Oι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να καταλάβουν τις οπτικές ψευδαισθήσεις

΄Εχουμε πλέον την απάντηση για το πώς παίζουν με το μυαλό μας οι οφθαλμαπάτες.

Ουσιαστικά, μια οπτική ψευδαίσθηση είναι η αντίληψη ενός εξωτερικού οπτικού ερεθίσματος που δεν υπάρχει. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις ταξινομούνται ως απλές ή σύνθετες. Είτε πρόκειται για το φαινόμενο του Munker-White Illusion, που κάνει ορισμένα χρώματα να εμφανίζονται διαφορετικά ανάλογα με το φόντο τους, είτε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που συμβάλλουν στον τρόπο που τελικά μπορείς να αντιληφθείς μια στατική εικόνα.

 

 

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές και γνωστό είναι γιατί ο εγκέφαλος ενός ατόμου αντιλαμβάνεται μια οπτική ψευδαίσθηση με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όπως ανέφερε ο Χάρι Μπέικερ για το Live Science, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πρόσφατα ένα σύστημα μοντελοποίησης μέσω υπολογιστή για να προσομοιώσουν το πώς ένας ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις ψευδαισθήσεις. Ναι, σωστά κατάλαβες, αυτή η διαδικασία περιλάμβανε την προσπάθεια εξαπάτησης ενός υπολογιστή - και αυτό που είναι ακόμα πιο περίεργο είναι ότι λειτούργησε.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Computational Biology τον περασμένο μήνα.

Αυτές είναι οι πέντε ψευδαισθήσεις που διέλυσαν το μυαλό μας

Όσα δημοσιεύτηκαν δεν αφορούσαν μόνο την «εξαπάτηση» ενός υπολογιστή. Αντίθετα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που είχαν μάθει από τη διαδικασία είναι κάτι πιο σημαντικό, για το πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται το χρώμα. Όπως αναφέρεται σχετικά: «μεγάλο μέρος της εμφάνισης των χρωμάτων μπορεί να αποδοθεί σε απλούς μηχανισμούς που αναπτύχθηκαν για την αποτελεσματική κωδικοποίηση φυσικών εικόνων». Ακόμη, όπως είπε ο Jolyon Troscianko, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, στο Live Science, «οι ψευδαισθήσεις μπορούν στην πραγματικότητα να εξηγηθούν με κάτι τόσο απλό όπως ένα μόνο στρώμα νευρώνων».

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved