Έτσι θα εξηγούσα το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στον 5χρονο γιο μου

Ο Χρήστος Μπαρούνης μυεί αθώες ψυχές στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού δεν είναι έτσι. Παίζουν δύο ομάδες. Άλλοτε κερδίζει ο ένας, άλλοτε ο άλλος, ενίοτε και κανένας (ενίοτε αγόρι μου σημαίνει «κάποιες φορές»). Όμως, παίζουν και οι δύο.

Ακόμα και το ματς που είχαμε δει παρεούλα στον πρώτο γύρο, εκεί που κέρδισε ο Ολυμπιακός 3-0, ήταν πιο ντέρμπι από αυτό της Κυριακής. Θυμάσαι που ο Παναθηναϊκός έχασε μία μεγάλη ευκαιρία στην αρχή; θυμάσαι που στη συνέχεια έκανε και κάποιες ακόμη ευκαιρίες παρά το είχε φάει τρία από το ημίχρονο;

Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο ντέρμπι ήταν το Διάσημοι-Μαχητές που έβλεπε η μαμά στο σπίτι. Και εκεί παίζει και η Λάουρα Νάργες, ενώ εδώ ο Κουλιμπαλί. Αλλά αυτό μην το πεις στη μαμά.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έστησε ένα πούλμαν μπροστά από την περιοχή του και το άφησε να περιμένει. Όχι αγόρι μου, δεν λέω το πούλμαν που τράκαρε πριν το ματς. Αν και αυτό το πούλμαν, μπορεί να έπαιζε καλύτερα.

Αυτό που έκανε ο Τσόρι στον Μολέδο και τον Ζέκα στο 29', αν ήταν δέκα χρόνια νεότερος θα το είχε τελειώσει με γκολ. Δεν είναι. Αλλά αν ήταν, δεν θα το βλέπαμε σε ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού.

PAO 2

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησε 11 παίκτες, όπως κάνουν όλοι. Σπατάλησε όμως μια θέση, αυτή του τερματοφύλακα.

Ναι, το ξέρω πως άκουσες ότι ο Βλαχοδήμος έχει την καλύτερα θέα στο ματς, αλλά εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε εισιτήριο για να δούμε ένα παιχνίδι από εκείνη τη θέση.

Ναι αν ήταν ο Λεάλι στο τέρμα, ίσως να είχε βάλει περισσότερα γκολ ο Παναθηναϊκός, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για όσα έχασε ο Κλωναρίδης.

Αν ήταν ο Λεάλι στο τέρμα, ο Μπεργκ θα είχε βάλει ένα τόσο ωραίο γκολ. Θα είχε σκοράρει ο Κλωναρίδης στην αρχή της φάσης.

Κανονικά σε αυτά τα ματς, ακόμα και αν δεν παίζεται καλό ποδόσφαιρο, υπάρχει ένταση, νεύρα, οι παίκτες τσακώνονται μεταξύ τους. Χτες δεν έγινε κάτι γιατί οι μεν είχαν κατέβει για να παίξουν ματς και οι δε είχαν κατέβει για βόλτα. Κι εσύ τσακώνεσαι με τον ξάδελφό σου μόνο όταν θέλετε το ίδιο παιχνίδι.

Να ξέρεις ότι περισσότερους και από τους Παναθηναϊκούς, χάρηκε ο κύριος που φορούσε τα μπλε, ο διαιτητής. Όχι δεν χάρηκε επειδή κέρδισε ο Παναθηναϊκός, αλλά επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του μετά το ματς.

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, όμως αυτοί οι κύριοι είναι ευτυχισμένοι όταν δεν τους παίζει κανείς. Γι’ αυτό και ο Κωστάκης από τον τρίτο, που κάθεται μόνος του όταν εσείς παίζετε, θα γίνει διαιτητής όταν μεγαλώσει. Αυτό όμως μην το πεις στον μπαμπά του.

Αυτό που είδαμε θεωρείται το πιο hot αθλητικό προϊόν της χώρας. Ναι, ξέρω πως όταν βλέπουμε Ρεαλ-Μπαρτσελόνα περνάς καλύτερα. Αλλά τι να κάνουμε; Εμείς γεννηθήκαμε στην Ελλάδα.

PAO

Σκέψου όμως ότι θα μπορούσαν να ήταν και χειρότερα τα πράγματα. Θα μπορούσες να είχες γεννηθεί στο Ίπσουϊτς και να περίμενες πώς και πώς τα παιχνίδια με τη Νόριτς. Ναι, δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω. Αλλά όταν θα αρχίσεις να παίζεις στοίχημα, θα μάθεις τα ντέρμπι μέχρι και στη Γ’ Γαλλίας.

Να ξέρεις ότι σε κάθε ντέρμπι θα ακούς μεγαλύτερους να λένε ότι «παλιά γίνονταν ντέρμπι, τότε που έβλεπες 22 παικταράδες να ματώνουν για τη νίκη. Αυτό τώρα είναι παρωδία». Το έλεγε ο παππούς μου στον πατέρα μου, το έλεγε ο πατέρας μου σε μένα, το λέω εγώ σε σένα, θα το πεις εσύ στα παιδιά σου. Έτσι πάνε αυτά.

Όταν θα έχω μεγαλώσει και θα το ακούσεις και από εμένα να συμφωνήσεις από ευγένεια. Εκτός, αν στο πω μέσα στην εκκλησία την ώρα που παντρεύεται η αδελφή σου. Τότε να με ακούσεις, αλλά να φωνάξεις τη μαμά. Θα έχει κάτι χάπια μαζί της. Να μου τα δώσει.

Όταν θα έχεις μεγαλώσει και θα το λες στα παιδιά σου, αυτά θα συμφωνούν μαζί σου. Να ξέρεις ότι θα το κάνουν από ευγένεια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved