Πώς συνδέεται το SkyNet στο Terminator με το ChatGPT;

Αν φοβάται μέχρι και ο Elon Musk τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, τότε δεν είναι και πολύ καλά τα πράγματα

Περισσότεροι από 1.000 ειδικοί, ερευνητές και υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης συμμετείχαν στην έκκληση για άμεση παύση της δημιουργίας γιγαντιαίων δικτύων AI για τουλάχιστον έξι μήνες, έτσι ώστε οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι των συγκεκριμένων συστημάτων όπως το GPT-4 να μπορούν να μελετηθούν και να μετριαστούν κατάλληλα. Η απαίτηση γίνεται με μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από σημαντικούς παράγοντες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως: ο Elon Musk, ο οποίος συνίδρυσε το OpenAI, το ερευνητικό εργαστήριο που είναι υπεύθυνο για το ChatGPT και το GPT-4. Ο Emad Mostaque, ο οποίος ίδρυσε το Stability AI με έδρα το Λονδίνο. και ο Steve Wozniak, ο συνιδρυτής της Apple.

 

 
 

Μήπως τελικά το Chat GPT θα πάρει τις δουλειές μας;

Ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη αρχίσει να φοβάται για τα αποτελέσματα μίας πιο μεγάλης κλίμακας απελευθέρωσης του προγράμματος AI. Αυτό άραγε πρέπει να μας φοβίζει; Aν οι ίδιοι οι κατασκευαστές του AI έχουν τις αμφιβολίες τους, τότε εμείς τι ακριβώς πρέπει να πιστέψουμε;

Μπορεί το ChatGPT να το νίκησε ένα μωρό σε κάποιο τεστ νοημοσύνης, δεν παύει όμως το γεγονός πως υπάρχουν στα εργαστήρια πολύ πιο ισχυρά προγράμματα AI τα οποία δεν έχουν ακόμη “αφεθεί ελεύθερα” στον κόσμο για να ξέρουμε ποιες θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις. Επίσης ακόμη και ο Elon Musk, αυτός ο ογκόλιθος πληροφορίας και εξυπνάδας, έκανε πίσω πάνω σε αυτό το ζήτημα. Κανείς δεν είναι σίγουρος που θα οδηγήσει όλο αυτό στο μέλλον.

 

 
 

Εάν οι ερευνητές δεν σταματήσουν οικειοθελώς την εργασία τους σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πιο ισχυρά από το GPT-4, το σημείο αναφοράς της επιστολής για τα «γιγάντια» μοντέλα, τότε «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν», λένε οι συγγραφείς της επιστολής. Αυτό ακούγεται αρκετά δυσοίωνο και δεν παύει να μας θυμίζει λίγο το Terminator, εκεί όπου τα ρομπότ προκάλεσαν έναν ολόκληρο πόλεμο στους ανθρώπους. Εντάξει, ίσως να είναι παρατραβηγμένη αναφορά αλλά και πάλι το μυαλό σου πάει στο χειρότερο όπως και να το κάνουμε.

 

 
 

Οι Ιάπωνες κατάφεραν να δημιουργήσουν αυθεντικό Terminator

Από την κυκλοφορία του GPT-4, το OpenAI προσθέτει δυνατότητες στο σύστημα AI με «πρόσθετα», δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναζητά δεδομένα στον ανοιχτό ιστό, να προγραμματίζει διακοπές και ακόμη και να παραγγέλνει είδη παντοπωλείου. Αλλά η εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει την «κόκκινη ζώνη ικανοτήτων»: το ζήτημα ότι τα δικά της αποθηκευμένα και υπό μελέτη συστήματα είναι πιο ισχυρά από εκείνα που έχει ήδη κυκλοφορήσει.

Από εδώ και πέρα το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να γίνει κυβερνητικό, πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες να τα βάλουν κάτω και να δουν αν οι εταιρίες κολοσσοί που κατασκευάζουν προγράμματα AI χρειάζεται να περιοριστούν μέσω ενός νέου νομοθετικού πλαισίου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved