Πλέον θα μπορείς να γίνεις 30 χρόνια πιο νέος αν το θελήσεις

Νέα θεραπεία υπόσχεται τη χαμένη σου νιότη. Τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα;

Ίσως να σου φαίνεται τρελό αλλά όμως πλέον η επιστήμη μπορεί να σε κάνει 30 χρόνια πιο νέο αν το θελήσεις. Ναι αλήθεια είναι κι όμως ούτε κι εμείς μπορούμε ακόμη να το χωνέψουμε με τίποτα.

Επιστήμονες στη Βρετανία αναπρογραμμάτισαν τα κύτταρα του δέρματος μιας 53χρονης γυναίκας έτσι ώστε όχι μόνο να μοιάζουν αλλά και να συμπεριφέρονται όπως εκείνα μιας 23χρονης. Αυτό σημαίνει πως όλα θα αλλάξουν στον κόσμο αν κάτι τέτοιο είναι αλήθεια.

 

 

Έρευνα: Η αισιοδοξία είναι το ίδιο σημαντική με την άσκηση για τη μακροζωία

Αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να κάνουν κάτι ανάλογο και με άλλους ιστούς του σώματος όπως μύες, ήπαρ και κύτταρα του αίματος. Αυτό θα βελτιώσει ακόμη και κάποιες από τις σοβαρές ασθένειες. Ίσως κάποτε δεν θα αρρωσταίνουμε ποτέ πλέον.

Ο τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών για παθήσεις που εξαρτώνται σημαντικά από την ηλικία, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, οι νευρολογικές διαταραχές κ.α. Θα μπορείς να ζεις άλλα τόσα χρόνια, αν αυτό γίνει πραγματικότητα. Κι όμως οι επιστήμονες είναι πολύ κοντά στο να το κάνουν αυτό μεγαλύτερο. Να το πάρει όλος ο κόσμος.

 

 
 

Μερικοί οραματίζονται ένα «ελιξίριο» νεότητας με τη μορφή αντιγηραντικού χαπιού που θα ξανανιώνει όλο το σώμα - κάτι που ασφαλώς απέχει πολύ ακόμη από το να γίνει πραγματικότητα (αν γίνει ποτέ). Αυτό συμβαίνει γιατί η έρευνα είναι ακόμη σε νηπιακό στάδιο και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα ούτε για παρενέργειες ούτε για κάτι ανάλογο.

Αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να κάνουν κάτι ανάλογο και με άλλους ιστούς του σώματος όπως μύες, ήπαρ και κύτταρα του αίματος  Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Babraham του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουλφ Ρέικ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό eLife, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τεχνική κάποια μέρα θα αξιοποιηθεί για να μένουν οι άνθρωποι υγιείς όσο γίνεται περισσότερο χρόνο, έτσι ώστε η ολοένα μεγαλύτερη επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής να συνδυάζεται και με πιο υγιή ζωή.

 

 
 

Πάντως η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και πολλά εμπόδια πρέπει να υπερπηδηθούν (μεταξύ άλλων η μέθοδος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου), προκειμένου η τεχνολογία να βγει από το εργαστήριο και να αξιοποιηθεί κλινικά με ασφάλεια.

Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι κατ' αρχήν είναι εφικτή η αναζωογόνηση των κυττάρων. «Θυμάμαι τη μέρα που πήρα τα αποτελέσματα και δεν πίστευα ότι πράγματι μερικά κύτταρα ήταν 30 χρόνια νεότερα από ό,τι θα έπρεπε να είναι.

Ήταν μια συναρπαστική μέρα», δήλωσε ο Ρέικ. Όπως είπε, μια από τις πρώτες εφαρμογές αναμένεται να είναι η ανάπτυξη φαρμάκων που θα ξανανιώνουν το δέρμα των ηλικιωμένων, ιδίως όσων έχουν υποστεί βλάβες λόγω καψίματος ή κοψίματος.

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Ρόμπιν Λόβελ-Μπατζ του Ινστιτούτου Κρικ του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, είναι πιο επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι τα εμπόδια μέχρι ακόμη και την πιο απλή πρακτική ιατρική εφαρμογή δεν θα είναι καθόλου αμελητέα.

πηγή9 SHARES