Assosiated Press Η μεγαλύτερη ήττα του Elon Musk για την οποία δεν μιλάει κανείς

To μυαλό σου πάει στο Twitter, το θέμα είναι όμως πολύ πιο βαθύ.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αγοράς του Twitter φαίνεται ότι προς το παρόν ο δυνάστης των social media, Elon Musk κάνει ένα βήμα πίσω και προχωράει στην αγορά του έναντι 44 δισ. δολαρίων. Πάνω όμως στην απρόσμενη κίνησή του, αποκάλυψε τις προθέσεις του για το «αύριο» του μέσου και φαίνεται πως έχει πλάνο.

 

 

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ο λόγος που χρειάζεται τόσο πολύ το Twitter είναι για να επιταχύνει τη δημιουργία της εφαρμογής «Χ» η οποία θα αποτελέσει την μετεξέλιξη του κινεζικού WeChat. Φαντάσου μια εφαρμογή που ξεκίνησε σαν το αντίστοιχο Whatsapp αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα ξεχωριστό internet για όλες τις χρήσεις.

Λίγο πολύ οι Κινέζοι -οι οποίοι δεν έχουν Youtube ή Facebook κλπ- έχουν εξελιχθεί σε μόνιμοι χρήστες της εφαρμογής της Tencent καθώς πέρα από ανταλλαγή μηνυμάτων ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τη χρησιμοποιούν και ως μέσο παραγγελιών φαγητού, ανταλλαγής πληρωμών και γενικότερα συναλλαγών. Με άλλα λόγια, ένα app που έχει σχεδόν κάθε δυνατότητα του ίντερνετ που έχουμε συνηθίσει εμείς.

 

 

Φανερώνει ο Musk ποτέ τις προθέσεις του;

Όποιος έχει μάτια βλέπει και αν ο CEO των Tesla και Space X μας έχει μάθει κάτι είναι ότι δεν αφήνει τίποτα, ούτε και εκφράζει κάτι στην τύχη. Με λίγα λόγια η δήλωσή του περί εφαρμογής «Χ» σίγουρα περιέχει πολλά συννεφάκια καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ λόγος να αποκαλύψει τα πλάνα του πίσω από μία νέα ενέργειά του, γεγονός που μας δημιουργεί πολλαπλά ερωτήματα και αρκετή αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματά του.

Ενδεχομένως μετά την αποκάλυψή του αρκετοί να είναι εκείνοι που θα «ξινήσουν» στην προοπτική ενός ίντερνετ που μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ιστό και σταδιακά να αναγάγει τον Musk σε πραγματικό ηγεμόνα του κυβερνοχώρου, όπως επίσης δεν πρέπει να αποκλείσουμε το γεγονός ότι το ενδεχόμενο να ξαναποσυρθεί από την αγορά του Twitter έχει αρκετές πιθανότητες να συμβεί.

Θα ήθελες να έχεις αφεντικό τον Elon Musk;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν αυτά είναι τα πραγματικά σχέδιά του, τότε το όνειρο για την επέκταση του σημερινού ιστού σε «Web 3.0» -δηλαδή έναν κυβερνοχώρο όπου η αναζήτηση της πληροφορίας δεν θα δίνει προτεραιότητα μονάχα στους «κολοσσούς» (τύπου Google) αλλά σε πολλούς διαφορετικούς φορείς- ενδεχομένως να μην γίνει ποτέ. Ο Elon Musk θα είναι ο κυρίαρχος της πληροφορίας, ένα ανθρώπινο Skynet όπως στον Εξολοθρευτή και θα μπορεί να επηρεάζει ακόμα περισσότερο τον κόσμο.

 

 

O δημιουργός δεν μπορεί να δημιουργήσει

Μέχρι όμως να γίνει αυτό και να αποδειχτεί ότι ο Musk δεν παίζει κάποιο παιχνίδι πίσω από την αγορά του Twitter έχουμε ακόμα. Το θέμα είναι ότι ακόμα και ο Musk έχει δεχτεί μία ήττα, η οποία ουδεμία σχέση έχει με το Twitter αυτό καθ’ αυτό, αλλά με τη γενικότερη στάση του. Αυτή που του υπαγορεύει ότι πρέπει να αγοράσει και για πρώτη φορά να μην δημιουργήσει.

Πολλοί θα πουν ότι είναι πιο εύκολο να συνεχίσει κάτι που είναι φτασμένο, όπως το Twitter και έχει ο ίδιος ισχύ, ωστόσο μια ματιά να ρίξει κανείς στις μέχρι στιγμής εφευρέσεις και τα γενικότερα επιτεύγματά του μας δείχνουν ότι είναι η πρώτη φορά που δεν πιάνει κάτι από την αρχή, για να το εκτοξεύσει στη συνέχεια.

Ο Elon Musk δίνει συμβουλές διατροφής και πραγματικά απορούμε

Το Twitter, ένα μέσο που στη σύγχρονη εποχή μεταφέρει την πληροφορία γρήγορα και είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να μάθεις και ταυτόχρονα να πεις τη γνώμη σου σε πολύ κόσμο ταυτόχρονα, ασκεί επιρροή στον κόσμο όχι όμως τόσο όσα θα ήθελε ο ίδιος ο «δυνάστης». Σαφέστατα το να το έχει στην κατοχή του θα του έδινε μεγαλύτερη ευχέρεια να περνάει το δικό του, όπως συνηθίζει άλλωστε καθημερινά (βλ. Bitcoin) το θέμα είναι όμως ότι η τεράστια προσπάθειά του να πάρει ένα μέσο το οποίο έχει ήδη φτάσει στην ακμή του και σκοπεύει να χτίσει πάνω του, φανερώνει ότι ενδεχομένως στα social media να μην είναι τόσο δυνατός όσο νομίζαμε.

Ακόμα και αν θέλει ο ίδιος να καταστρέψει το Twitter για να το ξαναφτιάξει, ο Musk βρίσκεται για πρώτη φορά έρμαιο των συνθηκών που έχει ο ίδιος διαμορφώσει. Είναι η πρώτη φορά που πρέπει να συνεχίσει κάτι το οποίο ήδη υφίσταται χωρίς να το έχει δημιουργήσει ο ίδιος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved