Μήπως αυτό το high tech «φίμωτρο» μας βάζει απότομα σε ένα δυστοπικό μέλλον;

Η νέα συσκευή που μοιάζει με μουσούδα θα βεβαιώνει πως κανείς δεν ακούει τι λες όταν μιλάς δημόσια. Είναι όμως κάτι που θέλουμε;

Αυτή η ασύρματη συσκευή μας προσγειώνει κάπως απότομα σε ένα δυστοπικό σενάριο του μέλλοντος. Εντάξει, γουστάρουμε φουλ ταινίες sci-fi, είμαστε φαν των βιβλίων του Phillip K. Dick, αυτό όμως που σκέφτηκε η εταιρία Shiftall (θυγατρική της Panasonic) κάπως ξεπερνάει πολλά δεδομένα της πραγματικότητας μας. H Shiftall είναι μια εταιρία της Panasonic που ειδικεύεται σε συσκευές και αξεσουάρ για τους ψηφιακούς κόσμους των AR/VR και Metaverse. Ένα από τα προϊόντα που ανακοίνωσε είναι το Mutalk και σίγουρα θα αναρωτιέστε από τώρα γιατί ένα ασύρματο μικρόφωνο να έχει σχήμα και εφαρμογή σαν να είναι φίμωτρο. Πραγματικά περίεργο δεν βρίσκετε; Ποιος το σκέφτηκε και γιατί; Σούπερ αντιαισθητικό και φουλ βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Στο Metaverse δεν πατάει ψυχή και κανείς δεν ξέρει αν θα πατήσει ποτέ

Γιατί μία εταιρία να κατασκευάσει κάτι τόσο χάλια εμφανισιακά; Υπάρχει λόγος και μάλιστα αρκετά σοβαρός: η ιδιωτικότητα, σύμφωνα με την Shiftall. Το Mutalk καλύπτει σαν μάσκα το στόμα σας ώστε να κόβει τον ήχο και να κρύβει τα χείλια σας ώστε κανείς να μην μπορεί να ακούσει τι λέτε ή και να διαβάσει τα χείλη σας. Η εταιρία αναφέρει πως συνδέεται σε smartphones και PCs όπου μπορεί να πρέπει να κάνετε μια συζήτηση ευαίσθητου περιεχομένου και επιθυμείτε να διασφαλίσετε την ιδιωτικότητα αυτών των συζητήσεων. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μάσκα αυτή και στο μετρό, όπου δεν θέλεις να ενοχλείς τον άλλο δίπλα σου καθώς μιλάς.

 

 
 

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά κατά την άποψη μας. Δεν μπορείς έτσι απλά να κυκλοφορείς στην αγορά ένα προϊόν που προωθεί τόσο πολύ την δυστοπία σαν concept. Γιατί αν τελικά αποδεχτούμε πως πρέπει σώνει και ντε να μιλάμε όταν είμαστε δημόσια σε κάποιο τηλεφωνο, τότε κάτι δεν πάει καλά με αυτή την κοινωνία. Επίσης η συσκευή αυτή προωθεί την μυστικοπάθεια και την στηρίζει σαν έννοια. Πότε ο κόσμος που ζούμε έγινε τόσο περίεργος για το τι λέμε στο τηλέφωνο μας; Γιατί πρέπει να μιλάμε ακατάπαυστα σε κάποιο τηλέφωνο ή pc call; Με αυτή τη συσκευή προωθείται – και μάλιστα με άκρως επιθετικό μάρκετινγκ – μία δυστοπική απόχρωση του μοντέρνου τρόπου ζωής.

 

 
 

Η συσκευή αυτή έχει όμως κι άλλες χρήσεις. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε gaming καταστάσεις για να μην ενοχλείται τους συγκάτοικούς σας τα βράδια -για να γκαρίζετε άφοβα μέσα στη μάσκα με το team σας. Μπορεί να απομακρύνει επίσης εξωτερικούς ήχους αλλά και να μειώσει τον ήχο της φωνής σας κατά -30db (ντεσιμπέλ). Ενδείκνυται επίσης για χρήση στο Metaverse με VR headsets όπως το Meta Quest 2. Άλλο ένα σημείο που πρέπει να δούμε την βαθύτερη έννοια αυτής της συσκευής: Ουσιαστικά η συσκευή αυτή προωθεί την συνεχόμενη ψυχαγωγία και σε βάζει σε μία διαδικασία να θεωρήσεις πως δεν είναι λάθος να παίζεις video games μέσα στη νύχτα. Πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω τι συσκευές αγοράζουμε και ποιες είναι οι βαθύτερες έννοιες που προωθούν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved