Με αυτή τη λεκάνη τουαλέτας θα γίνουμε όλοι γάτες

Μια νέα επαναστατική μέθοδος σώζει το περιβάλλον αλλά και την ανάγκη μας.

O Archie Read είχε ένα τρελό όραμα και το πανεπιστήμιο του Brunel τον βοήθησε να το κάνει πραγματικότητα. Ακούγεται λίγο τρελό αλλά ο άνθρωπος κατάφερε να φτιάξει πατέντα τουαλέτας που αντί για νερό χρησιμοποιεί άμμο! Σας θυμίζει κάτι αυτό; Αν έχετε γάτες τότε ξέρετε τι εννοώ. Ο Read επινόησε αυτή την τουαλέτα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σήμερα χωρίς ασφαλείς συνθήκες υγιεινής και δεν μπορούν να έχουν ένα δίκτυο αποχέτευσης και νερού. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά όμως υπάρχει κόσμος εκεί έξω που δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Κάτω από αυτό το φως η ανακάλυψη του Read είναι αληθινά σπουδαία. Έφτιαξε αυτή τη λεκάνη με ένα συγκεκριμένο μέρος στο μυαλό του: κυρίως για την αγροτική υποσαχάρια Αφρική, όπου το πρόβλημα της υγιεινής είναι ιδιαίτερα οξύ όπως επίσης και το πρόβλημα του νερού ή καλύτερα της έλλειψης του.

 

 

Σύμφωνα με έρευνες περισσότεροι από 1,7 δις άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης. Ο Read έχει ονομάζει τη λεκάνη Sandi, φυσικά από τη λέξη sand που σημαίνει άμμος στα αγγλικά. Πώς όμως θα λειτουργεί αυτό το θαύμα της επιστήμης; Προορίζεται να λειτουργεί χωρίς να είναι συνδεδεμένη με σύστημα αποχέτευσης, διατηρώντας παράλληλα τα απόβλητα χωριστά και απαλλαγμένα από μολυσματικές χημικές ουσίες, ώστε να μπορούν να απορριφθούν με ασφάλεια ή να επαναχρησιμοποιηθούν ως λίπασμα. Ναι, τόσο μπροστά ο Read. Κι όμως η Sandi είναι ένα θαύμα ευρεσιτεχνίας. Μπορεί να διαχωρίζει τα υγρά και τα στερεά απόβλητα σε διαφορετικές δεξαμενές. Η λεκάνη αυτή δεν χρειάζεται αποχετευτικό σύστημα αλλά ούτε καν ηλεκτρικό ρεύμα.

 

 

Η εφεύρεση αυτή είναι πραγματικά ιδιοφυής μιας και τα δοχεία γεμίζουν απλά με άμμο, υλικό που βρίσκεται άφθονο στη Σαχάρα. Το «καζανάκι» είναι επίσης φτιαγμένο από άμμο και χρειάζεται να τραβηχτεί μόνο για τα στερεά απόβλητα, καθώς ο σχεδιασμός της λεκάνης της τουαλέτας χρησιμοποιεί ένα φυσικό διαχωριστικό για να κατευθύνει τα ούρα σε ξεχωριστό δοχείο στο μπροστινό μέρος της τουαλέτας. Καμία χρήση νερού εδώ, μόνο άμμος. Οι κάδοι μπορούν να αποθηκεύσουν 20 λίτρα στερεών αποβλήτων και 30 λίτρα υγρών αποβλήτων, κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Read, θα επέτρεπε σε ένα επταμελές νοικοκυριό να περάσουν περίπου εννέα ημέρες χωρίς να χρειαστεί να αδειάσουν τα δοχεία. Δεν το λες κι άσχημα. Ελπίζουμε μόνο να μην μυρίζει άσχημα το όλο πράγμα αν κι από τα λεγόμενα του Read, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μιας και η λεκάνη διαθέτει ειδικό σύστημα που κλείνει αεροστεγώς.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved