Γιατί να πάρεις παπούτσια με τεχνητή νοημοσύνη;

Τα moonwalkers θέλουν να αντικαταστήσουν το περπάτημά μας κι εμείς θέτουμε ερωτήματα.

Στο τέλος θα ξεχάσουμε να περπατάμε κιόλας με τα πιο γρήγορα παπούτσια του κόσμου. Εκεί πάμε μάλλον. Δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε εκείνη την κάπως ανατριχιαστική σκηνή στο Wall-Ε. Όποιος το έχει δει ξέρει. Ποια είναι όμως τα δεδομένα που μας έκαναν λίγο να ανησυχήσουμε για την φυσική κατάσταση του μέλλοντος μας ή μάλλον για την φυσική κατάσταση των απογόνων μας: τα «έξυπνα» πέδιλα της Shift Robotics αλλάζουν το παιχνίδι. Επιτρέπει σε όποιον φορά τα μηχανικά της πέδιλα να περπατά με τυπικό ρυθμό αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνει κάθε βήμα σε τέτοιο σημείο που το απλό βάδισμα να ισοδυναμεί με τρέξιμο. Ξεκάθαρα props από κάποια sci-fi ταινία που ακόμη δεν έχει γυριστεί. Τα promotional video είναι καλοφτιαγμένα και σε ψήνουν να τα πάρεις, από την άλλη όμως δεν γίνεται να μην τρομάξουμε λίγο με τις προοπτικές που βλέπουμε με αυτά τα AI πέδιλα. Ναι, τα συγκεκριμένα πέδιλα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη της Google ίσως και να έχει την δική της βούληση

 
 

Τα πέδιλα διαθέτουν σύστημα μετάδοσης τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να προσαρμόζεται στο βηματισμό και την προέκταση των ποδιών του κάθε χρήστη, το οποίο συνεργάζεται με ένα εργονομικό σύστημα συνδέσμων που κάνει τα Moonwalker υπερβατικά άνετα. Όχι απλά άνετα, αλλά και κάτι παραπάνω. Μας δίνουν την αίσθηση πως είμαστε υπεράνθρωποι. Αυτό όμως δεν είναι λίγο παράξενο; Εντάξει ναι, είναι δύσκολο να προχωρήσει κανείς προς το μέλλον, ιδιαίτερα αν έχει μάθει με έναν τρόπο. Μας τρομάζει λίγο όμως το γεγονός πως πλέον με αυτά τα παπούτσια δεν πρόκειται να περπατάμε όσο πριν και αυτό μπορεί να είναι μοιραίο για το σώμα μας. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι συμβατό με οποιοδήποτε αστικό έδαφος, ώστε η λειτουργία των παπουτσιών να μπορεί να είναι αποτελεσματική είτε σε πεζοδρόμια είτε σε ανώμαλους λόφους. Ξεχάστε το περπάτημα όπως το ξέραμε, τώρα θα είναι σαν να έχετε δύο επιπλέον πόδια.

 

 
 

Έχουμε άραγε ανάγκη από ένα τέτοιο gadget; Μπορεί να γίνει απαραίτητο για την καθημερινότητα μας; Πόσο αυτό θα είναι καλό για την υγεία μας αφού ουσιαστικά πλέον δεν θα περπατάμε σχεδόν καθόλου; Σίγουρα σαν ιδέα δεν είναι άσχημη και ιδιαίτερα για ανθρώπους που ίσως να έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά για αυτούς που είναι οκ, γιατί πρέπει να τα πάρουν; Για να πηγαίνουν πιο γρήγορα στη δουλειά τους; Δεν ξέρω, μου φαίνεται κάπως υπερβολή κι άλλη τεχνολογία για την τεχνολογία. Μένει μόνο να δούμε στο μέλλον τι θα γίνει. Ελπίζουμε μόνο να μην καταντήσει κι αυτό το project όπως τα ηλεκτρικά πατίνια που έχουν γεμίσει τους δρόμους και γίνονται συνεχώς ατυχήματα μιας και οι άνθρωποι απλά δεν έχουν ιδέα από οδήγηση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved