75 νοματαίοι τόλμησαν βουτιά από τη γέφυρα του Μόσταρ

Και το βίντεο αυτό δεν είναι τόσο αγχωτικό όσο νομίζεις. 

Στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων, οι λέξεις «Μόσταρ» και «Νερέτβα» δεν είναι άγνωστες. Στο μυαλό τους έρχεται συνειρμικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς ο άνθρωπος που μεγαλούργησε με τη φανέλα της ΑΕΚ και άφησε το στίγμα του στους πάγκους του Ολυμπιακού και των Δικεφάλων Βορρά - Νότου, εκεί γεννήθηκε κι εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα -και δεν μιλάμε μόνο για τα ποδοσφαιρικά.

Στο μυαλό όλων των άλλων, ελάχιστες σκέψεις γεννιούνται όταν ακούνε την αναφορά στην συγκεκριμένη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Γιουγκλοσλαβία συγκέντρωσε πάνω της τα βλέμματα -μεταξύ άλλων- και για το βομβαρδισμό μιας γέφυρας-ορόσημο για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά: αυτήν του Στάρι Μοστ.

oldbridge2 visitherzegovina

Έστεκε εκεί για 427 χρόνια, μέχρι που στις 9 Νοεμβρίου 1993 καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Με τη λήξη του πολέμου και με την αιγίδα της UNESCO, η γέφυρα ανακατασκευάστηκε κι έκτοτε αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. 

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα event αυστηρώς ακατάλληλο για υψοφοβικούς: Το Άλμα Από την Παλιά Γέφυρα. Σε αυτό συμμετέχουν ντόπιοι και τουρίστες, ενώ λέγεται πως η πρώτη καταγεγραμμένη βουτιά έλαβε χώρα το 1663.

Οι βουτιές τρισήμιση (σχεδόν) αιώνων στα παγωμένα νερά του ποταμού Νερέτβα, από ύψος 23 μέτρων παρακαλώ, δεν είναι πάντα τόσο επιτυχημένες όσο αυτές που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, καθώς κατά καιρούς έχουν καταγραφεί τραυματισμοί αλλά και (ελάχιστοι είναι η αλήθεια) θάνατοι. 

Στο φετινό διαγωνισμό, πάντως, οι 75 συμμετέχοντες την έβγαλαν λάδι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved