Γιατί τα podcasts δεν είναι μια μόδα που θα περάσει γρήγορα

Υπάρχει κάτι το πολύ προσωπικό μεταξύ του ακροατή και του podcaster.

Έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και υπάρχουν λόγοι για αυτό. Αρχικά, να πούμε ότι δεν είναι μία νέα ανακάλυψη, αλλά ότι μετρούν περίπου είκοσι χρόνια παρουσίας. Σίγουρα, η πανδημία ήταν η αφορμή για να έρθουν ξανά στην επιφάνεια, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Τα podcasts έχουν κάτι το ξεχωριστό ή μάλλον κάτι το προσωπικό και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που τα θέλουμε στη ζωή μας.

Podcasting κάτι σαν ραδιόφωνο

Είναι «συγγενείς», αφού το podcast λειτουργεί όπως το ραδιόφωνο. Δεν χρειάζεται οπτική επαφή και μπορεί να είσαι στο αμάξι, να περπατάς, να είσαι στο κρεβάτι και να αισθάνεσαι πως έχει μαζί σου έναν φίλο, που σου κάνει παρέα. Το αίσθημα της μοναξιάς φθίνει. Oυσιαστικά είναι μία δευτερεύουσα δραστηριότητα. Για παράδειγμα, το διάβασμα μπορεί να είναι κάτι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, επειδή απαιτεί την πλήρη προσοχή σου. Τo podcast τα συνδυάζει όλα. Μπορείς να μαγειρεύεις και παράλληλα να ακούς την αγαπημένη σου εκπομπή.

Θα βρεις κάτι δικό σου

Ναι, σίγουρα θα το βρεις και αυτή είναι η γοητεία. Τα podcasts είναι τόσα πολλά και τόσο εξειδικευμένα έτσι ώστε ο ακροατής να μπορεί να βρει αυτό που καλύπτει τα δικά του γούστα. Αυτή είναι ίσως και η βασικότερη διαφορά με το ραδιόφωνο, καθώς τα podcasts σάς επιτρέπουν να επιλέξετε αυτό που πραγματικά σας αρέσει. Αυτός είναι και ένας λόγος που πολλά εξειδικευμένα podcasts είναι τόσο πετυχημένα, στοχεύουν το αντίστοιχο κοινό και το βρίσκουν.

Θα άφηνες ένα ρομπότ να σου γράφει όλα τα email σου;

Είναι πολυδιαστάτα

Ξεπερνούν τα όρια της ψυχαγωγίας και γίνονται ένας νέος καλός τρόπος για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας ή να μάθετε περισσότερα για τον κόσμο γύρω σας. Είναι πολλοί εκείνοι που ακούν podcast για ενημέρωση, εκπομπές με οδηγίες, συνεντεύξεις ή ερευνητική δημοσιογραφία. Υπάρχουν επίσης κωμικές εκπομπές, κριτικές ταινιών, αναγνώσεις βιβλίων. Ένας ολόκληρος κόσμος, στον οποίο μπορείς να βρεις το δικό σου μονοπάτι.

Δημιουργεί σύνδεση

Αυτός είναι ίσως και ο σημαντικότερος λόγος που τα podcasts έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, είναι σαν να ανοίγουν διάλογο. Είτε πρόκειται για μυθοπλασία, για ντοκιμαντέρ είτε για τηλεοπτικό ριάλιτι είναι σαν να έχεις προσωπική πρόσκληση. Πολλές φορές τα podcasts είναι σαν τηλεφώνημα. Πρόκειται για ένα πολύ καλά επεξεργασμένο τηλεφώνημα με όμορφη μουσική υπόκρουση για να φτιάξεις τη διάθεσή σου, αλλά αυτό που εννοώ βασικά είναι ότι κάποιος είναι στο αυτί σου και ακούς την άποψή του. Τελικά, μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που έχουν γίνει τόσο ισχυρά. Προσφέρουν στους ακροατές την ευκαιρία να ακούσουν μια νέα οπτική για αγαπημένα θέματα ή να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους σε κόσμους ανεξερεύνητους. Δημιουργεί την αίσθηση ότι είσαι κάπου έξω και συζητάς με έναν φίλο σου κάποιο αγαπημένο σου θέμα. Πρόκειται για την αμοιβαιότητα και ότι κάποιος είναι εκεί για εσένα. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved