pexels Μήπως να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία στην παρεξηγημένη Σαλαμίνα;

Το νησί του Ευριπίδη προσφέρει συγκινήσεις που δεν έχουν περάσει από το μυαλό σου.

Τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα timing. Αν ανήκεις στους millennials και την Gen Z, δεν έοχεις ζήσει ως ενήλικας τα «χρυσά» χρόνια της παντοκρατορίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με το ποσοστό του δικομματισμού να πιάνει το 90%. Τότε που μοίραζαν χρήμα και ο λογαριασμός ήρθε στη δική σου γενιά να πληρώσει τα σπασμένα. Ίσως τότε να είχες περάσει καλά, πλέον όμως βλέπεις τη σκληρή πραγματικότητα. Αν ζούσες στην Κατοχή, θα είχες περάσει πείνα και κακουχία, καταστάσεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Αν ζούσες πριν χιλιάδες χρόνια στη Σαλαμίνα, θα ήσουν περήφανος για την πόλη σου. Διότι εκεί βασίλευε ο μυθικός Αίας ο Τελαμώνιος, εκεί έγραφε ο Ευριπίδης και στα νεότερα χρόνια εκεί τάφηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και αποσυρόταν ο Σικελιάνος για να εμπνευστεί. Μάλιστα αποτελεί τον τόπο όπου δόθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες στην ανθρώπινη ιστορία. Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, οι αρχαίοι Έλληνες πέτυχαν μία ιστορική νίκη κόντρα στον περσικό στόλο, ο οποίος ήταν τετραπλάσιος σε δύναμη.

 

 

Η Σαλαμίνα ή Κούλουρη (προέρχεται από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα») είναι το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού. Περνάς με ferry boat από το Πέραμα στα Παλούκια μέσα σε 15 λεπτά και εκεί ξεκινάνε όλα. Η Σαλαμίνα ανοίγει την αγκαλιά της και θέλει να σου λύσει όλες τις παρεξηγήσεις που έχουν ακουστεί για το όνομά της. Όχι δεν είναι κοσμική όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες, δεν έχει την αύρα των Κυκλάδων, ούτε τις παραλίες του Ιονίου. Ωστόσο βρίσκεται μόλις ένα τέταρτο από τον Πειραιά, έχει την ικανότητα να σου προσφέρει συγκινήσεις και οφείλεις να της δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία.  

Αυτό είναι το μικρότερο νησί του Αργοσαρωνικού

Όπως αναφέραμε δεν έχει τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα, ωστόσο μία βόλτα στις νότιες ακτές του νησιού είναι επιβεβλημένη. Κανάκια, Σατερλί, Αιάντειο, Κακή Βίγλα, Σελήνια, Λημνιώνα, Γυάλα, Φανερωμένη και Ζέφυρος βρίσκονται στη λίστα. Αν είσαι λάτρης της αρχαίας ιστορίας, μία επίσκεψη στο σπήλαιο του Ευριπίδη είναι must. Βρίσκεται στην περιοχή Περιστέρια και είναι το καταφύγιο όπου επέλεγε να αποσύρεται. Το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική περίοδο ως χώρος λατρείας, μετατράπηκε σε χώρο ταφής στα μυκηναϊκά χρόνια, όμως είναι πιο γνωστό ως ποιητικό εργαστήριο του Ευριπίδη κατά την Κλασική εποχή.

Στην παραλία της Μονής Φανερωμένης θα συναντήσεις το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, η αποκατάσταση του σπιτιού ολοκληρώθηκε το 2006 και περιέχει κειμήλια, φωτογραφίες, επιστολές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Στην ιστορική Μονή Φανερωμένης θα βρεις και το μοναστήρι που ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα και είχε σπουδαία δράση κατά την Επανάσταση του 1821. Ο ναός δεν κυριεύτηκε ποτέ από τους Τούρκους, αποτέλεσε καταφύγιο κατατρεγμένων, νοσοκομείο αγωνιστών και λημέρι οπλαρχηγών. Στις μέρες μας είναι δραστήριο γυναικείο μοναστήρι. Επίσης μην ξεχάσεις να κάνεις μία βόλτα στο πρώην Καποδιστριακό Δημοτιικό Σχολείο, εκεί που στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης.

 

 

Αλλά καλή η ιστορική αναδρομή και η τέχνη. Κάπου πεινάσαμε και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά. Στην Σαλαμίνα θα βρεις τις καλύτερες ψαροταβέρνες. Για πολλούς, το καλύτερο στέκι ψαροφαγίας του νησιού είναι ο «Κάκιας». Τσίπουρο, χταπόδι και γαριδοκαραβίδες δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι και όταν έρθει η ώρα του γλυκού θα επισκεφτείς το ζαχαροπλαστείο «Μπεγνής». Χαλβάς, λουκουμά με γλάσο, αλλά και κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα με σταφίδες.

Με λίγα λόγια η Σαλαμίνα έχει τα πάντα σε περίπτωση που θέλεις να φύγεις ένα τριήμερο ή απλώς μία μονοήμερη. Αν δεν πας με υψηλές προσδοκίες, είμαστε σίγουροι πως θα φύγεις γεμάτος και ικανοποιημένος από την εξόρμηση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved