Γιατί ο Elon Musk τα βάζει με την Apple;

Αν προσπαθώντας να φτιάξει το Twitter, το έχει κάνει ακόμα χειρότερο, τότε ίσως κάνει ακόμα πιο δυνατή την Apple με τον πόλεμο που άνοιξε.

Ο δεύτερος μήνας του Elon Musk στην ηγεσία του Twitter, ξεκινάει ακόμα πιο επεισοδιακά από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε, και αυτή τη φορά το κάνει ακόμα πιο θεαματικό. Μιας και του τελείωσαν οι «εσωτερικοί εχθροί» για την κατάντια του Twitter, είπε να βγει εκτός των τειχών και να τα βάλει με την Apple αυτή τη φορά. 

 

 

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Elon Musk τα βάζει με κάτι στα μέτρα του, αν σκεφτούμε την αξία της Apple, αλλά αυτό δεν του δίνει ακριβώς τη συμπάθεια του αουτσάιντερ. Η αφορμή ήταν η αποχώρηση της Apple από τις διαφημίσεις του Twitter και είναι ένα ακόμα μεγάλο όνομα που αποσύρει τη διαφημιστική του δαπάνη από το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν προηγηθεί όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν βλέπουν τον λόγο να χαρίζουν χρήματα στην Tesla που θέλει να τις αφανίσει, αλλά αυτή η κόντρα είναι πολύ πιο μεγάλη.

 

 

Ο Musk κατηγόρησε την Apple ότι εχθρεύεται την ελευθερία του λόγου που ευαγγελίζεται το νέο Twitter και ξεκίνησε πόλεμο, αλλά όχι για την ελευθερία του λόγου. Στην καρδιά της κόντρας είναι η προμήθεια του 30% που παίρνει η Apple για όλες τις αγορές που γίνονται μέσω του App store. Αυτό επεκτείνεται και στις αγορές που γίνονται μέσω των apps. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα σχέδια του Musk για συνδρομές θα γεμίσουν τα ταμεία της Apple γιατί το app του Twitter έχει εγκατασταθεί μέσω του App store στα iPhone των χρηστών.

Πώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγκάζει σε αλλαγές την Apple

Τα προβλήματα που προκαλεί η Apple, αλλά και η Google με το Android, δεν σταματούν εκεί για τον Musk. Οι νέοι κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα που επιτρέπουν στους χρήστες να μην μοιράζονται πληροφορίες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει ρίξει στα τάρταρα τα έσοδά τους, κάτι που φαίνεται και από την πορεία εσόδων του Facebook. 

 

 

H απάντηση που θα ήθελε να δώσει ο Elon Musk στην Apple είναι ένα δικό του smartphone και αυτό ακριβώς εξήγγειλε. Κάτι παρόμοιο άλλωστε έκανε και ο Mark Zuckerberg με την εξαγγελία του Facebook Phone που δεν είδαμε ποτέ. Η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι έχουμε  μια κόντρα κολοσσών από την οποία θέλουν και οι δύο να βγάλουν λεφτά από ένα προϊόν που δεν υπάρχει. 

Ο Elon Musk χτυπάει έναν αντίπαλο στην προσπάθειά του να χάσει γενικά τα αυγά και τα πασχάλια, γιατί μην ξεχνάμε ότι η Apple αυτή τη στιγμή ελέγχεται από την Κομισιόν για αθέμιτες και ολιγοπωλιακές πρακτικές. Είναι όμως αμφίβολο το αν ο Musk θα κερδίσει από μια νίκη της ΕΕ σε βάρος της Apple. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Apple. Μια αδυναμία που θα φανεί μόνο αν χάσει τη μάχη αυτή με την Ευρώπη.

 

 

Παρά τη διαμάχη, η Apple έχει τον χρόνο και το χρήμα για να τρενάρει όσο μπορεί τις αλλαγές. Από την άλλη ο Elon Musk μπορεί να έχει από αυτά, αλλά ειδικά το Twitter έχει ελάχιστο χρόνο και καθόλου χρήμα και η τιμή της μετοχής της Apple δεν χειραγωγείται και τόσο εύκολα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved