Ντίνος Ρητινιώτης Ψήνεσαι για Πάσχα σε Βουδαπέστη - Μπρατισλάβα;

Πήγαμε, είδαμε και σου προτείνουμε με κλειστά τα μάτια.

Ναι, ναι, ξέρω. Πάσχα σημαίνει χωριό, πάσχα σημαίνει ελληνική ύπαιθρος, πάσχα σημαίνει ένας μεγάλος κύκλος με οικογένεια και φίλους που αν εισαι βίγκαν πήγαινε στην επόμενη παράγραφο έχουν κεντράρει το αρνί και τσιμπολογούν από την πέτσα όσο τσουγκρίζουν τα γεμάτα κρασοπότηρα. Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα είναι.

ΑΛΛΑ!

Γιατί να μην ξεφύγεις λίγο από τα τετριμμένα και να δοκιμάσεις ένα Πάσχα αλλιώτικο, μακριά από όλα αυτά, μακριά ακόμη και από τη χώρα σου την ίδια; Ξέρω, ακούγεται κάπως, αλλά οι ευκαιρίες που θα έχεις μέσα στο χρόνο για να πάρεις μερικές day off που λέγαμε και στο χωριό μου, προκειμένου να κάνεις εκείνο το ταξιδάκι στο εξωτερικό που όλο σκαρφίζεσαι και όλο αναβάλλεις, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Δεν είναι κρίμα, το λοιπόν, να αφήσεις αυτήν που θα σου παρουσιαστεί στις αρχές του Απρίλη να πάει χαμένη;

Σε ακούω εσένα εκεί πίσω-πίσω που κάτι ψιθυρίζεις για τα χρήματα που δεν σου περισσεύουν για τα εξωτερικά και σου έχω νέα: η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα θα σου βγουν πιο οικονομικά και από το να πεταχτείς για καφέ στη Χαλκίδα. Όχι, νταξ, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοώ. 

Οι προσφορές που παίζουν για τις συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι διαχειρίσιμες για την πασχαλινή περίοδο, ενώ αν θες να μεταθέσεις το ταξίδι σου για τον Μάιο (ή και αργότερα), μιλάμε για ψιλοεξευτελιστικές τιμές (ειδικά αν επιλέξεις να προσγειωθείς στο και να γυρίσεις από το αεροδρόμιο της Μπρατισλάβας). Ο συνδυασμός των δύο αυτών πόλεων, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους μόλις 200 χιλιόμετρα (περίπου δυόμιση ώρες με το τρένο, υπολόγιζε ένα διωράκι με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο), θα σε γεμίσουν όμορφες και αντικρουόμενες εικόνες, καθώς η πρώτη διαθέτει μια κεντρικοανατολική αίγλη με πολλές επιλογές, ενώ η δεύτερη είναι τόσο μικρή όσο χρειάζεται για να αισθανθείς οικεία μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Σου έχω ετοιμάσει μερικά φωτογραφικά highlights από πρόσφατη επίσκεψη στις παραδουνάβιες αυτές πόλεις (μη δίνεις σημασία στο χιόνι, εσύ θα πας με κοντομάνικο) και σου υπενθυμίζω πως μπορείς να πεταχτείς και για έναν καφέ στο «πιο-ιστορικό-πεθαίνεις» Central Cafe της Βιέννης, μια και η αυστριακή πρωτεύουσα βρίσκεται μια χεριά απόσταση από την Μπρατισλάβα (60 μόλις χιλιόμετρα). Με ένα σμπάρο τρία τριγώνια και πάμε να πάρουμε μια βουδαπέστικη τζούρα:

 

Τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα αξιοθέατα και δεδομένου ότι η Βουδαπέστη είναι μια πόλη με πάμπολλες επιλογές για φαγητό, ποτό, καφέ και ό,τι άλλο λαχταράει η ψυχή σου, σε πάω σε 2-3 προτάσεις που θα εκπλαγώ αν δεν σε ικανοποιήσουν. Έχουμε και λέμε: Απολαμβάνεις καφέ και πρωινό στο Espresso Embassy. Τρως γκούλας κι άλλες ουγγρικές παραδοσιακές γεύσεις στο Paprika Etterem. Πίνεις κοκτέιλ και χαλαρώνεις στο Boutiq' Bar.

Κι αφού αφήσεις πίσω σου την απολαυστική από κάθε άποψη Βουδαπέστη, η μικροσκοπική πρωτεύουσα της Σλοβακίας σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. 

Βασικά, σε περιμένει στωικά ο Cumil. Ο μπρούτζινος εργάτης-σήμα κατατεθέν της πόλης που ξεπροβάλει από έναν υπόνομο.

DSC 42151

 

Ο ταξιδιωτικός οδηγός, βέβαια, έχει άλλη άποψη κι αναφέρει πως το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της Μπρατισλάβας είναι η εκκεντρικά βαμμένη Εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ.

DSC 41991

 

Τα σοκάκια της παλιά πόλης, όπου βρίσκονται και τα ιστορικά κτίρια της πόλης, θα τα «καταπιείς» μέσα σε μια μέρα (το πολύ). Ο χρόνος σου να εξερευνήσεις τις γωνιές της και τα μαγαζιά, άφθονος. 

DSC 42171

 

Μια βόλτα μέχρι το Κάστρο της Μπρατισλάβας, που λιγότερο θα σε εντυπωσιάσει το εσωτερικό του από τη θέα που σου προσφέρει ο προαύλιός του χώρος.

DSC 43011

Ψήσου για εξόρμηση κι άσε το αρνί να ψήνεται.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved