47 ζύθοι βραβεύτηκαν στα Greek Beer Awards 2024

Η ελληνική ζυθοποιία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία με ζύθους από δυο μικροζυθοποιίες να διακρίνονται ως κορυφαίες και στα φετινά Greek Beer Awards.

Στο πλαίσιο του World of Beer Festival πραγματοποιήθηκε η απονομή των Greek Beer Awards για το 2024, την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Innovathens της Τεχνόπολης. Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στο ετήσιο ραντεβού της ανακοίνωσης των νικητών των διαφορετικών τύπων και κατηγοριών ζύθου. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 100, με 47 από αυτές να κερδίζουν βραβείο και 10 από αυτές στην πρώτη τους συμμετοχή. Τα Greek Beer Awards είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που απευθύνεται σε ζυθοποιίες από την Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη, όπως και σε ζυθοποιίες από χώρες της Μεσογείου, 32 χώρες στο σύνολο. Οι έμπειροι κριτές, προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, αξιολόγησαν τους ζύθους σε τυφλή γευστική δοκιμή τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα.

Οι ελληνικοί ζύθοι κυριάρχησαν και στα φετινά Greek Beer Awards, λαμβάνοντας 31 από τα 47 βραβεία, με τα υπόλοιπα 16 να μοιράζονται σε ζυθοποιίες από Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία και Πολωνία. Χρυσά βραβεία έλαβαν ζύθοι από όλη την Ελλάδα, όπως οι Skinpa Imperial Stout 10 months aged in Bourbon Barrels από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης, Mikonu Fragos'ko από την Ζυθοποιία Μυκόνου, Pils Hellas από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, Ladyhawke από την νομαδική Midnight Circus Gypsy Brewing, Methia Blonde Ale από τη νομαδική Valtinger στην Χαλκιδική. Οι Voreia Pils από την Μικροζυθοποιία Σερρών, η οποία αναδείχτηκε σε κορυφαία βυθοζύμωτη, αποσπώντας τη διάκριση Top Lager και «8η Μέρα» από τη Μικροζυθοποιία Septem με έδρα το Αυλωνάρι στην Εύβοια, η οποία διακρίθηκε και κορυφαία αφροζύμωτη, λαμβάνοντας τη διάκριση Top Ale.

Σημαντική ήταν και η κυπριακή παρουσία με τις P&P Prokopiou Trading, IM Brewing και LSG Prime Microbrewery να λαμβάνουν βραβεία σε κατηγορίες που δήλωσαν συμμετοχή. Η πολωνική ζυθοποιία Browar Trzech Kumpli κατέκτησε τα περισσότερα συνολικά βραβεία. Από την άλλη, οι ζύθοι από ελληνικά νησιά έλαβαν 12  βραβεία με την κρητική Candia Beer να λαμβάνει 2, την Ζυθοποιία Μυκόνου 3 βραβεία και τα από 1 να μοιράζονται στην Slow Down από την Ικαρία, στην Raven με έδρα τη Λέρο και στην Andrus με έδρα την Άνδρο. Τα υπόλοιπα έλαβαν η Μικροζυθοποία Septem και η Μικροζυθοποιία ΕΛΙΞΗ από την Εύβοια.

Κατά τη διάρκεια των απονομών προβλήθηκαν βίντεο από δηλώσεις των κριτών και από την εβδομάδα της παραμονής τους στην Αττική στο πλαίσιο της ενέργεια “Judges Experiences” για την προβολή του εναλλακτικού τουρισμού -ζυθοτουρισμό και οινοτουρισμό- στους συμμετέχοντες. Την βραδιά παρουσίασε η Μυρσίνη Σπανέλη, barlady και brand ambassador για το ελληνικό Grace Gin και την εταιρεία LKC, η οποία πλαισιώθηκε από εκλεκτούς συναδέλφους της, δημιουργώντας μια κεφάτη ατμόσφαιρα και αποδεικνύοντας πως ο ζύθος και τα μπαρ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Τα Greek Beer Awards ολοκληρώθηκαν για το 2024 με μεγάλη επιτυχία, αφού η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από εκπροσώπους του ζύθου, των μπαρ και της ψυχαγωγίας. Οι εγγραφές για το 2025 θα ξεκινήσουν στις 29 Ιουλίου με νέες κατηγορίες ζύθων να προστίθενται στις ήδη 41 υπάρχουσες όπως και το άνοιγμα της διοργάνωσης σε 2 νέες χώρες.

Τα Greek Beer Awards τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, Περιφέρεια Αττικής και Ελληνο-ιταλικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Δείτε όλους τους νικητές εδώ: https://greekbeerawards.eu/winners/

Δείτε τα βίντεο από τις γευστικές δοκιμές, τις δηλώσεις των κριτών και την ενέργεια Judges Experiences, στη λίστα του καναλιού του Beer & Bar Magazine, Official Publication του θεσμού.

 

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved