Getty Skiplagging: Το κόλπο για φθηνά εισιτήρια που οι αεροπορικές εταιρείες μισούν

Μάλιστα υπάρχει ολόκληρη πλατφόρμα που σε ειδοποιεί για όλες τις προσφορές που παίζουν εκεί έξω.

Το έχεις παρατηρήσει στο Instagram σου αλλά και στην ίδια σου την ψυχολογία. Μετά το lockdown και το τέλος της πανδημίας του Covid-19 υπάρχει μία έκρηξη των ταξιδιών, είτε σε κοντινούς είτε σε μακρινούς προορισμούς. Ο κόσμος αναζητά μία απόδραση από τη δίνη της καθημερινότητας και ταυτόχρονα αναζητά και προσφορές γιατί το travelling είναι ακριβό σπορ. Η τιμή των εισιτηρίων έχει φτάσει στο Θεό και κάπου εκεί μπαίνουν στην εξίσωση όλα τα ταξιδιωτικά hacks που θα βρεις στο διαδίκτυο.

Ωστόσο κανένα ταξιδιωτικό tip δεν είναι καλύτερο από το skiplagging. Πρόκειται για μία πρακτική κράτησης εισιτηρίων που αποτελεί τη λιγότερο δαπανηρή, αξιοποιώντας ένα «παραθυράκι». Συγκεκριμένα κλείνεις ένα εισιτήριο με άλλο τελικό προορισμό και κατεβαίνεις στην ενδιάμεση στάση που είναι ο πραγματικός προορισμός σου. Ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το αμφιλεγόμενο hack είναι επειδή είναι φθηνότερο να κλείσεις μια πτήση αναμονής από μια απευθείας πτήση.

 

 

Για παράδειγμα, μια πτήση από Νέα Υόρκη προς Ορλάντο μπορεί να κοστίζει 250 ευρώ απευθείας, αλλά μια παρόμοια πτήση από Νέα Υόρκη προς Ντάλας με στάση στο Ορλάντο μπορεί να κοστίζει 130 ευρώ. Εάν ένας επιβάτης ήθελε να πετάξει στο Ορλάντο χρησιμοποιώντας τη στρατηγική «skiplagging», θα κατέβαινε από το αεροπλάνο στον προορισμό ενδιάμεσης στάσης στο Ορλάντο αντί να πετάξει μέχρι το Ντάλας. Μάλιστα, υπάρχει μια ολόκληρη ταξιδιωτική υπηρεσία αφιερωμένη σε αυτήν την πρακτική που ονομάζεται Skiplagged.com και η οποία ειδοποιεί τους πελάτες για προσφορές σε κρυφές πόλεις και «εκθέτει κενά στην τιμολόγηση των αεροπορικών εισιτηρίων για εξοικονόμηση χρημάτων».

Το Skiplagged λειτουργεί δίνοντας στους ταξιδιώτες την επιλογή να αναζητήσουν μια διαδρομή με προορισμό «κρυφής πόλης», αλλά ο ιστότοπος σημειώνει ότι οι πτήσεις κρυφής πόλης είναι διαθέσιμες μόνο σε ορισμένες διαδρομές. Εάν αυτές οι επιλογές είναι διαθέσιμες, θα εμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης πτήσεων με διασταυρωμένα τα τελικά σκέλη του ταξιδιού και την τιμή επισημασμένη ως "παράκαμψη τιμής". Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι ικανοποιημένες με αυτή τη στρατηγική εξοικονόμησης κόστους.

 

 

Το 2014, η United Airlines συνεργάστηκε με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Orbitz για να μηνύσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Skiplagged, Aktarer Zaman. Η αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η πρακτική της έκδοσης εισιτηρίων σε κρυφή πόλη ήταν «άδικη» και «αυστηρά απαγορευμένη», λέγοντας ότι ο ιστότοπος του New Yorker κόστισε στις εταιρείες 75.000 δολάρια σε χαμένα έσοδα. Ωστόσο, η υπόθεση απορρίφθηκε επειδή κατατέθηκε στο Ιλινόις όπου το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία, καθώς ο Zaman εργαζόταν και διέμενε στη Νέα Υόρκη. Ο Zaman υποστήριξε επίσης ότι η πρακτική ήταν «απόλυτα νόμιμη». Σήμερα, οι Skiplagged διαφημίζουν τη νομική τους επιτυχία έναντι της αεροπορικής εταιρείας στον ιστότοπό τους, ο οποίος λέει: «Είμαστε τόσο καλοί, η United Airlines μας μήνυσε πραγματικά γι' αυτό».

Πέντε χρόνια αργότερα, η Lufthansa μήνυσε έναν επιβάτη που δεν έκανε το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του με εισιτήριο. Ο ταξιδιώτης αγόρασε ένα εισιτήριο επαγγελματικής θέσης με επιστροφή από το Όσλο μέσω Φρανκφούρτης στο Σιάτλ για περίπου 600 ευρώ. Πέταξε για «Όσλο-Φρανκφούρτη-Σιάτλ-Φρανκφούρτη» αλλά δεν κατάφερε να επιβιβαστεί στο τελευταίο σκέλος πίσω στη νορβηγική πρωτεύουσα. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το ταξίδι θα έπρεπε να είχε κοστίσει στον πελάτη 2.769 ευρώ και του ζήτησε να πληρώσει τη διαφορά. Ωστόσο, μια αρχική δικαστική υπόθεση έκρινε την υπόθεση υπέρ του επιβάτη. Στη συνέχεια, η American Airlines έστειλε ένα σημείωμα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες τον Ιανουάριο του 2021 προειδοποιώντας για την πρακτική αυτή.

 

 

 

Η αεροπορική εταιρεία φέρεται να είπε ότι σχεδίαζε να αρχίσει να παρακολουθεί τις παρακάμψεις και ότι ο εντοπισμός τέτοιων συμπεριφορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δυσμενή έκβαση». Αν και η παράκαμψη φαίνεται σαν ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος ταξιδιού, ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν καταπολεμήσει την πρακτική αυτή τα τελευταία χρόνια. Το NerdWallet ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες που παραλείπονται θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν συνέπειες από τις αεροπορικές εταιρείες, όπως να αφαιρέσουν μίλια πίστης ή να χρεωθούν για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού τους.

Επιπλέον, η παράκαμψη λειτουργεί μόνο όταν οι επιβάτες δεν ελέγχουν τις αποσκευές τους, καθώς οι παραδοτέες αποσκευές θα καταλήξουν στον τελικό προορισμό με το εισιτήριο και όχι στην πόλη της παραμονής.

Η κράτηση ενός εισιτηρίου «κρυφής πόλης» χρησιμοποιώντας τη στρατηγική «skiplagging» είναι ένας δημοφιλής τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων σε ακριβές πτήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι με τα πεταμένα εισιτήρια και οι επιβάτες που παραβιάζουν τους κανόνες μιας αεροπορικής εταιρείας μπορεί να καταλήξουν να πληρώσουν πολύ περισσότερα από όσα σκόπευαν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved