Ένας ντόπιος σου λέει γιατί να πας στη Νάξο φέτος το καλοκαίρι

Οι καλύτερες παραλίες, το φαγητό που σε κάνει να ξεχνάς το όνομά σου και όλα όσα θα κάνεις στο νησί.

Όλοι ενθουσιάζονται με τη Νάξο. Όλοι. Γυρίζουν μετά τις διακοπές και είναι λες βρήκαν το μέρος που θα έφτιαχναν το εξοχικό τους αν μπορούσαν. Δεν μπορώ να πω αποκλειστικά ένα προτέρημα του νησιού,  αυτό το κάτι που κάνει τον κάθε επισκέπτη να το ερωτεύεται. Ίσως, βέβαια, το ότι το λατρεύει ο καθένας να μαρτυρά τον λόγο. Ότι ουσιαστικά η Νάξος έχει τα πάντα, οπότε όλοι μπορούν να περάσουν καλά. Από τις «άρρωστες» παραλίες μέχρι το φαγητό που σε κάνει να ξεχνάς το όνομά σου.

Αφότου, λοιπόν, έγινε η πρώτη επίσκεψη στο Κυκλαδίτικο νησί και βιώσαμε αυτήν την ιδιαίτερη αύρα που το περιτριγυρίζει, ρωτήσαμε έναν ντόπιο και μας είπε γιατί αξίζει τις μέρες των καλοκαιρινών σου διακοπών. Και, μάλιστα, χωρίς πολλή σκέψη.


Οι καλύτερες παραλίες του νησιού

«Καταπληκτικές παραλίες. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες, σίγουρα θα έλεγα Άγιο Προκόπιο, Πλάκα, Μικρή Βίγλα, Καστράκι και Αλυκό. Τα νερά τους δεν είναι μόνο καθαρά αλλά είναι και ένα θαύμα τις κοιτάς. Θα κάθεσαι με τις ώρες στις αμμουδένιες ακτές και θα απολαμβάνεις την ησυχία γύρω σου και το θέαμα. Είναι από τις περιπτώσεις που λες ότι οι αδιανόητες φωτογραφίες αποδίδουν ακριβώς την πραγματικότητα. Δύσκολα παίρνεις την απόφαση να σηκωθείς και να πάρεις τον δρόμο της επιστροφής. Καταλήγεις την επόμενη να παίρνεις φαγητό μαζί σου για να μπορέσεις να κάτσεις μέχρι το βράδυ. Άσε που έχει και απόμερες παραλίες -για παράδειγμα ο Λιώνας-. Σαν ιδιωτικές. Ό,τι πρέπει για ζευγαράκια και για να δημιουργήσεις ατμόσφαιρα για το κορίτσι»

 

Τι να κάνω στη Νάξο

«Η Νάξος δεν είναι ένα απλό νησί. Σου δίνει πολλές επιλογές σχετικά με το πώς να γεμίσεις το πρόγραμμά σου. Ο κόσμος νομίζει ότι οι νησιώτες δεν έχουν πολλά πράγματα να κάνουν, αλλά σε νησιά, όπως η Νάξος, δεν υπάρχει αυτό το σενάριο. Σκέψου ότι μπορείς να ξεκινήσεις το πρωί για ένα μπάνιο στη θάλασσα, να φας σε μία από τις τοπικές ταβέρνες και, αφού χαλαρώσεις, να κάνεις πεζοπορία στα μονοπάτια και το βράδυ να καταλήξεις σε ένα μπαρ για ποτό. Εναλλακτικά, μπορείς να ανέβεις κάποιο βουνό και γενικά να απολαύσεις τη φυσική ομορφιά του νησιού, να γνωρίσεις τους αρχαιολογικούς σου χώρους ή να κάνεις κάποιο προσκύνημα. Προσωπικά, θα πρότεινα μία εξόρμηση στη Μουτσούνα. Είναι μεν μακριά από τη χώρα, αλλά όταν φτάσεις εκεί θα καταλάβεις γιατί αξίζει. Το τοπίο είναι οριακά εξωτικό. Και κάτι που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν: Μπορεί να μην έχουμε το ίδιο ηλιοβασίλεμα με τη Σαντορίνη, αλλά, αν ανέβεις στην Πορτάρα, σίγουρα σου το θυμίζει»


Πού να πάω για φαγητό

«Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Νάξος παράγει όλα τα προϊόντα. Σίγουρα οι πατάτες και η γραβιέρα είναι πολύ δημοφιλείς, αλλά το νησί έχει κορυφαίο κρέας και γαλακτοκομικά. Στον Κόρωνο, στην Απείρανθο, στο Χαλκί, στο Φιλώτι, στην Αγία Άννα και -φυσικά- στη Χώρα της Νάξου θα αποκτήσεις αξέχαστες γευστικές αναμνήσεις. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις πάτουδο -γεμιστό αρνί-, ρόστο, κόκορα κρασάτο και τοπικές πίτες. Αυτά από τοπικά. Αν είσαι του γκουρμέ, όμως, στη χώρα έχει 4-5 καλά μαγαζιά, και στη Ροτόντα. Από τη Νάξο δε φεύγεις χωρίς να έχεις ευχαριστηθεί φαγητό»

Φωτογραφίες: Άγγελος Μαστρογιαννόπουλος

Κεντρική: Unsplash



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved