Η μαγεία της Τήνου βρίσκεται στα συναισθήματα που σου δημιουργεί

Μία συντάκτρια γράφει για το ταξίδι που έγινε ανάμνηση και την ανάμνηση που έγινε ιστορία. 

Ήταν Αύγουστος του 2013 όταν πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου στο λιμάνι της Τήνου. Ήμουν μόλις 23 ετών και για πρώτη φορά πήγαινα διακοπές μόνη μου χωρίς γονείς, χωρίς φίλες, με δικά μου χρήματα που μάζεψα από την πρώτη μου δουλειά ως φοιτήτρια. Και ήμουν αλήθεια πολύ περήφανη γι’ αυτό.

Μια σχέση με έφερε στο νησί της Μεγαλόχαρης και από την πρώτη μου κιόλας βόλτα ήμουν σίγουρη πως ήθελα να περάσω εκεί όχι μόνο το καλοκαίρι μου, αλλά και όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Υπερβολικό λίγο, μα δεν με ένοιαζε, ήταν το πιο όμορφο νησί που είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή της ζωής μου και ήμουν σίγουρη πως δεν ήθελα να δω κάτι άλλο.

Και δεν είπα ψέματα. Τα τελευταία 7 χρόνια κάθε καλοκαίρι μου το περνάω στην Τήνο και πάντα νιώθω μία θλίψη και μια πικρία όταν φεύγω. Βέβαια θα μου πεις πως υπάρχουν τόσα νησιά, με άλλες τόσες ομορφιές, όμως εγώ θα «μείνω» εδώ. Σε αυτό το Κυκλαδίτικο νησί που μου έκλεψε την καρδιά από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Μπορεί να μην ασπάζεσαι τη δική μου άποψη και το δέχομαι, όμως δεν θα μπορέσεις ποτέ να με πείσεις πως υπάρχει πιο όμορφο νησί από την Τήνο.

 

 

Εδώ δεν θα σου πω πού θα φας το καλύτερο φαγητό ή σε ποια παραλία θα πας για μπάνιο (btw όλες είναι υπέροχες), θα σου πω όμως για τα υπέροχα χωριά της, τον απίστευτα ευγενικό κόσμο της, τον καθαρό αέρα που αναπνέεις σε κάθε πλευρά του νησιού. Από τη χώρα που είναι το μέρος όπου θα βρεις τις περισσότερες καφετέριες, τα καταστήματα και τα μπαράκια, μέχρι τον Πύργο που είναι το πιο μακρινό χωριό, έχω μια ιστορία να σου πω. Δεν θα σου τις διηγηθώ όλες -πρέπει να σε αφήσω να δεις και κάτι μόνος-η σου- αλλά θα σου εξηγήσω γιατί αγαπώ και λατρεύω αυτό το νησί.

 

 

Όντας παιδί της επαρχίας και χωρίς να έχω δίπλα μου τη θάλασσα, πάντα την αγαπούσα. Πάντα ήθελα να με αφήνεις στην ακροθαλασσιά, να ακούω το κύμα να σκάει στα πόδια μου και να ονειρεύομαι. Και αυτό η Τήνος μου το προσφέρει απλόχερα σε όποιο σημείο της και αν βρεθώ. Δεν έχω τίποτα καλύτερο από το να κάθομαι στην άμμο να μυρίζω τη θάλασσα και να κάνω ατελείωτες συζητήσεις. Το ιδανικό βέβαια είναι να είναι και κάπως απόμερα, να μην πηγαίνει πολύς κόσμος, έτσι ώστε να απολαμβάνω μόνη μου όλη την ομορφιά.

Εναλλακτικά, αν δεν βρίσκομαι στη θάλασσα, μου αρέσει να περπατώ στα γραφικά στενάκια των χωριών της. Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τον Βωλάξ. Ίσως να σου πουν πως δεν έχεις και πολλά πράγματα να δεις, όμως εγώ θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της. Οι βράχοι που έχει παντού και μοιάζουν με αστεροειδής ή μετεωρίτες σε κάνουν να φαντάζεσαι διάφορα. Μέσα στα στενά της θα δεις επίσης γραμμένα σε παλιές πόρτες και παντζούρια στίχους τραγουδιών και ποιημάτων, όπως θα δεις και παρακάτω.

 

 

Το χωριό της Καρδιανής από την άλλη σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι στη Σαντορίνη έτσι όπως είναι χτισμένο, ενώ δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσεις να επισκεφθείς τις καθολικές εκκλησίες του νησιού. Δεν θα συνεχίσω λέγοντας σου τι άλλο πρέπει να επισκεφθείς και τι όχι, θα χαλάσει η μαγεία έτσι, το μόνο που θα σου πω είναι πως εγώ στην Τήνο έχω βρει τη δική μου Ιθάκη, και πως αν ήμουν ο Οδυσσέας εδώ θα έχτιζα το βασίλειο μου.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

❤???

A post shared by Nansy Mitsostergiou (@clumsynansy) on



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved