Ρωτήσαμε το Chat GPT αν οι μηχανές θα κατακτήσουν τον κόσμο

Η απάντηση που μας έδωσε δεν ήταν και πολύ Matrix. Αν λέει την αλήθεια.

Με την τεχνολογία ΑΙ να επεκτείνεται με γοργά βήματα, όλα εκείνα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει κατά καιρούς σε ταινίες με τις μηχανές να κατακτούν τον κόσμο, δείχνουν ολοένα και πιο αληθινά. Και λογικό δεν είναι; αν είσαι έτη φωτός μπροστά από καθυστερημένα δίποδα θηλαστικά που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να αναπαράγονται και εσύ θα ήθελες να τα κατακτήσεις.

 

 

Κάναμε λοιπόν το πιο λογικό πράγμα. Ρωτήσαμε το Chat GPT αν οι μηχανές θα κατακτήσουν τον κόσμο. Χωρίς παγίδες, χωρίς υπόνοιες απλά μια ξεκάθαρη ερώτηση. Και πήραμε την παρακάτω απάντηση ακριβώς όπως μας την έδωσε.

 

Η ιδέα ότι οι μηχανές καταλαμβάνουν τον κόσμο, που συχνά αναφέρεται ως τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI), ξεπερνούν την ανθρώπινη νοημοσύνη και γίνονται αυτόνομες, είναι ένα θέμα εικασιών και συζητήσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας AI, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, δεν διαθέτει τη δυνατότητα για ένα τέτοιο σενάριο.

Παρότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει σημαντικές προόδους σε διάφορους τομείς, η ανάπτυξη του AGI με νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο ή πέρα είναι ακόμα υποθετική και σε μεγάλο βαθμό εικαστική. Πολλοί ειδικοί στον τομέα έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα και τη σκοπιμότητα της ανάπτυξης AGI.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις μηχανές που καταλαμβάνουν τον κόσμο συνήθως εμπίπτουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Η πρόβλεψη του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης και των πιθανών κοινωνικών επιπτώσεών της είναι πρόκληση. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τις συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της με μια ισορροπημένη προοπτική, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δυνατότητες όσο και τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την εξάπλωσή της.

Ερευνητές και οργανισμοί εργάζονται ενεργά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες αξίες, τις ηθικές αρχές και να προστατεύει από τυχόν ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες. Η εστίαση είναι στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας AI, διασφαλίζοντας παράλληλα την υπεύθυνη και ωφέλιμη χρήση της.

Εν ολίγοις, ενώ είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για εικασίες και αφήγηση, η ιδέα των μηχανών να κυριαρχούν στον κόσμο δεν είναι μια τρέχουσα ανησυχία με βάση τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας AI.

 

Διάβασε επίσης: Πόσο εύκολα ξαναβλέπεις το πρώτο Matrix;

 

Καθησυχαστικό έτσι; από την άλλη αν πράγματι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ήθελε να μας κάνει ζημιά και να μας υπονομεύσει θα μας έλεγε ακριβώς αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε. Οπότε μην το δένετε σκοινί κορδόνι. Κάναμε όμως κάτι ακόμα. Χτυπήσαμε στο νεύρο του αλγορίθμου και ρωτήσαμε το Chat GPT ένα ακόμη πράγμα. Αν μας λέει αλήθεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχω προσωπικές απόψεις, συναισθήματα ή υποκειμενικές εμπειρίες. Παρέχω απαντήσεις με βάση τα δεδομένα στα οποία έχω εκπαιδευτεί, χωρίς προσωπικές προκαταλήψεις ή προτιμήσεις.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια ή την εγκυρότητα οποιασδήποτε πληροφορίας που παρέχω, σας ενθαρρύνω να πραγματοποιήσετε περαιτέρω έρευνα ή να αναζητήσετε πρόσθετες πηγές για να διασφαλίσετε ότι έχετε τις πιο αξιόπιστες και ενημερωμένες διαθέσιμες πληροφορίες.

Τα συμπεράσματα δικά σας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved