Το Robocop πάει να γίνει πραγματικότητα και είναι λογικό να φοβόμαστε

Στις ΗΠΑ ζητήθηκε άδεια για αστυνομικούς-ρομπότ που θα μπορούν να σκοτώνουν υπόπτους. 

Με πρόσφατο αίτημα της η αστυνομία του San Francisco έκανε γνωστή την επιθυμία της στο τοπικό Δημοτικό συμβούλιο της πόλης, πως θέλει να «προσλάβει» ρομπότ με την άδεια να σκοτώνουν υπόπτους που θεωρούνται επικίνδυνοι για την κοινωνία. Η αίτηση όπως αναμενόταν, έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση εντός και εκτός του συμβουλίου. Οι περισσότεροι σύμβουλοι φοβούνται πως η κατάσταση μπορεί ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο και τα ρομπότ να αρχίσουν να φέρονται παράλογα. Ένα άλλο ζήτημα είναι ποιος θα κρίνει πως οι ύποπτοι αξίζουν τέτοια αντιμετώπιση; Στις 29 Νοέμβρη θα ξέρουμε την οριστική απάντηση. Σύμφωνα με φήμες οι αντιδράσεις είναι πολλές μιας και κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται θανατηφόρα από ένα ρομπότ, όσο ύποπτος κι αν είναι. Εμείς πάντως ανατριχιάζουμε στην ιδέα πως μπορεί κάποια στιγμή στο δρόμο να "κριθούμε" ύποπτοι από ένα τέτοιο ρόμποτ. Μπορεί να ακούγεται μακρυνό σενάριο για την Ελλάδα αλλά και πάλι, αν κάτι τέτοιο γίνει συνήθεια από τις αστυνομικές δυνάμεις του κόσμου, τότε σε πολύ λίγο χρόνο οι πόλεις θα γεμίσουν από "Robocop". Ποιος είναι λοιπόν ο "εκλεκτός" που θα φορτώσει αυτό το φονικό λογισμικό το οποίο θα λέει ποιος είναι ύποπτος και ποιος όχι; Θα είναι κάποιος δικαστής; Θα είναι κάποιος αξιωματικός της αστυνομίας; Θα είναι κάποια ομάδα ειδικών εγκληματολόγων; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Παρόλα αυτά το ηθικό δίλημμα ακόμη υπάρχει: Είναι σωστό να πεθαίνουμε από τα ρομπότ; Ακόμη κι αν είμαστε ένοχοι;  

 RoboCop: Η ταινία που σατίρισε με ωμή βία το μέλλον

 
 

Αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει στην ταινία Robocop κι όχι άδικα. Η αστυνομία του San Francisco έχει στη διάθεσή της δεκάδες ρομπότ απομακρυσμένου χειρισμού, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για επιθεωρήσεις χώρων ή εξουδετερώσεις βομβών. Αυτά τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με καραμπίνες οι οποίες ρίχνουν άσφαιρα έτσι ώστε να εξουδετερωθούν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να σκεφτείς τι έχει να γίνει στους δρόμους αν αυτά τα ρομπότ πάρουν τον έλεγχο και εξοπλιστούν με κανονικές σφαίρες. Το ηθικό δίλημμα είναι μεγάλο. Θα μπορούσαν να φέρουν επίσης και μία πληθώρα άλλων τύπων όπλων, όπως οπλοπολυβόλα και εκτοξευτές οβίδων. Εδώ μιλάμε για ένα κανονικό ρομποτικό οπλοστάσιο. Φυσικά οι σκέψεις για το πόσο αυτό είναι ασφαλές ή ηθικά σωστό είναι πολλές.

 

 
 

Η Εve Laokwansathitaya, αξιωματικός της SFPD, δηλώνει σχετικά με το θέμα:

«Το SFPD είχε πάντα την ικανότητα να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα δύναμη όταν απειλείται η ζωή των πολιτών ή των αστυνομικών. Η χρήση των ρομπότ για αυτό θα είναι σπάνια και υπό εξαιρετικές συνθήκες».

Η μοναδική χρήση θανατηφόρας δύναμης από ρομπότ αστυνομίας έχει γίνει στο Dallas το 2016, όταν χρησιμοποιήθηκε ένα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών για να σκοτώσουν ένα δράστη ο οποίος είχε σκοτώσει πέντε αστυνομικούς και είχε τραυματίσει αρκετούς ακόμα. Με λίγα λόγια το όλο πράγμα πηγαίνει καρφί προς τον Robocop. Ελπίζουμε μόνο να μην βρεθούμε στο δρόμο του.

Πηγή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved