Threads: Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που θέλει να κάνει τη δική του επανάσταση

Ο Mark Zuckerberg έβαλε στο στόχαστρο τον Elon Musk και το παραπαίον Twitter, αλλά η μάχη αφορά κυρίως τη δική του επιβίωση.

Στην εποχή που το καυτό θέμα είναι η τεχνητή νοημοσύνη και το πώς αυτή θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε και ερωτευόμαστε, τα SoMe είναι σε μια χειρότερη μοίρα από αυτή του τεχνολογικού κομπάρσου της ζωής μας. Με μοναδική εξαίρεση το νεανικό TikTok, τα περισσότερα μέσα χάνουν χρήστες και όσοι μένουν τα χρησιμοποιούν λιγότερο. Επίσης ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών ανεβαίνει συνεχώς και η απώλεια του δυναμικού και νεανικού κοινού είναι το πρώτο δείγμα ενός διαφαινόμενου αφανισμού. Χωρίς νέους και νεαρούς χρήστες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καταδικασμένα να αφανιστούν και να συναντήσουν τη μοίρα των chat rooms και άλλων αρχαίων μορφών ψηφιακής κοινωνικοποίησης.

Γιατί ο Elon Musk προσπαθεί να αποτελειώσει το Twitter;

Αυτή την πορεία θέλει να αλλάξει ο πατριάρχης του κλάδου, Mark Zuckerberg σε μια προσπάθεια να πιάσει δύο τρυγόνια με ένα σμπάρο. Το Threads μόλις εκανε την πρεμιέρα του και στην πρώτη μέρα λειτουργίας σε ορισμένες χώρες κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 5εκ χρήστες. Όμως τι ακριβώς είναι το Threads και πώς αυτό σχετίζεται με το Twitter;

 

 

Αρχικά για να μπει κάποιος στο app θα πρέπει να έχει λογαριασμό στο Instagram και να μην ζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχουν ακόμα κάποια ζητήματα με τους όρους χρήσης που δεν έχουν λυθεί για την ώρα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κλώνο του Twitter μέσα από τον οποίο ο χρήστης ποστάρει μικρά κείμενα 500 χαρακτήρων, σχεδόν οι διπλάσιοι από το όριο του Twitter, τα οποία ονομάζονται threads. Το νέο app κάνει ουσιαστικά χρήση της δεξαμενής των 2 δις χρηστών του Instagram, οι οποίοι είναι οκταπλάσιοι από τους χρήστες του Twitter. Η σύνδεση με το Instagram αντί του Facebook κάνει λίγο πιο νεανικό το προφίλ της εφαρμογής, μιας και ο στόχος είναι οι millennials και κάτω, ενώ το Facebook έχει αρχίσει να θυμίζει λυκειακό σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.   

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μας δώσει υπερδυνάμεις

Το Threads δεν είναι ο μοναδικός κλώνος που θέλει να πάρει ένα κομμάτι από το Twitter που ψυχορραγεί, υπάρχει το Mastodon και το Bluesky που ίσως το κάνουν και καλύτερα. Η διαφορά που θέλει να φέρει είναι ένα άλλο είδος δικτύωσης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι απέναντι στο χάος του Twitter θα υπάρχουν communities μέσα στο community, δανειζόμενο στοιχεία από το discord και το telegram ολοκληρώνοντας την εσωστρεφή στροφή που έχουν πάρει τα SoMe τα τελευταία χρόνια. 

 

 

Η εσωστρέφεια αυτή δεν είναι απλά μια μόδα της εποχής, αλλά ένα αντίδοτο στην υπερέκθεση που ζήσαμε στα τελευταία χρόνια. Είναι ουσιαστικά μια στροφή στο παρελθόν όπου μέσω του διαδικτύου δεν ψάχναμε να γνωρίσουμε κόσμο, αλλά κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις, άρα η μικροκοινότητα είναι το νέο ζητούμενο. Το αν θα τα καταφέρει ο Mark Zuckerberg μέσα από το Threads είναι νωρίς να το προβλέψουμε, αλλά το timing ίσως του δώσει μια παράπλευρη νίκη που ίσως αποδειχτεί πιο σημαντική.

Τι είναι το super premium που λανσάρει το Spotify;

Τώρα που το Twitter περνάει την πιο δύσκολη φάση του και χάνει συνεχώς χρήστες, το να πουλάει μια εύκολη εναλλακτική σε όσους είναι ήδη χρήστες του Instagram ίσως είναι κάτι που θα στριμώξει ακόμα περισσότερο τον Elon Musk. Μπορεί να μην φέρει και τόσους πολλούς νέους χρήστες, αλλά θα τον καταστήσει αδιαφιλονίκητο σερίφη στην πόλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν είναι και λίγο.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved