Το iOS 16 φέρνει την απλή επανάσταση που περιμέναμε

Καλά τα widgets και οι βελτιώσεις, αλλά αυτό που πραγματικά μας βασάνιζε ήταν τα passwords.

Η Apple έχει καταφέρει να κάνει την παρουσίαση του εκάστοτε iOS ένα εξίσου σημαντικό event με την παρουσίαση των νέων iPhone και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη της αξίας του λειτουργικού με σήμα το δαγκωμένο μήλο. Ο 16ος ριζικός επανασχεδιασμός του λειτουργικού κέντρισε τα βλέμματα με τις αισθητικές αλλαγές την κλειδωμένη οθόνη, κάτι που αναμενόταν. 

Όλοι ψάχνουν τρόπους να συνεχίσουν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους με τη λιγότερη δυνατή απόσπαση προσοχής και μια κλειδωμένη οθόνη με πληροφορίες και λειτουργίες είναι το light κινητό που έχουμε ανάγκη σε μια προσπάθεια να μην μας καταπιεί τελείως το κινητό. Ωστόσο η μεγαλύτερη ευκολία μας ήρθε από εκεί που δεν το περιμέναμε κι ας την είχαμε μεγαλύτερη ανάγκη. Τόσο αθόρυβη που ούτε καν προμοταρίστηκε όσο της αξίζει, ίσως γιατί δεν έχει φαντεζί γραφικά.

 

 

Τα passwords τείνουν να γίνουν ο μεγαλύτερος βραχνάς της καθημερινότητάς μας και με τόσες συναλλαγές και τόσους λογαριασμούς, μπορεί να γίνει και κίνδυνος. Επειδή δεν γίνεται να θυμόμαστε απ’έξω 10 διαφορετικά passwords και όσα θυμόμαστε είναι εύκολα παραβιάσιμα, είναι καιρός να πεθάνουν. Ζήτω τα passkeys.

Τα passkeys εισάγουν έναν νέο τρόπο sign-in με end-to-end κρυπτογράφηση που δίνει προστασία από phishing και διαρροές δεδομένων. Είναι πολύ πιο ασφαλές σύστημα από αυτό τους δύο παράγοντες επαλήθευσης και επίσης δουλεύει και σε μη Apple συσκευές. 

 

 

Τυπικά όλες οι επαληθεύσεις δύο παραγόντων θα εκλείψουν σταδιακά, μαζί και τα κλασικά passwords. Πλέον θα αρκεί το δακτυλικό αποτύπωμα ή η αναγνώριση προσώπου για όλα. Με αυτόν τον τρόπο οι πληροφορίες μένουν κρυπτογραφημένες, δεν τις ξέρει ούτε η Apple, ούτε η εφαρμογή η οποία χρησιμοποιείται.  Αυτό που κάνει τα passkeys της Apple πραγματική επανάσταση, είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται ανάμεσα σε εφαρμογές, ακόμα και ανταγωνιστικές και τυπικά ασύμβατες. Πχ όλοι οι χρήστες της Apple που θέλουν να χρησιμοποιούν το Chrome  της Google έχουν ζήσει τουλάχιστον μία περίπτωση ασυμβατότητας και τώρα αυτά τελειώνουν.   

Το μόνο κακό είναι δεν τελειώνουν και τόσο σύντομα. Μπορεί η Apple να διαθέτει τα passkeys, όμως τώρα το μπαλάκι πέφτει στις εφαρμογές και τους άλλους developers για να ξεφύγουν από την «αρχαία» τεχνολογία των SMS. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved