associated press Γιατί κάθε άνδρας χρειάζεται ένα αυτοκαταστρεφόμενο ρομπότ στο σπίτι του;

Έρχονται από το μέλλον και μετατρέπονται σε γλίτσα. Γιατί όμως τα έχουμε ανάγκη;

Στα αθώα 90s πιστεύαμε πως το 2030 θα υπάρχουν ιπτάμενα αυτοκίνητα και θα ζούσαμε σ’ ένα φουτουριστικό τοπίο. Απέμειναν μόλις 7 χρόνια και κάπως δύσκολο να έχουν γίνει όλα αυτά μέχρι να μπούμε στην επόμενη δεκαετία. Ωστόσο η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Σε βαθμό που μας έχει λύσει τα χέρια αλλά ταυτόχρονα και κάπως ειρωνικά, είμαστε δέσμιοί της. Το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Ήδη υπάρχουν φωνές που θέλουν να εκτοξεύεται η ανεργία λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Πολλές οι προβλέψεις, λίγες επιβεβαιώνονται.

 

 

Ωστόσο το νέο τεχνολογικό «θαύμα» δε θα μας χαλάσει καθόλου. Ονομάζονται «αυτοκαταστρεφόμενα ρομπότ» και δημιουργήθηκαν για να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες και όταν δεν τα έχουμε ανάγκη, να απενεργοποιούνται. Όχι απλώς καταστρέφονται αλλά εξαφανίζονται. Μετατρέπονται σε μια λίμνη γλίτσας. Τα ρομπότ έχουν μήκος μόλις 3 εκατοστά και ενεργοποιούν τη διαδικασία αυτοκαταστροφής μέσω εσωτερικών υπεριώδων LEDs τα οποία αποσταθεροποιούν τη χημική δομή του ρομπότ, προκαλώντας την υγροποίησή του. Το σώμα τους είναι δηλαδή αρκετά στιβαρό για να λειτουργήσουν, αλλά υγροποιείται όταν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία. Οι πιθανές εφαρμογές είναι πολλές, για παράδειγμα όταν ένα ρομπότ πρέπει να πραγματοποιήσει μία λειτουργία και μετά να εξαφανιστεί ή να αυτοκαταστραφεί για να μη γίνει αντιληπτό.

 

 

Καθόλου άσχημα για κάθε άνδρα που δεν έχει χρόνο ή και διάθεση να κάνει δουλειές του σπιτιού. Τα ρομπότ είναι εδώ και καταστρέφονται όταν δεν τα έχεις ανάγκη. Κάπως εγωιστικό, κάπως κυνικό αλλά ξεκάθαρα εξυπηρετούν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved