Dupe trend: Θα είναι σαν να πήγες στο Παρίσι αλλά θα είσαι Βουκουρέστι

Το νέο ταξιδιωτικό trend θέλει να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη ρίχνοντας γροθιά στην ακρίβεια. Μπορεί όμως; 

 

Όλα αλλάζουν και εξελίσσονται και αυτό είναι το απολύτως λογικό. Όταν κάνουμε λόγο για πληθωρισμό και ακρίβεια επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας. Και αυτό συνιστάται στο γεγονός ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών εν προκειμένω των ταξιδιωτών θα αλλάζουν και αυτές, δημιουργώντας νέες συνθήκες για τα ταξίδια. Μέσα σε όλα αυτά αναδύεται και ο όρος dupe trend που δεν θα κάνει μόνο ανακατατάξεις στους προορισμούς, αλλά θα διαμορφώσει έναν νέο χάρτη στα πράγματα. Είναι τελικά αυτό που μπορεί να «σώσει» έναν ταξιδιώτη από τα υψηλά κόστη;

 

paris

 

Ας το αναλύσουμε λίγο μήπως σου δώσουμε ή πάρουμε και εμείς καμία ιδέα για το επόμενο ταξίδι μας. Υπάρχουν κορυφαίοι προορισμοί τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον κόσμο. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να δούμε μερικούς από αυτούς, όπως είναι η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία. Εννοείται, πώς για τους Έλληνες ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη είναι συνήθως το όνειρό τους, κάνοντας έτσι αποταμιεύσεις για χρόνια και χρόνια. Βέβαια, αν το σκεφτείς σε πραγματικά δεδομένα ένα ταξίδι στη Βιέννη είναι πολύ ακριβό και ένας δαπανηρός προορισμός. Και κάπου εδώ έρχεται το dupe trend και πολύ απλουστευμένα λέει το εξής: Ότι αν δεν μπορείς να ξοδέψεις ένα συγκεκριμένο ποσό για έναν προοορισμό, βρες έναν που να τον θυμίζει, δεν είναι Γιάννης δηλαδή, είναι Γιαννάκης. Ας δούμε μερικά στοιχεία για να κατανοήσουμε τελικά, αν αυτοί οι εναλλακτικοί προορισμοί μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Στο Unst των σκωτσέζικων Shetland θα αγγίξεις την άκρη του κόσμου

 

 

Dupe trend: Τι Αυστρία, τι Σερβία

Το 2024 ο όρος «dupe» φαίνεται να γίνεται και αυτός κριτήριο για τα ταξίδια. Αυτή η ιδέα σημαίνει ουσιαστικά ότι θα αρχίσεις να αναζητάς εναλλακτικούς προορισμούς, «αντίγραφα» των πιο ακριβών πόλεων, για να μην ξεφεύγεις από το budget. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι αντί να πας στην Αυστρία θα βρίσκεις μία «παρόμοια», αλλά λίγο πιο οικονομική χώρα. Μάλιστα, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί πλέον κάνουν λίστες με προτάσεις προσαρμοσμένες σε αυτά τα ζητούμενα.

Οι Δολομίτες της Ιταλίας θα μπορούσαν να είναι πίνακας ζωγραφικής

Ένα παράδειγμα από αυτά που διαβάζουμε είναι ότι ως αντιπρόταση στο Παρίσι είναι το Βουκουρέστι. Και όμως, το γειτονικό Βουκουρέστι είναι αυτό που μπορεί να αντικαταστήσει την πόλη του Φωτός, εξάλλου η Αψίδα του Θριάμβου στο Βουκουρέστι, πιστό αντίγραφο του πολύ μεγαλύτερου μνημείου που αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Παρισιού. Όπως αναφέρεται στο raileurope.com: «Πάνω από 2300 χλμ. από το Παρίσι βρίσκεται το Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Καθώς περπατάς στους δρόμους αυτής της πρωτεύουσας με το παρατσούκλι του ως «Μικρό Παρίσι της Ανατολής», κοιτάζοντας ορισμένα κτίρια, θα νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο Παρίσι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τον 19ο αιώνα, Γάλλοι αρχιτέκτονες σχεδίασαν και κατασκεύασαν κτίρια στο Βουκουρέστι στο φημισμένο στιλ Haussman. Αυτό το κομψό, αδιαμφισβήτητο στιλ κερδίζει μόνο το παρατσούκλι του στο Βουκουρέστι, αλλά οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί. Αλλά δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική που δίνει σε όλες αυτές τις εκπληκτικές αισθήσεις του Παρισιού. Κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, οι Ρουμάνοι της ανώτερης τάξης (κυρίως άνδρες) συχνά ταξίδευαν και σπούδαζαν στη Γαλλία, φέρνοντας τη γλώσσα, τη μόδα και τις παραδόσεις στη ρουμανική πρωτεύουσα κατά την επιστροφή τους. Αυτός ήταν ένας από τους διάφορους λόγους για τους οποίους το Βουκουρέστι έγινε (και εξακολουθεί να είναι) σημαντικός παράγοντας στον πολιτισμό και στις τέχνες».

Οι προτάσεις όμως δεν σταματάνε εκεί, αφού σε όλα υπάρχουν εναλλακτικές. Για παράδειγμα, αντί πας πας στα Cinque Terre, τα οποία πραγματικά είναι απαράμιλλης ομορφιάς μπορείς να πας στο Σπλιτ της Κροατίας. Η αλήθεια είναι ότι η Κροατία φημίζεται και αυτή για τις ακτές της και προσελκύει τουρισμό. Μετά υπάρχει η πρόταση αντί για Ρώμη, να πας Σεβίλλη. Όπως επίσης αντί για Βερολίνο, Κρακοβία.

 

Ωστόσο, το Παρίσι είναι Παρίσι και το Βουκουρέστι είναι Βουκουρέστι

Δεν χρειάζεται να το θίξουμε και πολύ, αλλά χιουμοριστικά τα βλέπουμε όλα αυτά. Τι πάει να πει πήγαινε στο Βελιγράδι, θα είναι σαν να πηγαίνεις Βιέννη. Δώσε και μία εξήγηση τύπου και τα δύο ξεκινούν από «Β» στα ελληνικά και άρα είναι το ίδιο. Λίγη κοινή λογική παιδιά. Μια χαρά είναι και η Πολωνία και η Ρουμανία ως προορισμοί γιατί να τους ονοματίζεις διαφορετικά, πηγαίνεις σε αυτές τις χώρες και κάνεις πολύ ωραίες και οικονομικές διακοπές. Αν δεν μπορείς να πας στη Ρώμη, αν δεν μπορείς να πας στο Παρίσι, αν δεν μπορείς να πας στη Βιέννη, μπορείς να πας στην Κροατία. Η κάθε πόλη είναι μοναδική και έχει τη δική της ομορφιά, κάτι που σημαίνει ότι όπου και να πας κερδισμένος θα είσαι. Δεν χρειάζονται «βαφτίσεις», είναι περιττές. Κάθε μέρος έχει το δική του ξεχωριστή ομορφιά, όπως και αυτό το κάνει μοναδικό προορισμό έτσι και αλλιώς. Οπότε αυτός ο παραλογισμός τύπου Γιάννενα το Λονδίνο της Ελλάδας, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν. 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved