15 NBAers που θα μας στείλουν σε… ολονυχτίες!

Τσέκαρε ποιους περιμένουμε να κάνουν το step up τη φετινή σεζόν.

Η regular season δεν είναι για χόρταση. Πολλά παιχνίδια, άγρια ξενύχτια, πρησμένα μάτια το επόμενο πρωί, ομάδες που για μεγάλο μέρος της σεζόν ψάχνονται, δοκιμάζουν και απορρίπτουν. Ωστόσο, αυτό που προσφέρει σε αφθονία είναι η συζήτηση. Για να μην σε φάνε άδικα τα ξενύχτια, ρίξε με ματιά σε 15 παίκτες που θα συζητηθούν πολύ φέτος.

Point Guards

George Hill | Utah Jazz

hill

Ναι, δεν είναι κάνας πιτσιρίκος και έχει φτιάξει καλό όνομα στα 7 χρόνια λίγκα. Ο 30χρονος point guard μετά από μία πενταετία στην Indiana και αφού νωρίτερα είχε περάσει από το μεγάλο σχολείο του Gregg Popovich που λέγεται Spurs, ετοιμάζεται να αποκτήσει τον πιο σημαντικό ρόλο της καριέρας του.

Σε μια ομάδα νεανική όπως οι Jazz που έχουν να μπουν στα play off με αξιώσεις από την εποχή των Deron-Boozer υπάρχει ανυπομονησία και τεράστιος ενθουσιασμός να επιστρέψει η ομάδα στην ελίτ και ο Hill ίσως και να είναι το κομμάτι που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Με μέσους όρους καριέρας στους 11.3 πόντους (στα πρώτα ματς φέτος έχει 21.4) και χωρίς τον Paul George πάνω από το κεφάλι του μπορεί να αποδειχτεί ο παίκτης-κλειδί και εκείνος που θα βοηθήσει τους Hayward-Favors να ανέβουν επιτέλους επίπεδο. Μην ξεχνάμε ότι ο Steve Nash έκανε την breakout season του σε μια αντίστοιχη κατάσταση με τον Hill και στην ίδια μάλιστα ηλικία (το 2005 με τους Suns). Τυχαίο;

 

D’Angelo Russell | L.A. Lakers

russ

Το No.2 του περσινού ντραφτ πέρασε μία εφιαλτική σεζόν στην πόλη των αγγέλων όχι τόσο λόγω της απόδοσης του (αν και ο Byron Scott δεν τον είχε σε ιδιαίτερη εκτίμηση), αλλά εξαιτίας της εξωαγωνιστικής του συμπεριφοράς: «κάρφωσε» στα media την παράνομη σχέση του Nick Young. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ο Kobe είναι παρελθόν, ο Scott έχει πάει… σπίτι του, οι σχέσεις (τουλάχιστον έτσι λέγεται) με τους συμπαίκτες του έχουν αποκατασταθεί, οι Lakers θυμίζουν «Breakfast Club» λόγω του νεανικού ρόστερ και στον πάγκο είναι ο εκ Golden State αφιχθείς, Luke Walton ο οποίος στηρίζει το παιχνίδι πάνω του. Μαζί με τον Brandon Ingram μπορεί να κάνει θαύματα!

 

Dennis Schröder| Atlanta Hawks

dennis

Η μεγάλη ώρα του Γερμανού έφτασε! Οι Hawks αποχωρίστηκαν τον Jeff Teague με μεγάλη άνεση το φετινό καλοκαίρι καθώς έβλεπαν πως δεν μπορεί να τους προσφέρει το κάτι παραπάνω. Ο Dennis Schröder, ή αλλιώς η βελτιωμένη μορφή του Rajon Rondo, είναι έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της γεμάτης ενθουσιασμό Atlanta, η οποία φέτος στοχεύει ψηλότερα από τα δύο περασμένα χρόνια. Χωρίς τον Al Horford αλλά με Dwight Howard, στην Atlanta φιλοδοξούν να καλύψουν το χαμένο περσινό έδαφος και να καταφέρουν να κοντράρουν αυτή τη φορά τους Cavaliers στους Τελικούς της Ανατολής. O Schröder προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (11 πόντοι, 4.4 ασίστ σε 20 λεπτά συμμετοχής), έχει ξεκινήσει ζεστός φέτος (13.2 πόντοι, 6.6 ασίστ) και πλέον έχει την ευκαιρία να μπει σφήνα στους τοπ παίκτες του πρωταθλήματος.

Shooting Guards

Victor Oladipo | Oklahoma City Thunder

ola

Αλλαγή πλεύσης για τον Victor Oladipo, ο οποίος λόγω της αποχώρησης Durant μετατράπηκε από απλός παίκτης του rotation σε βασικό «γρανάζι» των Thunder που θα βοηθά τον Westbrook! Τα διαπιστευτήριά του τα έχει δώσει ήδη, αν και δεν εξελίχθηκε όσο θα περίμενε κανείς. Τη φετινή σεζόν βρίσκεται σε μια ιδανική κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει πίεση, έχει έναν αρχηγό «σκυλί» (Westbrook) που θα του εμφυσήσει τη μανία να κερδίζει και έναν υπαρχηγό (Adams) που θα του μάθει πώς να γίνει πιο σκληρός!

 

Tyler Johnson | Miami Heat

tyler

Η εποχή του Wade είναι και επίσημα παρελθόν για τους Heat. Ο «Flash» πήρε τα ταλέντα του στο Chicago, με τον Pat Riley να καλείται να βρει τον αντικαταστάτη του. Αυτός εκ πρώτης όψης θα είναι ο ταλαντούχος guard, Tyler Johnson. Το Miami του έδωσε το καλοκαίρι 50 εκατομμύρια για τέσσερα χρόνια και εκείνος πλέον καλείται να ανέβει επίπεδο. Στην περσινή σεζόν, στην οποία μάλιστα δεν είχε και πολύ χώρο με την παρουσία των Wade-Dragic, κατέγραψε συμπαθητικούς μέσους όρους (8.7 πόντοι) και φέτος σχεδόν τους έχει διπλασιάσει (15.8 πόντοι). Α ναι! Μην σε ξεγελάει το μπόι του, είναι πολύ αθλητικός.

 

Devin Booker | Phoenix Suns

booker

Το μεγάλο project των Suns. Ο Devin Booker έχει ένα ολογφάνερο χάρισμα στο σκοράρισμα (ιδιαίτερα στο σουτ) και στον υπάρχον ρόστερ των «ήλιων» μπορεί να ξεχωρίσει σαν τη μύγα μες στο γάλα! Εκμεταλλευόμενος πέρσι τους τραυματισμούς των Bledsoe-Knight, απέδειξε ότι μπορεί από τώρα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και δεν αποκλείεται φέτος να είναι η χρονιά του.

Small Forwards

Kelly Oubre Jr. | Washington Wizards

kelly

Ο νεαρός forward υπό τις οδηγίες του αυστηρού Randy Wittman δεν πρόλαβε να δείξει τι πραγματικά αξίζει. Έχοντας μάλιστα μπροστά τον έτερο forward, Otto Porter, ο 20χρονος δεν βρήκε χρόνο στη Washington. Φέτος ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι δύο σταρ της ομάδας, John Wall και Bradley Beal τον γουστάρουν όπως άλλωστε και ο νέος κόουτς της ομάδας και γκουρού στην ανάδειξη νεαρών, Scott Brooks. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είδαμε στο φετινό Summer League, ο forward των Wizards έβαλε ένα έξτρα όπλο στο ρεπερτόριό του που θα βοηθήσει τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα του, το σουτ! Το ξεκίνημά του δεν είναι ιδιαίτερα θετικό (3.9 πόντοι) ωστόσο σύντομα θα τον βρει τον δρόμο του.

 

Harrison Barnes | Dallas Mavericks

barnes

Έκανε πολύ δουλειά όλα αυτά τα χρόνια στο Golden State αλλά η δόξα πήγαινε αλλού (ξέρεις πού). Ο Barnes ήταν ένας παίκτης για τον οποίο ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε πως είναι ο ρολίστας πολυτελείας των Warriors (ριμπάουντ, άμυνα και περιφερειακό σουτ), ωστόσο έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει ένα πολύ καλύτερο ρόλο. Τα δεδομένα είναι με το μέρος του: Νέα ομάδα (Mavericks), νέο στυλ παιχνιδιού, περισσότερο «σκεπτόμενο» που του ταιριάζει γάντι, ένας συμπαίκτης σταρ που θα δουλεύει για αυτόν (ο Nowitzki όταν επιστρέψει), ένας πρώην σταρ που τον βγάζει μόνο του άπειρες φορές (Deron Williams) και ένας προπονητής που του δίνει χώρο στην επίθεση. Μπορεί ο Barnes να μην πήγε σε μία ομάδα όπως οι Sixers και να είναι το No. 1, ωστόσο μόνο και μόνο το ότι άλλαξε παραστάσεις, μπορεί να ανεβάσει τόσο τον ίδιο (ψυχολογικά) όσο και το επίπεδό του!

 

Γιάννης Αντετοκούνμπο | Milwaukee Bucks

anteto

Ο Giannis είναι τρέλα και πάει για μεγάλα πράγματα. Έχει ήδη ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι του, καθώς από αυτόν κυρίως εξαρτάται η φετινή πορεία της ομάδας του. Ο Jason Kidd έχει κάνει κίνηση-ματ που τον βάζει point guard και αυτό φαίνεται από τη φετινή του στατιστική (24 πόντοι, 9 ασίστ και 6.3 ασίστ). Η εξέλιξή του ανά σεζόν είναι αλματώδης και οι φίλαθλοι των Bucks ελπίζουν στο τέλος της σεζόν να τον δουν στην post season, και λίγο νωρίτερα στο All Star Game!

Power Forwards 

Nikola Mirotic |Chicago Bulls

mirotoc

Οι Bulls δυνάμωσαν αισθητά φέτος στην περιφέρεια με τις προσθήκες των Rondo-Wade, ωστόσο ερωτηματικό ακόμα αποτελεί η front line τους. Από την ομάδα αποχώρησε ο Gasol ο οποίος προσέφερε πολύ στο σκοράρισμα και ο Noah που μπορεί να μην το είχε στην επίθεση αλλά από ενέργεια άλλο τίποτα. Κάπως έτσι, οι μοναδικές απειλές από τις θέσεις των power forward είναι οι Nikola Mirotic και Doug McDermott. Ο δεύτερος ωστόσο ακόμα δεν έχουμε καταλάβει την ακριβή θέση του καθώς είναι κοντός για τη θέση ενώ παίζει καλύτερα έξω από το τρίποντο.

Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος πέφτει πάνω στον Μαυροβούνιο με το ισπανικό διαβατήριο ο οποίος πρέπει να ανεβάσει κι άλλο επίπεδο σε επίθεση και άμυνα.

Ο Robin Lopez που ξεκινά μαζί του παίζει βρώμικα και του ανοίγει χώρους, η μπάλα θα πηγαίνει κυρίως σε αυτόν στο παιχνίδι με πλάτη, και πλέον εξαρτάται καθαρά από τον ίδιο να βάζει τουλάχιστον 18 πόντους τη βραδιά.

 

Jabari Parker | Milwaukee Bucks

jabari

Το alter ego του Αντετοκούνμπο άργησε να λάμψει. Έφταιγε βέβαια η ρήξη χιαστών που τον κράτησε τη μισή σεζόν 2014-15 εκτός. Ο Kidd δείχνει να τον εμπιστεύεται στη θέση «4» καθώς το κορμί του είναι πολύ δυνατό και το ύψος του ό,τι πρέπει για τη συγκεκριμένη θέση. Ο Parker, με στυλ που να θυμίζει περιφερειακό παρά παίκτη ρακέτας, μπορεί να κάνε πλάκα απέναντι σε οποιονδήποτε ψηλό βρει μπροστά του. Διαθέτει σουτ, αθλητικότητα και έχει τεράστια περιθώρια εξέλιξης στο παιχνίδι με την πλάτη. Με τον Giannis κάνουν εξαιρετικό δίδυμο και μαζί μπορούν φέτος να φέρουν τούμπα όλο το ΝΒΑ!

 

Aaron Gordon | Orlando Magic

aaron

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος. To απέδειξε περίτρανα στον διαγωνισμό καρφωμάτων στο φετινό All Star Game με τις επιδόσεις του να γράφουν ιστορία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει προσφέρει όσα περίμεναν από εκείνον οι Magic όταν τον επέλεξαν στο νο.4 του ντραφτ το 2014. Έπαιξαν βέβαια ρόλο και οι τραυματισμοί σε αυτό, αλλά κυρίως το γεγονός το ότι χρησιμοποιείται σε λάθος θέση. Είναι περιφερειακός παίκτης που λόγω έλλειψης επιθετικού παιχνιδιού έχει περάσει στη γραμμή των ψηλών για να παίζει «ξύλο» και να μαζεύει ριμπάουντ. Είναι όμως για παραπάνω: πέρυσι μόλις μπήκε στη βασική πεντάδα των Magic είχε μέσους όρους κοντά στο double-double, 11.3 πόντους, 8.1 ριμπάουντ, ενώ φέτος κινείται σε αυτά τα επίπεδα.

Centers

Nikola Jokic | Denver Nuggets

jokic

Τον θαυμάσαμε στο Ολυμπιακό Τουρνουά με τη φανέλα της Σερβίας, όμως νωρίτερα είχε προλάβει να δείξει και στο ΝΒΑ ότι αξίζει: rookie σεζόν με 10 πόντους μέσο όρο είναι σούπερ επίδοση. Κι όλα αυτά σε μια μέτρια μεν ομάδα (Nuggets), χωρίς όμως την πολυτέλεια του ικανοποιητικού χρόνου συμμετοχής. Στο Denver θέλουν να ξεφορτωθούν τον Farried ο οποίος δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν με αποτέλεσμα ο γεννημένος το 1994 σέντερ να έχει πολύ χρόνο φέτος στο rotation και να δώσει έναν λόγο στους φίλους των Nuggets να χαμογελάσουν. To φετινό του ξεκίνημα (12 πόντοι και 7.8 ριμπάουντ) είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικό.

 

Joel Embiid | Philadelphia 76ers

embiidf

Ή τώρα ή ποτέ! Ή τώρα θα παίξεις ή θα γίνεις νέος Όντεν! Ο 22χρονος σέντερ επελέγη πριν τρία χρόνια στο νο.3 του ντραφτ από τους Sixers και μόλις πρόσφατα τον είδαμε εν δράσει λόγω των σοβαρών τραυματισμών. Φέτος ως rookie ουσιαστικά θα έχει την ευκαιρία να παίξει μαζί με άλλους νεαρούς παίκτες (Dario Saric, Nerlens Noel, Jahlil Okafor) και θα επιχειρήσει να επαναφέρει σώμα και πνεύμα στην κατάσταση που ήταν πριν τρία χρόνια, όταν κυριαρχούσε στο Kansas. Με μέσους όρους στα πρώτα του παιχνίδια 17.3 πόντοι και 6.3 ριμπάουντ έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για rookie της χρονιάς.

 

Steven Adams | Oklahoma City Thunder

adams

Παράξενη επιλογή, έχει όμως «ψωμί»: Ο ψηλός των Thunder έχει δείξει πως είναι απλώς ένας καλός παίκτης που περισσότερο ξεχωρίζει για το «βρώμικο» παιχνίδι του παρά με τις επιδόσεις του στα παρκέ. Εντούτοις, με τους Durant και Ibaka να έχουν φύγει, η front line είναι πλέον αποκλειστικά δική του. Μέχρι να μπει στο παιχνίδι ο Domantas Sabonis, η επίθεση θα μοιράζεται μεταξύ εκείνου και του Kanter. Εκτός και αν ο Donovan αποφασίσει να τον περάσει στον πάγκο προκειμένου να ξεκινάει τον Τούρκο «αεραμυνίτη» βασικό, ωστόσο όσο δεν παίζει άμυνα αυτό παραμένει δύσκολο έως ακατόρθωτο. Όσο περίεργο και να σου φαίνεται ο Νεοζηλανδός είχε πέρσι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κοντά στο καλάθι πέρσι. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε 40 πάσες για alley oop που δέχτηκε ολοκλήρωσε τις 32. Όχι κι άσχημα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved