Ανάμεσα στα κύματα και στον άνεμο

Γεννημένος στη Βρέμη της Γερμανίας και μεγαλωμένος στην Νάξο, ο 19χρονος Lennart Neubauer από μικρός χάζευε τους windsurfers να παίζουν με τα κύματα από το παράθυρο του.

Ήταν το όνειρό του να δοκιμάσει την τύχη του πάνω στη σανίδα. Έτσι μία μέρα, στα 10 του χρόνια, πήγε με την μητέρα του στο windsurf club και ρώτησε αν μπορεί να κάνει μία προσπάθεια. Του είπαν πως θα έπρεπε να ζυγίζει τουλάχιστον 30 κιλά, διότι ο αέρας στη Νάξο είναι δυνατός. Εκείνος γύρισε σπίτι απογοητευμένος, όμως έβαλε στόχο να πάρει εκείνα τα 3 κιλά που τον χώριζαν από το να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Όλο τον χειμώνα έτρωγε, δυνάμωσε και την 1η Απριλίου, τη μέρα που άνοιξε το windsurf club, o Lennart δοκίμασε για πρώτη φορά. Αυτή η πρώτη του προσπάθεια απεδείχθη κάθε άλλο παρά Πρωταπριλιάτικο αστείο, καθώς από εκείνη τη στιγμή και μετά, η στεριά σχεδόν τον έχασε… 

Στα 11 του χρόνια, λαμβάνει μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Pro Kids και κερδίζει τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλητή Windsurfing Freestyle U15, ενώ στα 12 του αρχίζει να κατατάσσεται στους ενήλικες freestylers και φτάνει στην 7η θέση στον freestyle διαγωνισμό στην Νάξο, μεταξύ περισσοτέρων από 40 διαγωνιζόμενους. 

Έως και σήμερα η ανοδική του πορεία δεν σταματά. Μετρά νίκες και επιτυχίες σε ολοένα και περισσότερα πρωταθλήματα. Πρόσφατα βρέθηκε στο Sylt της Γερμανίας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 κερδίζοντας στο PWA World Cup, έπειτα από έναν μεγάλο τραυματισμό που είχε.

“Η πρώτη μου νίκη στο PWA εδώ στο Sylt ξεπέρασε πραγματικά τις προσδοκίες μου! Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα έπρεπε να ξαναμάθω να περπατάω και τώρα αυτό... Σε 2 ημέρες ονειρεμένων freestyle συνθηκών καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα single και ένα double elimination στο freestyle.” 

Λίγες μέρες μετά την μεγάλη του νίκη, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα όσα έχει ζήσει έως τώρα με δυνατές στιγμές στο νερό, με την αδρεναλίνη στα ύψη, με επιτυχίες και αποτυχίες τις οποίες πάντα αντιμετωπίζει με πειθαρχία, επιμονή και σκληρή προπόνηση. Τι έχει μέσα στο μυαλό του ο μεγάλος windsurfer; 

Ποια είναι η πιο συναρπαστική στιγμή που έχεις ζήσει, ποια η πιο αστεία και ποια η πιο τρομακτική; 

Η ποιο συναρπαστική στιγμή θα έλεγα ήταν όταν ήμουν 14 χρόνων, στην Αυστραλία. Ήταν μια μέρα με 5-6 μέτρα κύμα και ήμουν στο νερό με τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή Philip Köster. Αυτό το βουητό που ακουγόταν όταν έσπαγε το κύμα θα μου μείνει αξέχαστο! Το windsurf είναι γεμάτο αστείες στιγμές. Κάθε session φέρνει στιγμές που σε κάνουν να γελάς είτε με φίλους η και μόνος. Την πιο τρομακτική στιγμή, την έζησα πρόσφατα στο παγκόσμιο στο Sylt την παραμονή του αγώνα. Είχε περίπου 10-11 μποφόρ και 4 μέτρα κύμα. Μπήκαμε μόνο 3 άτομα εκείνη την μέρα. Όπως ανοιγόμουν προς την θάλασσα με παρέσυρε ένα μεγάλο κύμα και με κράτησε κάτω απ’ το νερό αρκετά δευτερόλεπτα. Όταν έβγαλα το κεφάλι στην επιφάνεια της θάλασσας ο εξοπλισμός μου είχε παρασυρθεί περίπου 100 μέτρα ήδη. Ύστερα από περίπου 10 λεπτά κολύμπι βγήκα στην ακτή. Το ρεύμα της θάλασσας εκείνη την μέρα ήταν περίπου 15χλμ όποτε στο τέλος είχα 500 μέτρα περπάτημα μπροστά μου να φτάσω στην παραλία από όπου ξεκίνησα.

Πότε ένιωσες περήφανος για τις επιδόσεις σου πάνω στο windsurf;

Κάποιες φορές μου έρχεται στο μυαλό ένα αίσθημα περηφάνειας, δεν μου αρέσει ιδιαίτερα όμως σαν συναίσθημα. Πιστεύω πως είμαι ακόμα μικρός για να νιώθω περηφάνεια, ίσως σε κάποια χρόνια η απάντηση μου να είναι διαφορετική.

Σε ποια θάλασσα θα ήθελες να κάνεις windsurf και δεν έχεις κάνει ακόμα;

Θα ήθελα πολύ να πάω στην Χαβάη. Φημίζεται για τα τρομερά της κύματα και τον σταθερό άνεμο. Ίσως να πάω του χρόνου αν όλα πάνε καλά.

Αν επέλεγες ένα διαφορετικό άθλημα, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Πιστεύω πως ό,τι άθλημα και να έκανα μετά από το windsurf, αυτό θα είχε σχέση με την θάλασσα, οπότε θα μπορούσα να φανταστώ είτε σκέτο σερφ χωρίς πανί, η και cliff diving!

Το windsurfing συνδυάζει στοιχεία της ιστιοπλοΐας και του σερφ. Ο συνδυασμός το κάνει πιο δύσκολο; 

Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τα αθλήματα αυτά, πράγματι θα έλεγα πως το windsurf είναι η τέλεια μέση μεταξύ των δυο αθλημάτων. Δεν πιστεύω πως το κάνει πιο δύσκολο, απλώς διαφορετικό. Η ιστιοπλοΐα χρειάζεται τακτική, ενώ το σερφ προϋποθέτει στυλ και εκρηκτικότητα. Έτσι το windsurfing απαιτεί όλα τα παραπάνω.

Ποιες δεξιότητες πρέπει να έχει ένας windsurfer; 

Το windsurf είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα, οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς. Ίσως βοηθά η σκέψη πως ποτέ στην ιστορία του αθλήματος δεν έχει υπάρξει ίδια μέρα στην θάλασσα, καθώς το κύμα στην επιφάνεια της θάλασσας είναι πάντα έστω και ελάχιστα διαφορετικό. Για αυτό, ένας Windsurfer πρέπει να έχει καλή αντίληψη χορού, να ξέρει να «διαβάζει» την θάλασσα και τον άνεμο και εννοείται πολλή, πολλή υπομονή.

Τι νιώθεις – με μία λέξη – όταν κάνεις windsurf; 

Ελευθερία. 

Ο Lennart, που πιστεύει πως είναι ακόμα μικρός για να νιώθει περηφάνια, σήμερα σε ηλικία 19 ετών μετρά πάνω από 10 τίτλους σε πρωταθλήματα με την πλειονότητα αυτών να αφορά πρωτιές:

1st Place U15 Windsurf Freestyle World Championship Fuerteventura 2018

1st Place: U15 Windsurf Wave World Championship Gran Canaria 2018

1st Place: World U17 Wave Championship, Tenerife 2019 

1st Place: U16 Windsurf Freestyle European Championship, DAM-X 2019 Pro & Juniors

1st Place: European Champion Tow In, EFPT Geneva Foil Freestyle 2021

European Youth Freestyle Champion, Rhodes 2021

World Champion Freestyle Youth, PWA Marignane, France 2021

1st Place Freestyle Pro Tour Austria, EFPT Surf Opening, Austria 2023

1st Place PWA Freestyle World Cup Sylt, Germany 2023

PWA Vice World Champion Freestyle 2023

EFPT (European Freestyle Pro Tour) Champion 2023©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved