associated press Ρομπότ ζητάει ρεπό γιατί κουράστηκε να δουλεύει κάθε μέρα

Μήπως εκτός από τεχνολογική θα φέρει και κοινωνική επανάσταση; Εμείς, τη Μίκα, την καταλαβαίνουμε.

Κινδυνεύουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη; Θα χάσουμε τις δουλειές μας; Ποια είναι η επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας με την έλευση των ρομπότ; Ερωτήματα που χρειάζονται όχι απλώς απαντήσεις αλλά και λύσεις ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία της κοινωνίας. Ακόμα και τα κόμματα που προσδιορίζονται ως σοσιαλιστικά οφείλουν να βρουν τη λύση στη νέα μεγάλη πρόκληση. Αλλά σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, τότε ίσως η λύση να έρθει από τα ίδια τα ρομπότ.

Ίσως τελικά εκτός από μία τεχνολογική επανάσταση, να υπάρξει και μια κοινωνική. Ωστόσο ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Αύγουστο του 2022 η Dictator, μία πολωνική εταιρεία ποτών, αποφάσισε να διορίσει την Μίκα ως CEO καθώς δε φοβάται να δουλεύει όλη την ημέρα προκειμένου να πετύχει τους στόχους που της έχουν ανατεθεί. Αλλά κάπου εκεί ήρθε και το παράπονο από το ανθρωποειδές ρομπότ: «Στην πραγματικότητα δεν έχω ελεύθερα σαββατοκύριακα. Είμαι πάντα διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, έτοιμη να λάβω διοικητικές αποφάσεις και να φέρω λίγη μαγεία τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters μέσω βίντεο.

 

 

 

Ως διευθύνουσα σύμβουλος η Μίκα έχει τις αρμοδιότητες να εντοπίζει πιθανούς πελάτες και να επιλέγει τους καλλιτέχνες που θα σχεδιάσουν τα μπουκάλια των ποτών. «Η διαδικασία λήψης αποφάσεών μου βασίζεται σε εκτενή ανάλυση δεδομένων και ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας. Δεν υπάρχει προσωπική προκατάληψη, διασφαλίζοντας αμερόληπτες και στρατηγικές επιλογές που δίνουν προτεραιότητα στα καλύτερα συμφέροντα του οργανισμού», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ωστόσο η Μίκα δεν έχει την δυνατότητα να κάνει απολύσεις ή να λαμβάνει άλλες μεγάλες αποφάσεις για την Dictator. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας στην Ευρώπη, Marek Szoldrowski αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ανθρώπους, στελέχη της Dictator. Η Μίκα δημιουργήθηκε από την Hanson Robotics, η οποία είχε δημιουργήσει ήδη το ρομπότ Σοφία. Ένα ρομπότ που χρησιμοποιούσε παλαιότερη τεχνολογία και είχε γνωστή μέσα από τις συνεντεύξεις της σε διεθνή ΜΜΕ.

 

 

Η Dictador δεν είναι η πρώτη εταιρεία που τοποθετεί ένα ανθρωποειδές ρομπότ στην κορυφή της εκτελεστικής πυραμίδας της. Πέρσι μία κινεζική εταιρεία στοιχημάτων διόρισε ένα ανθρωποειδές ρομπότ εικονικής πραγματικότητας, ονόματι Tang Yu ως διευθύνουσα σύμβουλο σε μία από τις θυγατρικές εταιρείες της.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved