Έχουν περάσει 7 αιώνες από την έξαρση της πανούκλας όμως αυτή ακόμη μας απειλεί.

Ο Μαύρος Θάνατος – ο τρομερός και μεταδοτικός ιός που κατέστρεψε τον μισό πληθυσμό πριν από αιώνες – θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας ακόμη και 700 χρόνια μετά το γεγονός. Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς ήταν η ζωή στα μέσα του 1300, αν μπορείτε. Ο κόσμος βρισκόταν σε αναταραχή, διοικούνταν από μη εκλεγμένους αντιπροσώπους με ελάχιστη έως καθόλου κατανόηση της έννοιας της δημοκρατίας, μια πανδημία πανώλης που καταστρέφει τον πληθυσμό και αφήνει όλους όσους επιβίωσαν να ζουν με φόβο, και να επικρατεί επιπλέον μία συγκλονιστική ανισότητα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στην κοινωνία. Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς σωστά; Παρόλα αυτά, η πανδημία εκείνη την εποχή ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να είχε συμβεί – ο Μαύρος Θάνατος ή αλλιώς πανούκλα ή πανώλη.

Bear Plank λέγεται η επόμενη κτηνώδης άσκηση του προγράμματός σου

 
 

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και 200 ​​εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα της ασθένειας, με εκείνους που επέζησαν -λόγω της έλλειψης σύγχρονης ιατρικής- να το ξεπεράσουν είτε με τη «Χάρη του Θεού» ή ακριβέστερα μια ιδιορρυθμία γενετικής μετάλλαξης. Τώρα, η απίστευτα περίπλοκη ανάλυση DNA ανακάλυψε ότι οι ίδιες μεταλλάξεις που βοήθησαν τους ανθρώπους να νικήσουν τον Μαύρο Θάνατο συνδέονται με αυτοάνοσες διαταραχές από τις οποίες υποφέρουν οι άνθρωποι σήμερα. Τρελά πράγματα, σωστά; Η υποψία μεταξύ των ερευνητών ήταν ότι ένα τόσο σημαντικό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία πρέπει να είχε επίδραση στην εξέλιξη. Όσοι επέζησαν πρέπει να είχαν κάτι που δεν είχαν όσοι πέθαναν, με λίγα λόγια. Έτσι, παίρνοντας 206 δόντια από σκελετούς, μπόρεσαν να εντοπίσουν αν οι ιδιοκτήτες τους πέθαναν πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

 
 

Ανακάλυψαν ότι εάν ένα άτομο είχε τις σωστές γενετικές μεταλλάξεις, είχε 40 τοις εκατό πιθανότητες να επιβιώσει από την πανώλη. Το εν λόγω γονίδιο ονομάζεται ERAP2 και εκείνοι που επέζησαν μετά πέρασαν αυτή τη γονιδιακή μετάλλαξη στα παιδιά τους. Αν ήσασταν τυχεροί, θα το παίρνατε, οδηγώντας σε έναν οργανισμό ανθεκτικό στην πανούκλα. «Αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα, είναι έκπληξη να βρούμε κάτι τέτοιο στο ανθρώπινο γονιδίωμα», είπε ο καθηγητής Luis Barreiro, από το Πανεπιστήμιο του Chicago, στο BBC News. Ένας άλλος από τους ερευνητές, ο καθηγητής Hendrik Poinar, το αποκάλεσε «το ισχυρότερο γεγονός επιλογής στον άνθρωπο μέχρι σήμερα». Για να καταλάβουμε τι έκαναν, ουσιαστικά πραγματοποιήθηκαν πειράματα χρησιμοποιώντας το Yersinia pestis, το βακτήριο που ευθύνεται αρχικά για την πανώλη. Ο καθηγητής Poinar το περιέγραψε ως «σαν να βλέπεις τον Μαύρο Θάνατο να ξεδιπλώνεται σε ένα πιάτο». Εν πάση περιπτώσει, 700 χρόνια αργότερα φαίνεται ότι οι μεταλλάξεις - τώρα πολύ πιο συχνές - συνδέονται με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, που σημαίνει ότι ενώ οι πρόγονοί μας απέτρεψαν τη μάστιγα με τη γενετική τους, θα μπορούσε μία παρόμοια έξαρση της νόσου να μας βλάψει σήμερα.

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved