Γιατί όχι θάλασσα στις γιορτές των Χριστουγέννων;

Ωραίο το βουνό, αλλά με σύμμαχο τον καιρό και την καλή παρέα, αξίζει να ακούσεις το κάλεσμα της παραλίας.

Λένε ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα είναι πάντα πιο ευτυχισμένοι, και ίσως να μην έχουν άδικο. Όπως έχει πει και ο δρ. Μάριου Ουάιτ, λέκτορας του Πανεπιστημίου Έξετερ «ο χρόνος που περνάει κανείς γύρω ή και μέσα σε υδάτινα περιβάλλοντα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος, πολύ παραπάνω από το να βρίσκεται σε ένα πράσινο περιβάλλον».

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο κύριος Ουάιτ έχει κάποιο δίκιο, αλλά το βιώσαμε και εμείς οι ίδιοι κάνοντας μια βόλτα Χριστουγεννιάτικα δίπλα στη θάλασσα. Με τη θερμοκρασία να είναι κιόλας σύμμαχος, τα μπουφάν να είναι εντελώς περιττά καθώς οι περισσότεροι βλαστημούσαν που είχαν φορέσει μακρυμάνικα, η βόλτα μας κατά μήκος της παραλίας στην περιοχή της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα μας ξύπνησε μια πραγματικά υπέροχη αίσθηση απελευθέρωσης και ηρεμίας.

 

 

Να απολαμβάνεις τον ορίζοντα, να νιώθεις την μυρωδιά της

Θα θυμόμαστε πάντα την μοναδική σχέση ανθρώπου και θάλασσας όπως την μετέδωσε ο Γιάννης Σμαραγδής στην ταινία του «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι» μέσω του εθνικού μας ευεργέτη, Ιωάννη Βαρβάκη, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να μπεις στο Netflix για να το συνειδητοποιήσεις. Μπορείς να το βιώσεις και μόνος σου με μια απλή βόλτα προς τη θάλασσα, ειδικά αν έχεις να την δεις από το καλοκαίρι.

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Βαρβάκη και τη σχέση με την θάλασσα.

Είναι αυτή η αίσθηση του να περπατάς στο πλάι της, ακόμα και τώρα που είναι χειμώνας, να μυρίζεις αυτή την «θαλασσίλα» που τόσο σου έχει λείψει αυτούς τους μήνες που έχει μπουχτίσει από τη δουλειά και να νιώσεις την δροσιά από τον αέρα που μεταφέρει μόρια θαλασσινού νερού στο δέρμα σου.

Η αίσθηση αυτή του να περπατήσεις σε ένα έδαφος χωρίς έχει άσφαλτο ή πλακάκι, αλλά πάνω σε χρυσή άμμο ή να βάλεις το χέρι σου μέσα στο νερό προκειμένου να δεις πόσο κρύο είναι σε σχέση με το καλοκαίρι, είναι ικανά να σου αλλάξουν την διάθεση. Μπορεί να αισθανθείς και λίγο «γέρος» που απολαμβάνεις την ηρεμία, καμιά φορά όμως είναι μια αλήθεια την οποία έχουμε πραγματική ανάγκη να νιώσουμε.

Εδώ ταιριάζει να διαβάσεις το «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

Δεν χρειάζεται να κάνεις βουτιά, όπως ο δικός μας Χρήστος Κάβουρας χειμωνιάτικα, αλλά με ένα τσιπουράκι, έναν μεζέ, καλή παρέα και φόντο την ατελείωτη ανηφόρα της θάλασσας μπορείς να δημιουργήσεις μια διαφορετική, αλλά πάνω από όλα υπέροχη εικόνα τον φετινό χειμώνα.

 

Σκέψου το, πριν χαλάσει ο καλοκαιρινός χειμώνας μας.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved