James Bond: Μια περιήγηση μέσα στο σπίτι του Ian Fleming που έγραψε τα βιβλία του

To Goldeneye δεν είναι μόνο μια ονειρική κατοικία στην Jamaica, αλλά αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τις περιπέτειες του 007.

Η Jamaica δεν ήταν πάντα ο παραδεισένιος τουριστικός προορισμός που είναι σήμερα. Δηλαδή παράδεισος ήταν ανέκαθεν, αλλά είχε κι άλλες αρετές. Από όταν την ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στα πρώτα υπερατλαντικά ταξίδια. Για πολλά χρόνια ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης στον κόσμο και πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ακόμα και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αιώνες μετά το τέλος της πειρατείας.

 

 

Αυτή ήταν και η αφορμή για να την επισκεφτεί ο Ian Fleming. Η παρουσία γερμανικών υποβρυχίων στην περιοχή ήταν αυτή που οδήγησε το βρετανικό ναυαρχείο να στείλει τον Ian Fleming, ο οποίος τότε υπηρετούσε στην υπηρεσία πληροφοριών του ναυτικού, για να εκτιμήσει την κατάσταση. Στον Fleming άρεσε τόσο πολύ η Jamaica που «αναγκάστηκε» να γυρίσει στο νησί μετά το τέλος του πολέμου και να αγοράσει ένα σπίτι εκεί.

 

GE Fleming SweetSpot Cottage 4823 2592x0 c center

 

Στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται η παραθαλάσσια πόλη Oracabessa το εξαγωγικό κέντρο μπανάνας με τα καταγάλανα νερά και τις αμμώδεις παραλίες να συνθέτουν ένα τοπίο που σίγουρα θυμίζει πάρα πολλές σκηνές από ταινίες του James Bond, σκηνές από αυτές που περιλαμβάνουν γνωριμίες με Bond Girls.

Η ΜΙ9 ήταν η πραγματική μυστική υπηρεσία που ενέπνευσε τον 007

Εκεί βρέθηκε ο Ian Fleming το 1946 για να αγοράσει μια έκταση όπου και θα έχτιζε το ησυχαστήριό του. Τα σχέδια της οικίας έχουν την υπογραφή του ίδιου του συγγραφέα και ακολουθούν ένα απλό και λιτό τρόπο που δεν έχουν καμία σχέση με το υπέρογκα χλιδάτο lifestyle του James Bond, ίσως μοιάζει μόνο με εκείνες τις σκηνές που έχει πλακωθεί με τον Μ και έχει αυτοεξοριστεί κάπου. Κι όμως σε αυτό το λιτό σπίτι με τα τρία υπνοδωμάτια, και πιο συγκεκριμένα στην ξύλινη βεράντα, ο Fleming έγραψε και τα 14 βιβλία με τις περιπέτειες του πιο φανερού μυστικού πράκτορα όλων των εποχών.

 

GE FlemingVilla PrivateBeach 4829 2592x0 c center

 

Η αρχιτεκτονική λιτότητα της κατασκευής του σπιτιού δεν αποθάρρυνε τους διάσημους φίλους του συγγραφέα. Το Goldeneye, όπως έγινε σύντομα γνωστό, φιλοξένησε κατά καιρούς τους Lucian Freud, Truman Capote, Katharine Hepburn, Sophia Loren και άλλους πολλούς. Μετά τον θάνατο του Fleming το Goldeneye πέρασε στην κυριότητα του Chris Blackwell, ιδρυτή της Island Records, γνωστή από την ανακάλυψη του ταλέντου του Bob Marley.

Πού κρύβεται η γοητεία του James Bond;

Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς εκμεταλλεύτηκε το σύνολο του οικοπέδου που είχε αφήσει ο Fleming, αλλά έφερε και την αγορά των παρακείμενων οικοπέδων. Αυτή τη στιγμή το Goldeneye είναι μεγάλο συγκρότημα με πολλές καλύβες και παράκτιες οικίες και καλύπτει μια έκταση που υπερβαίνει τα 200.000 τ.μ. Μέσα σε αυτή την έκταση μπορεί κάποιος να χαλαρώσει στο spa που έχει φτιαχτεί δίπλα στο σπίτι του Ian Fleming, να κάνει καταδύσεις στα κρυστάλλινα νερά τριγύρω και γενικά να ζήσει τη ζωή του όπως αξίζει γιατί μόνο ο James Bond μπορεί να ζήσει και δεύτερη φορά…

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved