Τελικά να κάνω το σπίτι μου έξυπνο;

Smart home. Αυτό που για χρόνια γνωρίζαμε ως κόνσεπτ και συνηθίζαμε να βλέπουμε σε εκθέσεις τεχνολογίας ανά τον κόσμο, είναι πλέον πραγματικότητα και μάλιστα αποτελεί προνόμιο όλων.

Το έξυπνο σπίτι δεν είναι απλά gimmick: Είναι ένας τρόπος να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου και να αναβαθμίσεις την ποιότητα ζωής σου κάνοντας παράλληλα οικονομία -και παράλληλα το χρέος σου απέναντι στον πλανήτη και το περιβάλλον, μέσω της εξοικονόμησης πόρων. Αν στο άκουσμα του smart home, η πρώτη σκέψη που κάνεις είναι «ώχου, πού να μπλέκω τώρα», σου έχουμε 5+1 λόγους για τους οποίους αξίζει να το επεξεργαστείς ξανά. Το σπίτι του μέλλοντος είναι εδώ και μάλιστα δεν χρειάζεται να το χτίσεις από τα θεμέλια. Έλα να σου δείξουμε πώς οι smart τεχνολογίες θα σε βγάλουν κερδισμένο.

1. Οικονομία

Όταν «μιλάει» η τσέπη, τα πάντα πάνε περίπατο, σωστά; Ένα έξυπνο σπίτι είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τους πόρους που πραγματικά χρειάζεται, γλιτώνοντάς σε από κάθε λογής σπατάλη. Τέρμα τα φώτα που συνεχίζουν να καίνε, ενώ εσύ δεν βρίσκεσαι στο δωμάτιο. Ξέχνα τον θερμοστάτη που προσπαθεί να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι ανεξαρτήτως του πού βρίσκεσαι. Πες «αντίο» στην ενέργεια που εξακολουθούν να καταναλώνουν οι συσκευές που έχεις αφήσει στο stand by. Το smart home σου θα κάνει απόσβεση της αρχικής σου επένδυσης σε χρόνο-ρεκόρ.

 

smart2

 

2. Άνεση

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου σπιτιού είναι το γεγονός ότι κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Κατ’ αρχάς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να μην έχεις να ασχοληθείς με το παραμικρό. Ακόμα όμως κι όταν πρέπει να κάνεις κάτι, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάτι άλλο πέραν του smartphone ή του tablet σου. Θες να αλλάξεις θερμοκρασία στον χώρο που βρίσκεσαι; Να χαμηλώσεις τα φώτα; Να βάλεις μουσική; Καν’ το με μία κίνηση από τον καναπέ σου, χωρίς να χρειαστεί να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι (ΟΚ, εδώ ίσως να υπερβάλλουμε λιγάκι).

 

smart3

 

3. Ποιότητα ζωής

Το έξυπνο σπίτι σου προσαρμόζεται στο lifestyle σου, προσφέροντάς σου άμεσα καλύτερη ποιότητα ζωής. Επί δεκαετίες είχες μάθει να συμβιβάζεσαι με τις «παραξενιές» και τους περιορισμούς των συμβατικών συσκευών. Όχι πια. Ήρθε η ώρα να αντιστραφούν οι ρόλοι και το έξυπνο σπίτι σου να προσαρμοστεί στις δικές σου ανάγκες: Καφές όταν ξυπνήσεις, ζεστό νερό πριν κάνεις μπάνιο, πλυντήριο με το νυχτερινό ρεύμα κλπ. Δημιούργησε το πρόγραμμά σου και ζήσε την καθημερινότητά σου, έτσι όπως εσύ θες. Το νοικοκυριό σου απλά θα ακολουθήσει.

 

smart4

 

4. Ασφάλεια

Όσο μεγάλο κι αν είναι το κέρδος σου σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς σου, δεν συγκρίνεται μπροστά στην ηρεμία (το λεγόμενο peace of mind) που θα σου χαρίσει το έξυπνο σπίτι σου, όταν δεν βρίσκεσαι σε αυτό. Διότι έξυπνο σπίτι ίσον ασφαλές σπίτι. Να σου δώσουμε ένα παράδειγμα. Εγκαθιστώντας Wi-Fi κάμερες και πλαισιώνοντάς τις με τους αντίστοιχους αισθητήρες κίνησης, θα έχεις ενημερώσεις και εικόνα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Είτε πρόκειται για τα κατοικίδιά σου, είτε για τυχόν ανεπιθύμητους «επισκέπτες», θα είναι σαν να βρίσκεσαι εκεί.

 

smart5

 

5. Αποδοτικότητα

Μιλήσαμε στην αρχή περί οικονομίας. Ένα έξυπνο σπίτι δεν είναι όμως απλά φιλικό προς την τσέπη σου, αλλά και απέναντι στο περιβάλλον. Καταναλώνοντας τους πόρους που πραγματικά χρειάζεται, το smart home αποτελεί την πιο «πράσινη» λύση, όντας έτσι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή όλων των ευσυνείδητων πολιτών που σέβονται τον πλανήτη, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους για να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Με χαμηλότερη αλλά και ουσιαστικότερη κατανάλωση, το έξυπνο σπίτι δείχνει τον δρόμο.

5+1. Συμβίωση

Έστω ότι μένεις μόνος σου, οπότε ως εκ τούτου έχεις διαμορφώσει τον χώρο σου βάσει των αναγκών και των «θέλω» σου. Κάποια στιγμή όμως, στη ζωή σου μπαίνει ένα «σπέσιαλ» πρόσωπο. Τα πράγματα εξελίσσονται όμορφα και η στιγμή που βρίσκεστε να συγκατοικείτε δεν αργεί να έρθει. Ε, το έξυπνο σπίτι σου θα αναλάβει να καλωσορίσει το άλλο σου μισό, επιτρέποντάς του να αισθανθεί άνετα μεμιάς. 

 

smart6

 

Η εξοικείωση με μία πλατφόρμα smart home είναι ό,τι πιο εύκολο αφού τα σχετικά apps είναι δημιουργημένα με γνώμονα τη φιλικότητα προς τον χρήστη, ενώ διαθέτουν εγχειρίδια και αναλυτικές οδηγίες που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Σαν στο σπίτι σου/του/της!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved