Jonathan Blutinger/Columbia Engineering Πλέον το cheesecake σου θα είναι φτιαγμένο από 3D printer

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Columbia έκαναν το ακατόρθωτο πραγματικότητα.

Πλέον τα τρόφιμα φτιάχνονται από εκτυπωτές. Αυτή η φράση κάποτε μπορεί να έμοιαζε εντελώς παρανοϊκή, πλέον όμως ειναι η νέα τάση στην μαγειρική. Μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ακρίβεια, πλέον ακόμη και το γλυκό σου θα είναι ένα έργο τέχνης. Τι ακριβώς όμως έγινε εκεί στο πανεπιστήμιο Columbia; Οι επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν vegan γλυκό με έναν 3D εκτυπωτή και το έκαναν πολύ καλά, πολύ καλύτερα από έναν κανονικό ζαχαροπλάστη. Αυτό λίγο μας ανησυχεί σίγουρα αλλά δεν παύει να είναι ένα τρομερό επίτευγμα για την επιστήμη των τροφίμων.

 

 
 

Το συγκεκριμένο cheesecake-επίτευγμα παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science Of Food και πλέον αποτελεί την τελευταία τάση στην επιστήμη των τροφίμων. Όπως σημειώνει ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ, «δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια τροφίμων, μετά την πανδημία του Covid-19, το φαγητό που προετοιμάζεται με λιγότερο ανθρώπινο χειρισμό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που συνδέονται με το φαγητό και μετάδοσης άλλων ασθενειών. Αυτό φαίνεται ως επικερδές για όλους μας». Και μάλλον έχει δίκιο ο άνθρωπος, τι γίνεται όμως με τις δουλειές και τα επαγγέλματα που απειλούνται από τις μηχανές; Ναι, πολλά από τα επαγγέλματα ίσως να εξαφανιστούν κι ένα από αυτά είναι και οι ζαχαροπλάστες.

Είναι δυνατόν να φτιαχτεί μία μπριτζόλα από διοξείδιο του άνθρακα;

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα βασικό πρόβλημα με τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, ο καθηγητής Κρίστεν Κούπερ, από το Πανεπιστήμιο Πέις, συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, αναφέρει ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη χαμηλή θρεπτική αξία των επεξεργασμένων τροφίμων. Ουσιαστικά τα τρόφιμα που κατασκευάζονται από εκτυπωτές δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας κι αυτό πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

 

 
 

Δεν είναι όμως κάτι πρωτοφανές όλο αυτό μιας και έχουν γίνει παρόμοιες μελέτες και για το λεγόμενο επεξεργασμένο κρέας που μπορεί να φτιαχτεί από έναν 3D printer. Η διαδικασία είναι παρόμοια με το πώς παρασκευάζεται το γιαούρτι, βασιζόμενο σε ζωντανούς οργανισμούς. Η Air Protein καλλιεργεί υδρογονοτροφικά μικρόβια μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης και τα τροφοδοτεί με ένα μείγμα διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου, ορυκτών, νερού και αζώτου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε πρωτεΐνες, το οποίο έχει παρόμοιο προφίλ αμινοξέων με την πρωτεΐνη κρέατος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved