Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας στερήσει μερικά από τα πιο βασικά επαγγέλματα στην αγορά εργασίας.

Η τεχνολογία προχωράει ακριβώς όπως ο χρόνος: αμείλικτα και σταθερά. Ως γνωστόν η επιστήμη μας έχει σώσει από πολλά δεινά και καταστάσεις. Έχουμε αφήσει πίσω μας τον Μεσαίωνα κι αυτό το χρωστάμε στην ικανότητα του ανθρώπου να κατασκευάζει μηχανές, φάρμακα και άλλα πολλά πράγματα που του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Η βιομηχανική επανάσταση έχει περάσει καιρό τώρα, τα αποτελέσματα της όμως φαίνονται ακόμη και σήμερα. Πλέον η τεχνητή νοημοσύνη, το γνωστό AI ή Artificial Intelligence, πλέον είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε πολλά επαγγέλματα που ως σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.

Το ανθρώπινο χέρι μπορεί πλέον να ξεκουραστεί, τι θα γίνει όμως με όλους εκείνους του ανθρώπους που κάποτε έκαναν μία τέτοια δουλειά; Κάθε μέρα βλέπουν το επάγγελμα τους να χάνεται και την θέση τους να παίρνει ένα ρομπότ ή ένα λογισμικό. Έχουμε βάλει το AI για τα καλά στη ζωή μας πλέον και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι επιτρεπτό να γυρίσουμε πίσω. Ό,τι έγινε, έγινε, τώρα πρέπει να κοιτάμε μπροστά και μόνο προς το μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα νοσταλγούμε όλα αυτά τα επαγγέλματα που κάποτε μας χρησίμευαν και μας διευκόλυναν.

 

 
 

Η τεχνητή νοημοσύνη μας δείχνει πώς θα ήταν οι celebrities χωρίς τις πλαστικές

Σκεφτόμαστε όμως και την καλή πλευρά αυτού του πράγματος. Ίσως κάποια επαγγέλματα όντως να χαθούν, θα δημιουργηθούν όμως νέες θέσεις εργασίας με τον καιρό. Ήδη η ζήτηση στον χώρο του προγραμματισμού είναι πολύ μεγάλη, όπως και η ζήτηση στην ρομποτική. Νοσταλγικά μιλώντας όμως, κάποια από τα επαγγέλματα που κάποτε ξέραμε, αύριο ίσως να μην υπάρχουν πια, κι αυτό λίγο μας φαίνεται περίεργο, μπορεί να μας ενοχλεί κιόλας σε στιγμές.

 

 
 

Ο κόσμος όμως δεν μπορεί να μένει πίσω, προχωράει ταχύτατα και μαζί του αναγκαζόμαστε να προχωράμε κι εμείς. Κάναμε μία λογική έρευνα σύμφωνα με τα δεδομένα της κοινωνίας και καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα: Βρήκαμε επαγγέλματα που σε περίπου μία δεκαετία από τώρα μάλλον δεν θα υπάρχουν πια. Που ξέρεις, μπορεί ένα από αυτά να είναι και το δικό σου. Αν αυτό ισχύει τότε ίσως κάποια στιγμή πρέπει να το σκεφτείς να αλλάξεις κλάδο.

Παρακάτω θα βρεις μία λίστα με επαγγέλματα που σε λίγα χρόνια ίσως να εξαφανιστούν:

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved