Το Black Mirror γίνεται πραγματικότητα με αυτό VR headset

Αν χάσεις στο video game που παίζεις, τότε χάνεις και τη ζωή σου με αυτό το «εκρηκτικό» σετ εικονικής πραγματικότητας.

Ο Palmer Luckey είναι ένας, αν μη τι άλλο, εκκεντρικός τύπος. Περισσότερο γνωστός είναι για την καλή που έπιασε, πουλώντας στον Mark Zuckerberg την Oculus, την εταιρεία που φτιάχνει τον εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας του Metaverse. Και όταν λέμε καλή, δεν αναφερόμαστε μόνο στα 2 δις που πήρε σε αντάλλαγμα, αλλά και το ότι το όλο project με το Metaverse δεν πάει και πολύ καλά, άρα ο Luckey είναι όνομα και πράγμα.

Με όσο ρευστό θα ήθελε κάποιος στη διάθεσή του, ο Luckey έχει τον χρόνο και το χρήμα να πειραματιστεί όσο θέλει με ένα λίγο διαφορετικό headset. H έμπνευσή του ήταν μια σειρά anime, το Sword Art Online. Εκεί οι ήρωες έπρεπε να φορούν στο κεφάλι τους ένα λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα headsets, το NervGear, το οποίο μπορούσε να σκοτώσει αυτόν που τα φορούσε αν έχανε σε κάποιο παιχνίδι. Στο anime o θάνατος του ήρωα επερχόταν μέσω μικροκυμάτων που προκαλούσαν νευρολογικό θάνατο και αυτό ήταν κάτι που συνεπήρε τον Luckey.

 

 

Τα λεπτά όρια μεταξύ εικονικής πραγματικότητας και της πραγματικότητας, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, από απλούς χρήστες μέχρι ειδικούς πάνω στη βιοηθική, ακόμα και τους σύγχρονους φιλοσόφους. Σε αυτή τη συζήτηση θέλησε να μπει και ο Luckey κατασκευάζοντας ένα VR headset παρόμοιο με το NervGear. Αν το φορέσει κάποιος και παίξει ένα video game και χάσει την εικονική του ζωή ως avatar, τότε χάνει και τη ζωή του στην πραγματικότητα. Φυσικά δεν διαθέτει κάποιον πομπό μικροκυμάτων, αλλά έχει εκρητικά περιμετρικά, τα οποία πυροδοτούνται όταν ο παίκτης «χάσει» τη ζωή του και στη στιγμή χάνει και τη δική του. 

Όπως έχετε καταλάβει, το θανατηφόρο VR headset του Palmer Luckey δεν πρόκειται να βγει στην αγορά και το έφτιαξε απλά για να το στολίσει στο γραφείο του, είπαμε είναι εκκεντρικός τύπος, και είναι μια άσκηση πάνω στα όρια του πόσο αληθινή μπορεί να γίνει η εικονική πραγματικότητα και η συμβολή του στην όλη συζήτηση είναι αρκετά σημαντική. 

Ο Luckey ήταν επικεφαλής της Oculus και μετά την εξαγορά της από το Facebook και απομακρύνθηκε από τον Zuckerberg 3 χρόνια μετά, το 2017. Η απομάκρυνση ήρθε μετά απο διαφωνίες των δύο αντρών γύρω από την «υλοποίηση» της εικονικής πραγματικότητας κι αν κρίνουμε από την μέτρια προς κακή πορεία του Metaverse, ίσως ο Luckey να είχε καλύτερες ιδέες. 

 

 

Το θανατηφόρο VR headset του είναι μια ειρωνική κριτική προς όσους θέλουν να βάλουν περισσότερη και πιο αληθοφανή εικονική πραγματικότητα στις ζωές μας. Κανείς δεν θέλει να υποδύεται τον εαυτό του σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Προτιμά να είναι κάποιος gangster, ένας νίντζα ή να κυνηγάει ζόμπι. Η εικονική πραγματικότητα πρέπει να είναι φανταστική για να είναι συναρπαστική, αλλιώς είναι μία ακόμα εκδοχή της ζωής μας που απαιτεί ακόμα λιγότερες κινήσεις. 

Το τραβηγμένο παράδειγμα με τον πραγματικό θάνατο που επέρχεται με το game over του χαρακτήρα του παιχνιδιού, είναι το πιο πειστικό επιχείρημα απέναντι σε αυτή τη μανία που θέλει να βάλει την πραγματική μας ζωή μέσα σε ένα headset. Ας συνεχίσουμε να ζούμε φανταστικές ζωές μέσα από την εικονική πραγματικότητα και τη δική μας ζωή έξω από αυτή. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο θάνατος της κοινωνικής μας ζωής θα είναι πιο ζοφερός και θα ζούμε όντως σε κάποιο επεισόδιο του Black Mirror, ακόμα κι αν το headset δεν είναι θανατηφόρο.  

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved