Ένα τούνελ στα νησιά Φερόε μοιάζει να σχεδιάστηκε από τον Ιούλιο Βερν

Μοιαζει με μια τεράστια μέδουσα και λίγες μέρες πριν παραδοθεί στην κυκλοφορία αποτελεί ήδη πόλο προσέλκυσης τουριστών.

Το μικρό αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό για την αλιεία του (στην Ελλάδα έχουμε και μία πικρή εμπειρία ποδοσφαιρική εμπειρία), όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να καθιερώνεται ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Η επένδυση σε υποδομές ήταν επιτακτική εδώ και χρόνια και η αύξηση των τουριστών έδρασε καταλυτικά για αυτά τα απομονωμένα από τον πολιτισμό νησιά. Μέχρι σήμερα η συγκοινωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων νησιών του συμπλέγματος γινόταν με ένα μικρό ferry boat σαν αυτά που κάνουν το Πέραμα - Παλούκια και πολύ συχνά ο άστατος καιρός διέκοπτε τη συγκοινωνία.

Το Eysturoyartunnilin, όπως ονομάζεται το τούνελ που θα ενώνει τα δύο νησιά, θα φέρει κοσμοϊστορικές αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων που μέχρι τώρα είχαν μόλις τρία φανάρια να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Την παράσταση φυσικά κλέβει ο φωτισμένος και ζωγραφισμένος φυσικός βράχος πάνω από τον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται λίγο μετά την είσοδο του τούνελ. Ο καλλιτέχνης Tróndur Patursson εμπνεύστηκε από την σκανδιναβική μυθολογία και φιλοτέχνησε ένα καταφύγιο για Troll και μία ατσάλινη κυκλική κατασκευή πάνω από τον κόμβο θυμίζει έναν παραδοσιακό φεροέζικο χορό. Παρά το προσωρινό πάγωμα της τουριστικής κίνησης που έφερε η πανδημία, οι τουριστικές επενδύσεις δεν έδειξαν σημάδια δισταγμού στα μικρά αυτά νησιά.

Μόνο φέτος απέκτησαν δύο νέα ξενοδοχεία, με το ένα να αποτελεί μέρος της αλυσίδας Hilton, και ένα ολοκαίνουργιο αεροσκάφος τύπου Airbus A320neo για τον εθνικό τους αερομεταφορέα. Ένα ακόμα τούνελ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών και οι συμπαθείς Φεροέζοι ελπίζουν έτσι να ανακόψουν τόσο την εσωτερική μετανάστευση στην πρωτεύουσα Tórshavn όσο και αυτή των νέων στο εξωτερικό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved