Στη Μήλο δεν πας μόνο για να χωρίσεις

Να σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα και να δώσουμε βάση στην ομορφιά του νησιού.

Σίγουρα έχεις ακούσει για το οξύμωρο της Μήλου. Εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται το απόλυτο ζευγαρονήσι. Εκείνο που σε κάθε περιγραφή και σε όποιον ταξιδιωτικό οδηγό έχει εφευρεθεί καταλήγει να είναι συνώνυμο της καλοπέρασης με το κορίτσι. Κάτι οι αιθέριες παραλίες, κάτι τα λευκά πετρώματα γύρω τους που δημιουργούν μία πιο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Είναι και η ησυχία που έρχεται μαζί του. Δε θέλει και πολύ για να καταταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι η «κατάρα» ότι αν πας εκεί ζευγάρι φεύγεις single. Ή έχεις βάλει τις βάσεις προς αυτήν την πιο μοναχική κατεύθυνση. Δεν ξέρω αν φταίει κάτι στον Κυκλαδίτικο αέρα γύρω του, αλλά αυτή φαίνεται να είναι η ρήση που κυκλοφορεί. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι ότι πρόκειται περί μύθου, οπότε ας εστιάσουμε στις αδιαμφισβήτητες ομορφιές και τα must-dos του νησιού.


Παραλίες

Μία δυσπιστία υπάρχει γενικά στην ατμόσφαιρα σχετικά το κατά πόσο οι φωτογραφίες που βλέπουμε να κυκλοφορούν στο Internet είναι αληθινές. Η πραγματικότητα είναι η εξής. Όλα τα τοπία είναι ακριβώς όπως απεικονίζονται. Απλώς, ανάλογα με το αν πετύχεις αέρηδες ή όχι, επηρεάζονται τα νερά ή ακόμα και οι ακτές. Προσωπικά, έχω πάει δύο φορές στη Μήλο. Μία τον Αύγουστο που ο αέρας δε σταματούσε με τίποτα. Τότε, το νερό είναι πολύ ανακατεμένο και οι παραλίες όχι και στην καλύτερη κατάσταση, με τον αέρα να πηγαίνει από εδώ και από εκεί τα πάντα. Τη δεύτερη, πήγα μέσα στον Ιούνιο και ήταν τόσο πράα και «τακτοποιημένα» που δεν ήθελα να φύγω.

Το Σαρακήνικο δεν είναι τυχαία η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Τα πεντακάθαρα νερά με τα λευκά βράχια να τα περιτριγυρίζουν είναι ένα θέαμα που δε βλέπεις εύκολα. Εκεί θες και ένα καλό αντηλιακό. Το λευκό εντείνει ακόμα περισσότερο την επίδραση της ακτινοβολίας του ήλιου.

Για μεγαλύτερη ακτή, η Φυριπλάκα είναι ό,τι πρέπει. Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό που πρέπει να έχεις τον νου σου σε αποστάσεις. Εναλλακτικά, τόσο το Κλέφτικο, όσο και ο Παπαφράγκας μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ εύκολα στο ιδιαίτερο σκηνικό τους τις βουτιές σου.


Φαγητό

Στο γευστικό κομμάτι, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα. Η Μήλος γενικά λατρεύει τους γαστριμαργικούς πειραματισμούς και προσφέρει τα πάντα από ντόπιο φαγητό σε τοπικά ταβερνάκια μέχρι πιο γκουρμέ, μεσογειακές απολαύσεις. Υπάρχουν μέχρι και φαγητά που ψήνονται στην άμμο χρησιμοποιώντας τη φυσική θερμότητα. Και μόνο ως σενάριο σε μία εποχή που τα πάντα γίνονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, είναι ωραίο να υπάρχουν πινελιές παράδοσης. Τα ψαροκάικα γενικά φροντίζουν να προμηθεύουν τα μαγαζιά με υπέροχες πρώτες ύλες και είτε μιλάμε για θαλασσινά είτε για κρεατικά, ξέρεις ότι έχεις επισκεφτεί έναν προορισμό που γνωρίζει από φαγητό. Πολλώνια για πιταράκια. Πλάκα για τηγανιά. Θα τα εκτιμήσεις.


Η Μήλος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί. Είτε θα σου αρέσει πολύ είτε δε θα σε ενθουσιάσει. Αν σου αρέσει, όμως, θα νιώσεις εμμονή μαζί του και θα θες να πηγαίνεις συνέχεια. Για την ησυχία, για τα έως και καλλιτεχνικά βράχια, για το παραδοσιακά νόστιμο φαγητό, για τις βόλτες στα σοκάκια.

Υ.Γ. Άσε τη φήμη του ζευγαρονησιού στην άκρη. Και μόνος σου να πας θα περάσεις καταπληκτικά και θα αδειάσει το μυαλό σου από τις έγνοιες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved