Μήπως τόσο καιρό ψάχναμε για εξωγήινους στο πιο λάθος μέρος;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι συγκλονιστικό.

Μόλις μάθαμε πως τόσο καιρό ψάχναμε τους εξωγήινους στα πιο λάθος μέρη. Δηλαδή που; Μα στο σύμπαν. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Anna Shapiro του Ινστιτούτου Max Planck για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος στη Γερμανία διαπίστωσε ότι η εξωγήινη ζωή μπορεί να είναι πιο πιθανή σε πλανήτες με μια πολύ συγκεκριμένη ιδιότητα – και όχι απαραίτητα σε αυτή που έχουμε επικεντρωθεί στο παρελθόν.

Συζήτησαν τα ευρήματά τους σε μια νέα εργασία με τίτλο «Τα πλούσια σε μέταλλα αστέρια είναι λιγότερο κατάλληλα για την εξέλιξη της ζωής στους πλανήτες τους», η οποία δημοσιεύτηκε χθες (18 Απριλίου) στο Nature Communications.

Μέσω της έρευνάς τους, διαπίστωσαν ότι οι πλανήτες που φιλοξενούνται από αστέρια με χαμηλή μεταλλικότητα «μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για ζωή», έχοντας διερευνήσει τη σχέση μεταξύ αστρικής μεταλλικότητας και προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

O Elon Musk αποκάλυψε όλα όσα ξέρει γύρω από τους εξωγήινους

 
 

Η ομάδα εξήγησε πώς, «παραδόξως», ενώ τα πλούσια σε μέταλλα αστέρια (όπως ο Ήλιος της Γης) εκπέμπουν «ουσιαστικά λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία» από τα φτωχά σε μέταλλα αστέρια, η επιφάνεια των πλανητών τους εκτίθεται στην πραγματικότητα σε πιο έντονη υπεριώδη ακτινοβολία – η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε γονιδιωματική βλάβη και αποτελεί απειλή για όλες τις μορφές ζωής.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν την τάση να επικεντρώνονται στους όγκους αερίων των πλανητών που περιφέρονταν γύρω από μακρινά αστέρια. Ωστόσο, η νέα μελέτη στρέφει την προσοχή στην περιεκτικότητα σε όζον της ατμόσφαιρας που περιβάλλει τέτοιους πλανήτες.

Η ομάδα έγραψε: «Το ατμοσφαιρικό όζον και το οξυγόνο προστατεύουν τη γήινη βιόσφαιρα από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Εδώ, μοντελοποιούμε ατμόσφαιρες πλανητών που μοιάζουν με τη Γη που φιλοξενούνται από αστέρια με σχεδόν ηλιακές ενεργές θερμοκρασίες (5300 έως 6300 K) και ένα ευρύ φάσμα μεταλλικοτήτων που καλύπτουν γνωστά αστέρια-ξενιστές εξωπλανητών.

 

 
 

«Δείχνουμε ότι παραδόξως, αν και τα πλούσια σε μέταλλα αστέρια εκπέμπουν σημαντικά λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία από τα φτωχά σε μέταλλα αστέρια, η επιφάνεια των πλανητών τους εκτίθεται σε πιο έντονη υπεριώδη ακτινοβολία.

«Για τους εξεταζόμενους αστρικούς τύπους, η μεταλλικότητα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την αστρική θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του σύμπαντος, τα νεοσχηματισμένα αστέρια έχουν γίνει προοδευτικά πιο πλούσια σε μέταλλα, εκθέτοντας τους οργανισμούς σε ολοένα και πιο έντονη υπεριώδη ακτινοβολία».

Με λίγο πιο απλά λόγια, τόσο καιρό ψάχναμε για aliens στα πιο λάθος μέρη παιδιά, τώρα όμως ίσως τελικά βρούμε κάποια άλλη μορφή ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved