Associated Press O Bill Gates είναι ένας γιγαντιαίος φαν της τεχνητής νοημοσύνης

Πιστεύει πως είναι το next big thing μετά τα smartphones.

Ενώ οι συζητήσεις για το ChatGPT και άλλες μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν προκαλέσει κώδωνα κινδύνου πρόσφατα, ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, θεωρεί τον εαυτό του μεγάλο θαυμαστή. Σε ένα νέο άρθρο στο προσωπικό του blog, ο Gates αποκαλεί την AI «επαναστατική» και τοποθετεί την ύπαρξή της στο ίδιο επίπεδο με τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο. (Καμία λέξη για το metaverse όμως, εδώ γελάμε λίγο).

Ο Bill Gates κοροϊδεύει όσους επένδυσαν σε κρυπτονομίσματα και NFTs

 
 
 

Ο Gates ερωτεύτηκε την ΑΙ τεχνολογία πέρυσι όταν ζήτησε από την OpenAI (την εταιρία πίσω από το ChatGPT) να χρησιμοποιήσει το AI του για να περάσει μια εξέταση AP Bio, ένα μείγμα ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και ερωτήσεων. Το παράξενο εδώ είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το τεστ.

Το μοντέλο GPT συμμετείχε στην εξέταση, λαμβάνοντας 59 από τις 60 ερωτήσεις σωστές και την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία για τις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου (όπως βαθμολογήθηκε από εξωτερικό ειδικό). Έδωσε μάλιστα μια «στοχαστική» απάντηση στο μη επιστημονικό ερώτημα, «Τι λες σε έναν πατέρα με ένα άρρωστο παιδί;».

 

 
 

«Η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική», γράφει ο Gates. «Ήξερα ότι μόλις είχα δει την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία καιρό τώρα. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτό. Οι επιχειρήσεις θα διακρίνονται από το πόσο καλά το χρησιμοποιούν».

 

 
 

Είναι λοιπόν μεγάλος θαυμαστής ο κύριος Gates, αν και σημειώνει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν με την τεχνητή νοημοσύνη. «Ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι —και όχι μόνο οι άνθρωποι που είναι ευκατάστατοι— επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη», λέει. «Οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι μειώνει την ανισότητα και δεν συμβάλλει σε αυτήν».Επίσης πρόσθεσε: "Τότε μόνο υπάρχει η πιθανότητα ότι τα AI θα ξεφύγουν από τον έλεγχο." (Απορρίπτει αυτή την ιδέα αρκετά γρήγορα όμως).

Στο σπίτι του Lewis Hamilton πλέον ζει η κόρη του Bill Gates

Ο Gates βλέπει κυρίως τα καλά στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα από την άποψη της υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας. Θα χρησιμεύσει ως «ψηφιακός προσωπικός βοηθός» και θα βελτιώσει την παραγωγικότητα, προσθέτει. Αν και είναι κάπως γενικός στις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη στα παραπάνω παραδείγματα, συνοψίζει για την τεχνητή νοημοσύνη ως σύνολο ως «μια νέα τεχνολογία [που] μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους παντού να βελτιώσουν τη ζωή τους».

Πολύ αισιόδοξος ο κύριος Bill Gates, καλό είναι αυτό, μένει τώρα να δούμε όμως ποια θα είναι τα πρώτα αποτελέσματα του AI στην κοινωνία, μετά ίσως να είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved