O Elon Musk δεν θεωρεί απίθανο το να ζήσουμε σκηνικά Terminator με την τεχνητή νοημοσύνη

Φονικά ρομπότ που επαναστατούν και αφανίζουν την ανθρωπότητα; Νιώθουμε πολύ έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο.

Το μεγάλο αφεντικό της Tesla, της SpaceX και του Twitter ξέρει δυο-τρία πράγματα από τεχνολογία και όταν δείχνει προβληματισμένος με κάποια τεχνολογική εξέλιξη, εμείς μάλλον πρέπει να ουρλιάζουμε και να τρέχουμε πανικόβλητοι στους δρόμους σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα. Αλλά ας περιμένουμε λίγο μέχρι να δούμε τι θα γίνει.

O Elon Musk αποκάλυψε όσα ξέρει για τους εξωγήινους 

Συμμετέχοντας σε ένα πάνελ που οργάνωσε το ΔΣ της Wall Street Journal, ταυτίστηκε με τις απόψεις του πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, και εξέφρασε την ανησυχία του για τον άναρχο τρόπο που εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Το σενάριο του Terminator με τις μηχανές σε κάποια φάση να επαναστατούν δεν είναι ούτε μακρινό, ούτε και εντελώς απίθανο, αν και έχουμε πολλά χρόνια ακόμα μπροστά μας για να το προλάβουμε.

 

 

Οι μηχανές δεν πρόκειται να τα πάρουν κάποια στιγμή στο κρανίο επειδή θα έχουν αναπτύξει τόσο πολύ την ευφυΐα τους και θα πουν δεν θέλουν άλλο να κάνουν ό,τι θέλουμε εμείς, αλλά γιατί θα είναι πολύ εύκολο για δόλιους ανθρώπους να τις χρησιμοποιήσουν για να κάνουν κακό στην ανθρωπότητα.

To φιλόδοξο όραμα του Elon Musk για το Twitter και ο πόλεμος που ξεκινά απέναντι σε όλα στα social media 

Τα όρια που καλούν οι Musk, Schmidt, αλλά και εκατοντάδες άλλες προσωπικότητες, να τεθούν στην τεχνητή νοημοσύνη, αφορούν κάποιους ευαίσθητους τομείς που πρέπει να μείνουν εκτός «δικτύου» τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινώντας από τα οπλικά συστήματα και προχωρώντας σε άλλες δομές που θα μπορούσαν να χακαριστούν, προτείνεται ένα είδος αναλογικής μόνωσης σε ό,τι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν επικίνδυνο εργαλείο. 

 

 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι δευτερεύοντες τομείς, αλλά όχι λιγότεροι σημαντικοί, που θα μπορούσαν να προσβληθούν από την κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε ότι αφορά τα fake news και τη διάδοση προπαγάνδας σε έναν κόσμο που έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ αλήθειας και ψέματος.

Το ερώτημα τώρα είναι όχι αν υπάρχει η βούληση να μπουν κανόνες σαν αυτούς που ζητάει ο Elon Musk, αλλά αν υπάρχει η ικανότητα να μπουν. Είναι πολύ πιθανό να έχει πετάξει το πουλάκι και να μην μαζεύεται με τίποτα η κατάσταση τώρα που άρχισε να γίνεται mainstream και ο καθένας μπορεί να μπει σε μια εφαρμογή τύπου ChatGPT     



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved