Οι στοές του Παρισιού έχουν την δική τους γοητεία

Ο Στέλιος Παπαγρηγορίου τις επισκέφθηκε και παρουσιάζει ένα μοναδικό ρεπορτάζ από την Πόλη του Φωτός.

Μέχρι το 1850 το Παρίσι μετρούσε περίπου 150 στοές οι οποίες χρησιμοποιούνταν κυρίως σαν ένα είδος παζαριού για εμπόρους και μικροπωλητές. Μετά την Αναδόμηση του Παρισιού από τον Haussmann από το 1853 μέχρι το 1870, ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά. Τώρα γύρω στις είκοσι στοές παραμένουν ακόμη όρθιες και όλες βρίσκονται από την δεξιά πλευρά του Σηκουάνα.

Όλες είναι φτιαγμένες μόνο για πεζούς, έχουν γυάλινες οροφές και τη νύχτα είναι φωτισμένες, πλέον με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά τότε με λάμπες γκαζιού. Ανήκουν σε ιδιώτες, είναι βαριά διακοσμημένες και στα ισόγεια τους φιλοξενούν μικρά καταστήματα και πάντα συνδέουν δύο δρόμους. Στην είσοδο τους υπήρχε κάποτε και ο ενίοτε artiste de décrottage ή αλλιώς ο shit removal artist o ο οποίος και ήταν υπεύθυνος για την καθαριότητα των στοών. Κάτι τέτοιο φυσικά σήμερα δεν υπάρχει πλέον.

Ο Walter Benjamin αφιέρωσε πολλές σελίδες για τις Στοές στο magnus opus του Αrcades Project το οποίο έμεινε ανολοκλήρωτο και μιλάει για την αστική ζωή στο Παρίσι του δεκάτου ενάτου αιώνα.

Κάποιες από τις στοές είναι ανακαινισμένες και φιλοξενούν πανάκριβες μπουτίκ με ρούχα, άλλες είναι αφημένες στην τύχη τους με τη σκόνη και την υγρασία να βασιλεύει. Παρουσιάζουμε τις δέκα πιο αξιοσημείωτες από αυτές και που αξίζει κάποιος να τις επισκεφτεί αν βρίσκεται στην Πόλη του Φωτός.

 

1. Passage du Prado

du prado

H κάποτε μεγαλοπρεπής στοά του Prado φιλοξενεί απίστευτες λεπτομέρειες από την εποχή του αρτ ντεκό αλλά είναι πλέον σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Πλέον φιλοξενεί δεκάδες κομμωτήρια μεταναστών. Επίσης εκεί θα βρείτε την εξαίσια καντίνα Le Filao που σερβίρει σπεσιαλιτέ από τον Άγιο Μαυρίκιο.

2. Passage des Panoramas

de panoramas

Αυτή η στοά είναι φτιαγμένη σαν λαβύρινθος, είναι γεμάτη εκπλήξεις κι έχει πολλές εισόδους. Είναι γεμάτη με μαγαζιά για τους λάτρεις των γραμματοσήμων. Επίσης εδώ θα βρεις πολλά ψαγμένα μέρη για να πιεις καλό κρασί. Το Les Racines ειδικεύεται στο vin naturel, Coinstot Vino σερβίρει ιταλικά σπάνια κρασιά και το Le Diable Verre είναι ένα καλό μέρος για να την αράξεις για καφέ. Το Tombees Du Camion πουλάει όλων των ειδών τα collectibles που δεν πρόκειται να βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο, από φρικιαστικές φιγούρες μέχρι εντελώς κίτς καρτ ποστάλ.

Διάβασε για τις υπόλοιπες 8 στη γκάλερι φωτογραφιών που ακολουθεί. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved