, αλλά για το ασταμάτητο trash talking το οποίο ήταν ικανό να λυγίσει μέχρι και σίδερα. Ο Carmelo Anthony ακόμα θυμάται το πώς τρελάθηκε σε μια βραδιά από τα λεγόμενα του KG.

 

 

Ωστόσο ο Garnett δεν έκανε τίποτα τυχαία. Ό,τι και να γινόταν ήταν πάντα αυτός που είχε την τελευταία λέξη. Όλα αυτά βέβαια μαθαίνοντας από τον κορυφαίο όλων των εποχών, Michael Jordan.

«Ήμουν 19 ετών και παίζοντας τότε με τη Minnesota κόντρα στους Bulls του Jordan, παρέα με τον J.R. Rider δεν χάναμε σουτ μέχρι το ημίχρονο. Ήμουν τόσο τρελαμένος ότι θα κερδίζαμε τον Jordan που φώναζα σαν παλαβός μέσα στο γήπεδο, παρά το γεγονός ότι ο J.R. με παρακαλούσε να σταματήσω να είμαι τόσο ενθουσιασμένος. Όταν του φώναξα μάλιστα “τον κάνεις (τον Jordan) ό,τι θέλεις. Έτσι!” δεν είχα καταλάβει ότι μόλις είχα ξυπνήσει έναν κοιμώμενο γίγαντα» έχει πει σε συνέντευξή του στον Jimmy Kimmel.

«Ακόμα και σήμερα ο Jordan κάθε φορά που με βλέπει μου το κοπανάει “θυμάσαι το παιχνίδι που σου έβαλα 40 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο;”. Από τότε ήξερα ότι πρέπει να είμαι υπομονετικός και η κάθε κίνησή μου να είναι προσεκτική».

 

Να δίνεις τα πάντα για αυτό που αγαπάς

Ίσως είναι ο πανηγυρισμός που έχει μείνει περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία του ΝΒΑ. Ίσως και περισσότερο από το «Cleveland that’s for you» του LeBron James στους τελικούς του 2016. Η εικόνα του Garnett να ουρλιάζει στον ουρανό του TD Garden, μετά την κατάκτηση του πολυπόθητου δαχτυλιδιού «Anything is Possible» είναι η κραυγή δικαίωσης.

 

 

Η στιγμή της απόλυτης καταξίωσης, όχι όμως απέναντι στον κόσμο αλλά προς τις αμφιβολίες που έχεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Διότι για τον Garnett των τόσων διακρίσεων, το πρωτάθλημα ήταν η επισφράγιση τόσων κόπων όχι απλώς μιας χρονιάς, αλλά μιας ολόκληρης ζωής. Μιας καθημερινότητας στην οποία έδινε τα πάντα για αυτό που αγαπούσε και μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών τα κατάφερε.

 

Μην φοβάσαι τις φιλοφρονήσεις. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βγάλουν

Πολύς κόσμος αρνείται να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του καθώς θεωρεί πολλές φορές πως είναι δείγμα αδυναμίας. Ο Garnett από την άλλη μας δίδαξε μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «KG: A to Z» πως δεν είναι κακό να κάνεις φιλοφρονήσεις και σε τύπους που σε ενέπνευσαν, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζεις προσωπικά.

Κάπως έτσι λοιπόν όταν έγραψε ότι η μουσική του Kenny G τον βοήθησε σε πολλές στιγμές της ζωής του, δεν περίμενε ποτέ ότι κατά τη διάρκεια της live συνέντευξής του στον Jimmy Kimmel θα γνώριζε τον μουσικό του ήρωα. Απλά και μόνο για τα καλά λόγια που είπε για εκείνον στο βιβλίο του. Και επειδή ο KG είναι αυθεντικός, η χαρά του ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη.

 

 

Πάντα να κάνεις ένα βήμα μακριά από τη σκιά σου

Πολλοί μπασκετμπολίστες μετά το πέρας της καριέρας τους δεν έχουν πλέον το ίδιο ενδιαφέρον για τη ζωή, καθώς δεν ζουν πλέον την αδρεναλίνη των προπονήσεων και των μπασκετικών αγώνων. Αρκετοί χάνουν μάλιστα κυριολεκτικά το δρόμο τους, με αποκορύφωμα τον Allen Iverson ο οποίος είναι χρεωμένος για κάθε τι που έχει μέχρι σήμερα στην κατοχή του.

Ο Garnett ωστόσο δεν είναι από αυτή την πάστα φτιαγμένος. Ξέρει πως το κεφάλαιο «μπασκετμπολίστας» έκλεισε, πλέον όμως ξεκινάει κάτι καινούργιο. Μόλις λοιπόν του έγινε η πρόταση να παίξει στην καταιγιστική ταινία «Uncut Gems» με τον Adam Sandler, εκείνος έβαλε κάτω το κεφάλι και άρχισε να δουλεύει σε κάτι καινούργιο για εκείνον.

«Σε όποιον άλλον μπασκετμπολίστα κάναμε πρόταση, είχε μια δικιά του γνώμη για τον ρόλο. Εκείνος απλώς είπε “Εκτιμώ πολύ την πρόκληση που μου δώσατε” και δούλεψε με διπλάσιο μόχθο από ότι όταν ήταν μπασκετμπολίστας» έχει πει για αυτόν ο σκηνοθέτης Josh Safdie.

 

 

Η ιστορία είναι σαν να περπατάς στην παραλία

Ίσως είναι η πιο σοφή ατάκα που έχει πει ο Garnett στη ζωή του. Ο βίος δεν πρέπει να μένει στάσιμος, αλλά να κάνεις συνεχώς πράγματα για να γράφεις ιστορία. Δεν σου αρκεί να επαναπαύεσαι στις δάφνες του παρελθόντος αλλά να γράφεις καθημερινά ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου. Κάθε σου στιγμή, «είναι σαν ένα βήμα στην παραλία. Εσύ μπορεί να το άφησες, η θάλασσα όμως θα το καλύψει».

Συνέχισε να γράφεις ιστορία, όπως ο Kevin Garnett.

 

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved