Έχεις ακουστά τα αλευρομουτζουρώματα; Ετοιμάσου για το απόλυτο έθιμο.

Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις την Καθαρά Δευτέρα φέτος τότε εμείς σου έχουμε μία πολύ καλή ιδέα και σχετικά κοντά στην Αθήνα. Αν βαρέθηκε τα ίδια και τα ίδια στην πρωτεύουσα κι έχεις αυτοκίνητο τότε ο προορισμός αυτός είναι ιδανικός.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι ξεκινούν ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και συνεχίζονται και τα επόμενα δύο, με φωτιές να ανάβουν σε όλη την πόλη και το χορό με το γαϊτανάκι να στήνεται γύρω από αυτές. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με ένα πρωτότυπο και μοναδικό έθιμο που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, τα... αλευρoμουτζουρώματα.

Αρχοντικό και ρομαντικό, το Γαλαξίδι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για σύντομες εξορμήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού συνδυάζει αρμονικά τη θάλασσα με το βουνό.

 

 

Ο παραδοσιακός οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια και τα ιστορικά καπετανόσπιτα που μαρτυρούν το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής, είναι πανέμορφος.

Επισκεφτείτε το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, απολαύστε μια απογευματινή βόλτα μέχρι το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα και περπατήστε μέχρι την Πέρα Πάντα, το πευκοδάσος απέναντι. Αν έχετε διάθεση για εκδρομές στα πέριξ, μπορείτε να επισκεφτείτε τους Δελφούς, την Ιτέα αλλά και την Άμφισσα όπου το τελευταίο σαββατόβραδο της Αποκριάς αναβιώνει ο θρύλος του «στοιχειού». Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι σημαίνει αλευρομουτζουρώματα.

 

 
 

Ένα έθιμο μοναδικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό, η έναρξη του οποίου χρονολογείται στο 1801.

Γαλαξιδιώτες και επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Τόνοι από αλεύρι και φούμο εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση και όλοι βάφονται στα χρώματα του παιχνιδιού.

 

 
 

Η «μάχη» ξεκινά από τα σοκάκια της πόλης και καταλήγει στο λιμάνι, όπου πραγματικά δίνεται η «μητέρα των μαχών»! Οι ντόπιοι χωρισμένοι σε ομάδες, κατάλληλα ντυμένοι , με τα παλιά τους ρούχα και τα πρόσωπά τους βαμμένα με κάρβουνο, λουλάκι ή ακόμη και βερνίκι παπουτσιών, αρχίζουν να εκτοξεύουν τα πυρά τους, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά σακούλες γεμάτες φούμο και χρωματιστό αλεύρι.

Αν λοιπόν θέλεις να ξεφύγεις λίγο από την ρουτίνα της Αθήνας, τώρα ξέρεις που πρέπει να πας.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved