Το Nintendo Labo θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία

Γνωρίσαμε το ολοκαίνουργιο kit του Nintendo Switch που έρχεται να διαπαιδαγωγήσει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο.

akrales 171025 2091 0010.0

Το Switch μας βόλεψε. Το αγαπήσαμε σίγουρα για τους τίτλους του (σ.σ.: βλέπε από Super Mario Odyssey μέχρι The Legend of Zelda: Breath of the Wild) αλλά κυρίως για την φορητότητα του. Μεγαλό θέμα να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να αποχωριστείς την κονσόλα και ότι μπορείς να την κουβαλήσεις σε κάθε σπίτι πάνω στην κάθε οθόνη. Όμως η παρουσίαση του Labo, του kit που μας σύστησε η Nintendo, αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα του gaming όπως τα γνωρίζαμε. Χάρη σε αυτό, η Nintendo απέκτησε μία ταυτότητα που ίσως δεν το περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποί της όταν ξεκίνησε η εταιρεία: την παιδαγωγική.

 

HACA 051d imge A1 R ad 0

 

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς στα 90s μεγαλώσαμε σε μία πολύ κλειστόμυαλη κοινωνία σχετικά με το gaming. Eίχαμε τους γονείς να μας λένε ότι τα games δεν είναι για μας. Ότι θα μας κάνουν τα μυαλά σούπα. Ότι δεν έχουν τίποτα να μας προσφέρουν. Το Labo έρχεται να αλλάξει αυτό το στόρι, πιάνοντας τις μικρότερες ηλικίες βάζοντας τις ομαλά στο κομμάτι του gaming. Για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι. Το Labo της Nintendo περιλαμβάνει ιδέες και σχέδια, όπου με οδηγίες βήμα προς βήμα το κάθε παιδί μπορεί να φτιάξει χάρτινες κατασκευές που συνδέονται απευθείας με το Switch. Από χάρτινο πιάνο μέχρι χάρτινο καλάμι ψαρέματος.

 

 

labo2

 

Και εδώ ξεκινάει το καλύτερο. Αφού συναρμολογηθούν και συνδεθούν με το Switch, το παιδί μπορεί να τα παίξει κανονικότατα – αν και τα εν λόγω παιχνίδια είναι τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Ο βαθμός πολυπλοκότητας ανεβαίνει σε κάθε κατασκευή, σε σημείο που φτάνεις να συναρμολογήσεις ολόκληρο μηχανισμό (από χαρτόνι) για να ελέγξεις γιγάντια ρομπότ που καταστρέφουν τα πάντα.

2017 1217 Nintendo2240

Είναι όλα αυτά εντυπωσιακά; Προφανώς. Αξίζει να τα γνωρίσεις μέσα από το Labo; Εννοείται. Αυτό θα στο έλεγε ο καθένας. Ωστόσο σε αυτό το σημείο, υπάρχει κάτι άλλο που αξίζει επιπλέον εύσημα. Η εφευρετικότητα και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η Nintendo τις μικρότερες ηλικίες. Αντιλαμβάνεται το gaming ως ένα στάδιο που αναμένεται να γίνει μόνιμο στη ζωή του παιδιού και το καθοδηγεί βήμα-βήμα μέσα από διαδικασίες που οξύνουν τις ικανότητες και την διαύγεια. Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μυηθείς στο παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο που το gaming διδάσκεται ως μάθημα στην Ιαπωνία.

Το Nintendo Labo είναι πολλά παραπάνω. Είναι σίγουρα καινοτομία της Nintendο. Είναι σίγουρα ένας επαναστατικά νέος τρόπος για να γνωρίσεις το gaming και ό,τι έχει να σου δώσει. Έχει τίτλους και κατασκευές που όλο θα πληθαίνουν. Κυρίως όμως είναι και κάτι άλλο.

HACP ADFU EUpkge01 02 R

 

Είναι ο τρόπος που θα θέλαμε να γνωρίσουν το gaming και τα δικά μας παιδιά.