Αρκούν 10 ημέρες για να απολαύσεις τη Νέα Υόρκη;

Μία συντάκτρια επισκέφθηκε το Big Apple και γράφει για όλα όσα το καθιστούν μοναδικό.

Το σκηνικό μοιάζει παράξενα οικείο και σου φέρνει στο μυαλό εικόνες από ταινίες. Times Square, Central Park, 5th Avenue, Wall Street, μέρη που είναι τρομακτικά γνώριμα και σε κάνουν να αισθάνεσαι δέος, όταν συνειδητοποιείς τις πραγματικές τους διαστάσεις. Φαίνεται ότι είσαι τουρίστας γιατί κοιτάς συνέχεια ψηλά, αλλά και γιατί κουβαλάς όλα τα κλισέ και τα στερεότυπα και περιμένεις να συναντήσεις υπέρβαρους Αμερικανούς που τρώνε μπέργκερ, συμμορίες και άλλες παρόμοιες σκηνές που έχεις δει σε blockbusters.

Η Νέα Υόρκη δεν είναι σίγουρα αυτό που φαντάζεσαι και ο μόνος τρόπος για να τη γνωρίσεις, είναι να περπατήσεις στις ετερόκλητες γειτονιές της, κάθε μία από τις οποίες έχει το δικό της χαρακτήρα. Λένε ότι το να περπατάς στους δρόμους της, είναι σα να ταξιδεύεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Λογικό, αν σκεφτείς ότι στην πόλη κατοικούν πάνω από 200 εθνικότητες.

Μετρό και underground κουλτούρα

ACROBATS

Αμέσως συνειδητοποιείς ότι πρέπει να προσαρμοστείς στους γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν «σκαλώνεις» μπροστά στις μπάρες και ξέρεις πώς να επικυρώνεις το εισιτήριό σου, αλλιώς θα σε ποδοπατήσουν. Όλοι «τρέχουν». Δεν μπορείς να σταματάς απότομα στη μέση του πεζοδρομίου- για να χαζέψεις με την ησυχία σου σαν σωστός τουρίστας. Είναι ένα ακόμη κλισέ και μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά ισχύει. Υπάρχουν μέχρι και handbooks που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα. Στην πρώτη μου βόλτα με το μετρό είδα κάτι παρόμοιο με αυτό που παρουσιάζει το σύντομο ντοκιμαντέρ του Scott Carthy -  03:28 αν βαριέσαι να το παρακολουθήσεις ολόκληρο.

Οι subway dancers και οι hat dancers είναι συχνό φαινόμενο και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους πετύχεις. Σχεδόν σε κάθε σταθμό θα συναντήσεις από παράφωνους χίπιδες με την κιθάρα τους μέχρι ταλαντούχους μουσικούς που τραγουδάνε όπερα ή χιπ χοπ και χορευτές που κάνουν ακροβατικά στα βαγόνια. Και ξαφνικά οι επιβάτες μπαίνουν στον ρυθμό και αρχίζουν να τραγουδάνε μαζί τους και αναρωτιέσαι αν είναι επηρεασμένοι από τα μιούζικαλ που κοροϊδεύεις, ή το αντίθετο.

Ναι, για τους Νεουορκέζους, η σκηνή του La La Land που ξαφνικά ο κόσμος βγαίνει από τα αμάξια και χορεύει σαν τρελός, σίγουρα δεν είναι τόσο γελοία όσο μπορεί να μοιάζει σε εμάς. Είναι εξοικειωμένοι με το είδος και παρακολουθούν τις μουσικές παραστάσεις του Broadway φανατικά.

Άλλωστε, η Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο η πόλη των blockbusters αλλά και του πειραματικού θεάτρου, των αυτοσχεδιασμών, του indie κινηματογράφου, του σύγχρονου χορού, των μπίτνικς, της jazz και του burlesque. Η λίστα με τις μουσικές σκηνές και τα θέατρα της πόλης είναι χαοτική, και μπορείς να παρακολουθήσεις από όπερα στο Lincoln Center μέχρι grunge συναυλίες στο Williamsburg.

Williamsburg, η πρώην κακόφημη γειτονία του Μπρούκλιν που μετατράπηκε στην πιο hip περιοχή

williamsburg

Στο Williamsburg, λοιπόν, διοργανώνονται άπειρες performances σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους αλλά και υπόγεια. Θεωρείται η πιο «hip» περιοχή, με τα πιο «ψαγμένα» μαγαζιά για μουσική, φαγητό, ποτό και vintage ρούχα. Φημίζεται για την υπαίθρια αγορά που διοργανώνεται εκεί κάθε Σάββατο, και στην οποία –ανάμεσα στους μουσάτους λάτρεις του καρό- θα βρεις φαγητά από όλο τον κόσμο, που το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Θεωρείται μία από τις πιο ανερχόμενες γειτονιές μετά το «gentrification», ένα αμφιλεγόμενο θέμα το οποίο αγαπούν να συζητάνε οι Αμερικανοί. Με απλά λόγια: Πριν μερικές δεκαετίες, οι καλλιτέχνες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στο Μανχάταν, λόγω των ακριβών ενοικίων, και έτσι ξεκίνησαν να εγκαθίστανται στο Williamsburg -αλλά και άλλες περιοχές του Μπρούκλιν- που τότε θεωρούνταν μία κακόφημη φτωχογειτονιά, γεμάτη Πορτορικανούς. Σταδιακά με τα έργα τους, αύξησαν την ελκυστικότητα της περιοχής, αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου για αυτή και την μετέτρεψαν στην πιο hip γειτονιά με τα ενοίκια  να αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Organic και ξερό ψωμί 

chinatown

Σήμερα, στους δρόμους τους Williamsburg, όλοι μοιάζουν με πρωταγωνιστές indie παραγωγών, κυκλοφορούν με ποδήλατα, τρώνε brunch και κρατάνε οικολογικές – ανακυκλώσιμες- χάρτινες σακούλες του Whole Foods -αλυσίδα σουπερμάρκετ με οτιδήποτε organic υπάρχει.

Αλλά περίπου το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες γειτονιές στη Νέα Υόρκη. Θα συναντήσεις τη λέξη organic, vegan, vegetarian, gluten free σχεδόν σε κάθε ετικέτα τροφίμου, ακόμα και σε ταμπέλες μαγαζιών. Τροφές όπως το kale (κοντινός συγγενής του άγριου λάχανου) και η κινόα βρίσκονται στα μενού και τα ράφια κάθε σουπερμαρκετ. Όλο αυτό είναι στο πλαίσιο του γενικότερου υγιεινού τρόπου ζωής που προσπαθούν να ακολουθούν οι Νεοϋορκέζοι, οι οποίοι κάνουν φανατικά jogging -δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο κόσμο να τρέχει στους δρόμους- και σε κοιτούν περίεργα ακόμη και αν ανάψεις τσιγάρο σε εξωτερικό χώρο.

Παρόλα αυτά, οι επιλογές στο φαγητό δεν τελειώνουν ποτέ και μπορείς να βρεις όλα εκείνα τα ωραία και γεμάτα κακά λιπαρά πιάτα, όπως mac n cheese, μπέργκερ αλλά και bagels και ντόνατ για να νιώσεις για λίγο σαν τον Agent Cooper. Συνοπτικά, το Shake Shack και το Five Guys είναι τα πιο γνωστά μπεργκεράδικα και το Chipotle το αντίστοιχο για μεξικάνικο fast food. Ακόμη και αυτά δεν κοστίζουν κάτι λιγότερο από δέκα δολάρια. Λογικό αν σκεφτείς ότι ένας Αμερικανός βγάζει το μήνα, περίπου όσα βγάζει ένας Έλληνας τον χρόνο.

Στα πιο «ψαγμένα» μαγαζιά θα βρεις από κινέζικο, ταϊλανδέζικο, ινδικό, αλλά ακόμη και γεύσεις από Σρι Λάνκα στο Kottu House, το οποίο έχει καταφέρει να φτάσει στις σελίδες των New York Times. Τα food trucks, είναι εξίσου καλά και το Halal Guys, για μένα το καλύτερο! Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που υποστηρίζουν ότι το Yelp, στερεί κάθε χαρά ανακάλυψης, κατέβασέ το στο κινητό σου για να βρεις αυτό ακριβώς που ψάχνεις.

Line sitters, cat sitters και dog walkers

dog walker1

Στα πιο δημοφιλή από αυτά, θα συναντήσεις μεγάλες ουρές, στις οποίες για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι Νεοϋορκέζοι αγαπούν να στήνονται και να περιμένουν –κάποιες φορές μάλιστα χωρίς καν να γνωρίζουν για ποιο λόγο περιμένουν... Μάλλον, ο Andy Warhol το είχε θέσει καλύτερα: «The idea for waiting for something makes it more exciting anyway. Never getting in is the most exciting, but after that waiting to get in is the most exciting»

Η μεγαλύτερη ουρά το τελευταίο διάστημα σχηματίζεται έξω από το cookie do, ένα μαγαζί στο Greenwich Village που πουλάει ζύμη για μπισκότα σε μπολάκια παγωτού. Αν βαριέσαι να περιμένεις μπορείς να προσλάβεις ένα line sitter, όπως ο παρακάτω που έχει στήσει τη δική του επιχείρηση και δίνει πια συνεντεύξεις...

 

Αν τώρα θέλεις ο ίδιος να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα, μπορείς να κάνεις cat sitting, που όπως και το dog walking είναι συνηθισμένες part time δουλειές. Μένοντας για παράδειγμα σε ένα airbnb και φροντίζοντας τη γάτα (και τα φυτά) των ιδιοκτητών -όπως εγώ- θα βρεις πιο χαμηλές τιμές. Η Sweet Pea, δεν χρειάζονταν ιδιαίτερη προσοχή, αλλά αν δεν είχες ξυπνήσει μέχρι τις 9 π.μ. έκανε ατάκ στο κρεβάτι σου. Ίσως είσαι πιο τυχερός.

Soho, Noho, Nolita: Κάθε γειτονιά αποκαλύπτει μία τελείως διαφορετική πλευρά της Νέας Υόρκης

west village1

Θα δεις από πολύχρωμους Βουδιστικούς ναούς και noodle shops στην Chinatown, τεράστιες ταμπέλες με κανόλι στην τουριτσική little Italy, αυθεντικά μαγαζάκια και κόσμο που «αράζει» στα πεζοδρόμια στη Nolita. Στο Soho και το Noho, ο κόσμος γίνεται λίγο πιο «κυριλέ», ενώ η Tribeca είναι η πιο ακριβή και upper class περιοχή, όπου βρίσκονται τα σπιτάκια του Sex and the City, τα μοντέλα και οι διάσημοι. Κάθε Απρίλιο φιλοξενεί το Tribeca Film Festival, ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Στο Chelsea, θα συναντήσεις τις περισσότερες γκαλερί μοντέρνας τέχνης, το φημισμένο Chelsea Market, και το High Line. Στο East Village θα ανακαλύψεις άπειρα μπαρ. (Δύο πολύ καλές προτάσεις είναι το Smalls για live jazz και το Nurse Bettie για burlesque).

Είναι ο Πικάσο κλασικός ή σύγχρονος; 

guggenheim

Το Met, το Moma, το Guggenheim, το Whitney είναι μόνο η αρχή για να γνωρίσεις μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες μέσα από τα σημαντικότερα έργα τους. Αλλά και για να καταλάβεις τη διαφορά μοντέρνας και μεταμοντέρνας τέχνης. (Ναι, ο Πικάσο είναι σύγχρονος καλλιτέχνης, το ίδιο και ο Ματίς...) Είναι τόσο καλά οργανωμένα που ακόμη και να μην είσαι φαν, δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς. Από εκεί και πέρα θα βρεις άπειρες γκαλερί στο Chelsea και το Lower East Side. Αλλά και μουσεία και αξιοθέατα που δημιουργούνται από το πουθενά και αφορούν τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία…. Για παράδειγμα στη θέση των Δίδυμων Πύργων υπάρχει το 9/11 Memorial και στο νησί Ellis το μουσείο για τη Μετανάστευση.

Τα μουσεία των Αμερικανών ζουν στο σήμερα όπως και ολόκληρη η πόλη, που είναι σαν να χτίζεται από την αρχή καθημερινά με άπειρες εργασίες να γίνονται σε κάθε γειτονιά, και νέα μαγαζιά να ξεφυτρώνουν από παντού.

Οι προτάσεις δεν τελειώνουν ποτέ και το μόνο σίγουρο είναι ότι, ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις, στη Νέα Υόρκη δεν θα βαρεθείς ποτέ.

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved