Όταν είδα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ του Los Angeles

Ένας συντάκτης είδε από κοντά το παιχνίδι Clippers-Bucks και μας μεταφέρει τη μοναδική εμπειρία. 

Έχω έρθει πολλες φορές στο Los Angeles όπου σπούδαζα κιόλας και έχω παρακολουθήσει τους Lakers σε διάφορες φάσεις τους. Από τα καλά χρόνια που βλέπαμε τον Kobe Bryant να ματώνει τα αντίπαλα καλάθια αλλά και τις ημέρες που εκείνος ήταν στον πάγκο λόγω κάποιου τραυματισμού ή επειδή δεν μπορούσε πλέον να τρέξει και βασανιζόσουν να δεις τους υπόλοιπους. Αυτή τη φορά όμως επισκέφτηκα το Stamples Center σε αγώνα των Clippers. Όχι όμως για τους μεγάλους μας αντίπαλους -ακόμα και αν πήραν Paul George και Kawhi Leonard- αλλά για ένα δικό μας παιδί.

Τον Γιάννη Αντετοκουνμπο και τους ασταμάτητους φέτος Milwaukee BucksΔεν ήμουν ο μόνος βέβαια.

 

 

Πολλοί είχαν έρθει στο γήπεδο για να δουν το Γιάννη και σε κάθε είσοδο έβλεπες περισσότερο από οποιαδήποτε την χαρακτηριστική πράσινη φανέλα με το 34 και ας μην βρισκόμασταν στο Milwaukee. Μέσα στο Staples μπορείς να φας από σούσι μέχρι όστρακα και μπέργκερ η τζιζκεικ. Έξω υπήρχε και το κλασικό βρώμικο. Όμως το... LAPD δεν συμφωνούσε και μας είπε ότι οι πάγκοι με τα βρώμικα ελέγχονται από συμμορίες και γι αυτό τους παίρνει στο κυνήγι... Ρωτήσαμε έναν αστυνομικό και μας είπε ότι είχαν καταγγελίες για κατσαρίδες.

Μπαίνοντας συνάντησα τον Κώστα ελληνοαμερικανο από την Κρήτη με φανέλα της Εθνικής. «Φυσικά και ήρθαμε για το Γιάννη»  μου είπε . Λίγο μετά βρήκα τον Bryan από το Milwaukee που βρισκόταν στο L.A. για ένα συνέδριο και ήρθε να δει τον Greek Freak από κοντά. «Είναι φοβερός παίκτης και πολύ καλός άνθρωπος. Ελπίζω να μείνει στο Milwaukee. Ο τύπος είναι 'τέρας'. Δεν θα ήθελα να είμαι αντίπαλος του. Στο Milwaukee κυκλοφορεί στο δρόμο, τρώει σε απλά καθημερινα μαγαζια και αν τον πετύχεις μπορείς να τον χαιρετίσεις και να τα πεις μαζί του» μου είπε. 

Το παιδί από τα Σεπόλια έγινε ένας απλός κάτοικος Milwaukee παρά το θόρυβο γύρω του.

gianniisss

Eμείς πάντως γνωρίσαμε και εκείνον που «ράβει» τα κοστούμια του.

Στο γήπεδο ξεκινάμε με το greek heritage night της ορθόδοξης Εκκλησίας με την ευκαιρία της παρουσίας του Giannis. Μικρά παιδιά χορεύουν από συρτάκι ως «η πιο ωραία στην Ελλάδα» και «το δικό μου πάπλωμα» στο παρκέ του Staples Center. 

Λίγο μετά ακολουθεί ο καθιερωμένος αμερικανικος εθνικός ύμνος. Σε ένα ελληνικό ή Ευρωπαϊκό γήπεδο κάτι θα φαινόταν παράταιρο ή εθνικιστικό αλλά στο ΝΒΑ σε βάζει στην ατμόσφαιρα. Πριν αρχισει το παιχνίδι στο scoreboard εμφανίζεται ένα μήνυμα με οδηγίες για την σωστή συμπεριφορά στο γήπεδο (δεν βρίζουμε, δεν πετάμε πράγματα, δεν μπουκάρουμε κ.α.). Το πραγματικό όμως δέος έρχεται τη στιγμή που ο Giannis ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα ότι θα βρίσκεται στην βασική 5άδα των Bucks. Όλο το γήπεδο τον επεφημεί, μήπως θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα οι φίλαθλοι προς τη διοίκηση και τον ίδιο τον Έλληνα σταρ; 

 

 

Το ΝΒΑ δεν έχει την ατμόσφαιρα μιας έδρας καμίνι στην Ευρώπη αλλά είναι άλλου είδους γιορτή. Κακά τα ψέματα, το «Let's go Clippers» ή το «d-fence» ακούγεται κάπως... φλώρικα στα αφτιά μας. Δύσκολα το γήπεδο θα ξεσηκώνοτα,ν ίσως μόνο σε καμία αμφισβητούμενη διαιτητική απόφαση κυρίως προς το τέλος.

Πέρα βέβαια από το καλό μπάσκετ απολαμβάνεις το show που από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο περιλαμβάνει αρκετά δρώμενα από τις κλασικές μαζορέτες και dj ως μίνι συναυλία από το rapper Kid Ink στο ημίχρονο και τους Hoop troops μαζί με το κόνδορα μασκότ των Clippers που ξεσηκώνουν το κοινό. Ειδα μουσικές καρέκλες, λοταρία μέχρι και kiss cam για ζευγάρια ή κάλεσμα στους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων να σηκωθούν για να τους χειροκροτήσει το γήπεδο.

Όσον αφορά το παιχνίδι, οι Clippers χωρίς τους δύο σταρ τους -Leonard και George- δεν έχουν καμία τύχη μπροστά στους δουλεμένους συμπαίκτες του Giannis.

 

 

Ο Harrell έχει κάποιες εκλάμψεις, ο Williams είναι πραγματικό πολυβόλο από την περιφέρεια αλλά τα «ελάφια» έχουν εμφανώς το πάνω χέρι. Και τελικά θα κερδίσουν με 129-124 ενώ ο Αντετοκούνμπο θα γράψει ιστορία. Έγινε ο πρώτος NBAer με 200 πόντους, 100 ριμπάουντ και 50 ασίστ στα πρώτα 8 παιχνίδια της σεζόν. Και αυτή είναι μόνο η αρχή για τον MVP που φέτος θα παλέψει για να φτάσει στον τελικό όπου ίσως ξαναέρθει αντιμέτωπος με τους Clippers με όλα τα αστέρια τους.

Το να παρακολουθήσεις έναν αγώνα ΝΒΑ, είναι σαν να πηγαίνεις γήπεδο, συναυλία και σινεμά μαζί. Το να δεις όμως τον απόλυτο σταρ αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ -γιατί αυτό είναι ο Giannis- παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό του είναι ένα θέαμα που δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Όσο και αν προσπάθησε ο συμπαίκτης του, Eric Bledsoe να κλέψει τις εντυπώσεις με την παρακάτω γκάφα, ο σταρ του Milwaukee έκανε και πάλι το χρέος του απέναντι σε όσους τον παρακολούθησαν. Double double με 38 πόντους, 16 ριμπάουντ, 9 ασίστ και πολλά (μα πολλά) καρφώματα.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved