Χρειάζεσαι μόλις μερικά λεπτά για να ερωτευτείς την Τήνο

H ξεχωριστή μαγεία του πιο κατανυκτικού νησιού των Κυκλάδων.

Τα τελευταία χρόνια την αποκαλούν το «παρεξηγημένο» νησί. Όχι άδικα, μίας και πέρα από τους πιστούς που φτάνουν γονατιστοί στη διάσημη εκκλησία της, η οποία επισκιάζει κάθε άλλο αξιοθέατο, η Τήνος συνεχώς δημιουργεί νέα κίνητρα για τους επισκέπτες, καταφέρνοντας να προσελκύει το λιγότερο mainstream κοινό. Έτσι, ανάμεσα στις γιαγιάδες θα συναντήσεις σέρφερ, καλοτεχνίτες, και αναρριχητές που πάνε για bouldering.

Στην Τήνο τα Φεστιβάλ είναι περισσότερα από τα πανηγύρια

Στο νησί οι εκδηλώσεις δεν σταματούν ποτέ. Θα βρεις από εικαστικές, μουσικές, θεατρικές παραστάσεις και περιβαλλοντικές δράσεις, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου, μέχρι τη δημοφιλή πλέον τοπική γιορτή της γαστρονομίας, το Tinos Food Paths.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις το φυσικό τοπίο, τους ιστορικούς χώρους αλλά και τους δραστήριους κατοίκους είναι τα φεστιβάλ της Τήνου, όπως για παράδειγμα το ΚΙΝΟΝΟ Tinos Art Gathering που κάνει τις βαρετές ξεναγήσεις να αποκτούν ενδιαφέρον, μέσα από διαδραστικές δράσεις. 

tinos2

Αντίστοιχα, το στέρνα Fringe Festival από τον Αύγουστο του 2015 γεμίζει με κόσμο τα Υστέρνια, φιλοξενώντας εκδηλώσεις που δεν θα περίμενες να συναντήσεις σε ένα τόσο μικρό γραφικό χωριό. Μπορείς να δοκιμάσεις από βιωματικά σεμινάρια Tai Chi και yoga μέχρι να ακούσεις live μουσικές από τον Bad Spenser, τον Moa Bones και πολλούς ακόμη νέους καλλιτέχνες. Και όλα αυτά, δίπλα στους κατοίκους που είναι «ανοιχτοί» σε οτιδήποτε νέο και αγκαλιάζουν το φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Άλλωστε, οι ντόπιοι αγαπούν την τέχνη και αυτό φαίνεται σε κάθε σημείο του νησιού: Από τα μουσεία (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπα, Μουσείο Τσόκλη), την αρχιτεκτονική και φυσικά τους περίτεχνους περιστεριώνες. 

Στην Αθήνα είναι οι αρουραίοι του ουρανού, στην Τήνο είναι τα πιστουνάκια

tinos3 2

Το νησί είναι γεμάτο περιστεριώνες, οι οποίοι παραπέμπουν στους Ενετούς, που ασχολούνταν με την εκτροφή περιστεριών. Βρίσκονται εδώ και αιώνες σε διάφορα σημεία της Τήνου, ενώ κάποτε αποτελούσαν σύμβολο ευμάρειας, καθώς οι κάτοικοι πίστευαν ότι όσο πιο περίτεχνοι ήταν, τόσο πιο πλούσιος ήταν ο ιδιοκτήτης τους. Χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των «πιτσουνιών», τα οποία είναι ένα από τα πιάτα που θα συναντήσεις στους καταλόγους αρκετών παραδοσιακών ταβερνών.

Παραλίες και χωριά VS χώρα

tinos4

Στην Τήνο θα ανακαλύψεις παραλίες με άγρια ομορφιά, απομονωμένες, πολυσύχναστες, γεμάτες σέρφερ και wanna be σέρφερ που «αράζουν» περιμένοντας το μεγάλο κύμα στα beach bar στη δημοφιλή Κολυμπήθρα και στην ανερχόμενη Ρόχαρη. Αν προτιμάς τις ανοργάνωτες, η Απηγανιά είναι ιδανική επιλογή. Θα χρειαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητο και να περπατήσεις μονοπάτια, αλλά θα σε αποζημιώσει.

Η λίστα με τις παραλίες δεν τελειώνει ποτέ και καμία δεν θα σε απογοητεύσει. Αρκεί να ρωτήσεις τους ντόπιους πριν ξεκινήσεις, μιας και ο αέρας στο νησί δεν σταματάει ποτέ.  

tinos6 2

Όσο αφορά στα χωριά, η πλατεία του Πύργου είναι το μέρος που θα σου προτείνουν όλοι. Είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές, αλλά μάλλον και το πιο τουριστικό σημείο. Παρόλα αυτά, διατηρεί την ομορφιά της και καταφέρνει να «κλέβει» κόσμο από τη χώρα, ακόμα και τα βράδια.

Ο Τριαντάρος μπορεί να είναι μικροσκοπικός και να έχει ένα μόνο καφενείο το Τριανταράκι, αλλά σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη. Εξίσου αυθεντική ατμόσφαιρα θα συναντήσεις σε πολλά ακόμη χωριά, όπως τα Υστέρνια, η Καρδιανή, η Αγάπη και φυσικά η Βωλάξ, το χωριό με τους γρανιτένιους ογκόλιθους.

Υπάρχει τελικά Ελληνικό Stonehenge στην Τήνο;

tinos5

Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι κατάλοιπα της Τιτανομαχίας, ενώ άλλοι μιλούν για εξωγήινους. Οι θεωρίες για το γεωλογικό παράδοξο στο χωριό της Βωλάξ συνεχίζουν να εξάπτουν τη φαντασία κατοίκων και επισκεπτών που τους αποδίδουν θεϊκές ή μυθικές διαστάσεις.

Οι διάσπαρτοι σφαιρικοί βράχοι που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο, παρά τις θεωρίες που παρουσιάζουν λίγο πιο συναρπαστικές εκδοχές της δημιουργίας τους, είναι αποτέλεσμα γεωλογικών μεταβολών στην περιοχή.

Αργοναύτης ή Κουρασάρος;

tinos7

Η χώρα δεν αποτελεί το γραφικό σκηνικό που θα περίμενες να συναντήσεις σε ένα κυκλαδίτικο νησί. Όχι, δεν θα χαθείς στα δεδαλώδη σοκάκια.

Πέρα από το μοναδικό γραφικό στενάκι, στο οποίο μαζεύονται όλοι το πρωί για να πιούν καφέ κάτω από τον ίσκιο της μουριάς, το Κυριακάτικο Καφενείο και το Κουτούκι της Ελένης, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Το βράδυ, ο κόσμος μοιράζεται στα δύο πιο δημοφιλή μπαρ, τον Αργοναύτη και τον Κουρσάρο. Το ερώτημα είναι σε ποιο θα πας πρώτα. Το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξεις σε αυτό που θα καταφέρεις να χωρέσεις. Στο τέλος της βραδιάς, αν έχεις αντοχές θα βρεθείς στον Κάκτο, το after.

Πριν επιστρέψεις κάνε μία στάση στον φούρνο του Μανέλα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved