Η ομορφιά της Ρώμης κρύβεται στα στενάκια της

Όποιος έχει περπατήσει μέσα στην αιώνια πόλη, ξέρει.

Η πρωτεύουσα της Ιταλίας έχει τη μαγεία να σε κάνει να την ερωτευτείς. Φταίει η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα; Η κλασική αρχιτεκτονική των κτιρίων; Η αύρα των πρωτευουσιάνων Ιταλών; Η ιστορία που κουβαλά η αιώνια πόλη; Ένας συνδυασμός; Σίγουρα κάτι από όλα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό το μέρος δεν υπάρχει περίπτωση να το βαρεθείς.

Η Ρώμη λοιπόν, η αγαπημένη πρωτεύουσα της Ιταλίας και πιο ξακουστή της αρχαιότητας είναι με τέτοιο τρόπο δομημένη που προσδίδει αξία σε κάθε σου βήμα πάνω της. Μπορεί το μοδάτο Μιλάνο να είναι μικρότερο σε έκταση ή η Βενετία να σε προκαλεί να ανακαλύψεις τα κανάλια της, ωστόσο αν υπάρχει μία πόλη της γειτονικής χώρας που να αξίζει να την περπατήσεις, αυτή είναι με κάθε βεβαιότητα η Ρώμη.

Εμείς αυτό κάναμε και μας έφτιαξε η ήδη καλή διάθεση:

 

Τα σοκάκια έχουν τη δική τους ιστορία

Εφόσον βρίσκεσαι εκεί δεν νοείται να μην κάνεις ένα πέρασμα από τα πιο διάσημα μνημεία της αρχαιότητας.  Η μοναδική ανατριχίλα που προσφέρουν το Κολοσσαίο, το Πάνθεον, το Βατικανό ή η Παλιά Πόλη δύσκολα θα την βρεις αλλού, ωστόσο δεν πήγες εκεί μονάχα για τα αρχαία. Υπάρχει και η μποέμ πλευρά της πόλης που πηγάζει από τα αριστοκρατικά και συνάμα λαϊκά σοκάκια της.

Αυτά για τα οποία διάσημοι σκηνοθέτες τη διάλεξαν για να γυρίσουν ταινίες τους. Είτε πρόκειται για ταινία του Woody Allen ή πιο πρόσφατα του James Bond.

 

 

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια, αφετηρία είναι πάντα το σημείο αναφοράς στην ρωμαϊκή σου βόλτα. Σαν διαβείς τον ποταμό Τίβερη, σε περιμένει μία από τις διασημότερες και πιο όμορφες πλατείες της Ρώμης.

Ένα μέρος που κουβαλά ιστορία χιλιάδων ετών, ο τόπος συνάντησης και αναψυχής για τους Ρωμαίους και όχι μόνο. Η Piazza Navona. 

Σίγουρα οι επιλογές για καφέ ή φαγητό πάνω στην πλατεία είναι πολλές, όμως η αύρα που προσφέρει το συντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno), ο οποίος παλεύει με ένα χταπόδι και το συντριβάνι του Μαυριτανού (Fontana del Moro) που παλεύει με ένα δελφίνι περιστοιχισμένος από τέσσερις Τρίτωνες, σου ξυπνάει το μικρόβιο της… εξερεύνησης Τα σοκάκια είναι κοντά και σε καλούν. Και εκεί είναι που ανακαλύπτεις τη μαγεία.

Δεν χρειάζεται να δεις κάτι συγκεκριμένο, απλώς να περπατήσεις. Ο πεζόδρομος που σαν λαβύρινθος απλώνεται μπροστά σου, μοιάζει σαν αριστοκρατικό μονοπάτι που δεν σε νοιάζει πού θα σε βγάλει. Η αλήθεια είναι πως πολλούς τους φοβίζει το «ταξίδι στο άγνωστο» αλλά η βόλτα αυτή είναι φτιαγμένη για τους πιο ρομαντικούς.

Μπορεί ο Humphrey Bogart και η Ingrid Bergman να έχουν πάντα το Παρίσι να τους θυμίζει τον απαγορευμένο έρωτά τους στο «Casablanca», ωστόσο η περιπλάνηση στον λαβύρινθο της Ρώμης μοιάζει συνυφισμένη με το κλασικό «As Time Goes By».

Μια και μιλήσαμε για Casablanca...

Η ενέργεια που προσδίδουν τα στενά, οι άνθρωποι, οι καφετέριες μέχρι και τα αδιέξοδα είναι κάτι που προσφέρει μόνο η ιταλική πρωτεύουσα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved